Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Νέα παράταση για τη μονάδα της Μεγαλόπολης

Την τρίτη κατά σειρά παράταση για τις 25 Νοεμβρίου παίρνει η προθεσμία για την υποβολή προσφορών για την κατασκευή της μονάδας 5 του ΑΗΣ Μεγαλόπολης.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
ΔΕΗ: Νέα παράταση για τη μονάδα της Μεγαλόπολης
Και νέα παράταση, την τρίτη κατά σειρά, παίρνει η προθεσμία για την υποβολή προσφορών για την κατασκευή της μονάδας 5 του ΑΗΣ Μεγαλόπολης. Ενώ είχε προσδιοριστεί από τις 9 Σεπτεμβρίου για τις 10 Οκτωβρίου, τελικά το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ αποφάσισε να τη μεταθέσει στις 25 Νοεμβρίου.

Αφορμή ήταν η ανάγκη τροποποίησης ορισμένων άρθρων του διαγωνισμού που υπέδειξε η Κομισιόν, έπειτα από την προσφυγή ενός από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές και συγκεκριμένα της Μέτκα. Να υπενθυμίσουμε ότι πρόκειται για μονάδα συνδυασμένου κύκλου, ισχύος 750 έως 835 MW, με καύσιμο φυσικό αέριο, προϋπολογισμού 570 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου, το σημερινό διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε η δραστηριοποίηση με τη Sencap να περιοριστεί μόνο στο Κόσοβο, όπου επιδιώκεται η συμμετοχή στον διαγωνισμό για τα λιγνιτικά πεδία του Sibovc, αν και η προκήρυξή του καθυστερεί εδώ και δύο χρόνια.

Η Sencap έχει συσταθεί από τη ΔΕΗ σε συνεργασία με το αμερικανικό Fund Contour Global, με στόχο τη δραστηριοποίηση της εταιρίας στα Βαλκάνια. Στο σχήμα συμμετέχει με ποσοστό 10% και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Ωστόσο, οι αρνητικές εξελίξεις στους δύο διαγωνισμούς ιδιωτικοποίησης των σταθμών παραγωγής ηλεκτρισμού Bobov Dol στη Βουλγαρία και Negotino στη Fyrom, σε συνδυασμό με την πρόθεση της ΔΕΗ να δραστηριοποιηθεί στα Βαλκάνια με την RWE, έχουν οδηγήσει στην αναθεώρηση του τρόπου επέκτασης της Επιχείρησης στις αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι παραιτήθηκε πρόσφατα από τη Sencap ο διευθύνων σύμβουλος κ. Κουβάτσος.

Ήδη, η ΔΕΗ προχωρά σε συνεργασία με την RWE τη μελέτη για το έργο κατασκευής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με καύση λιθάνθρακα στην Αλβανία και η επίσημη πρόταση προς την αλβανική κυβέρνηση αναμένεται να κατατεθεί έως τέλη του έτους.

Ανάλογο ενδιαφέρον έχει δείξει και η ιταλική Enel, χωρίς ωστόσο να έχει καταθέσει και αυτή επίσημη πρόταση. Η ΔΕΗ και η Enel έχουν περιοριστεί έως τώρα στην παρουσίαση των σχεδίων τους προς αρμόδιους αξιωματούχους της αλβανικής κυβέρνησης αλλά και στον πρόεδρο της χώρας κ. Σαλί Μπερίσα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v