Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ:Παίρνει πίσω σχέδια για διαχωρισμό θυγατρικών

Η διοίκηση της ΔΕΗ προχωρά σε υπαναχώρηση στο θέμα που αφορά τόσο στον νομικό διαχωρισμό των δραστηριοτήτων της όσο και στην απορρόφηση του ΔΕΣΜΗΕ.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
ΔΕΗ:Παίρνει πίσω σχέδια για διαχωρισμό θυγατρικών
Μία ημέρα μετά την επίσημη διάψευση της ΔΕΗ για την κόντρα μεταξύ του ΥΠΑΝ κ. Χρ. Φώλια και του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Επιχείρησης κ. Τ. Αθανασόπουλου, με αφορμή τον νομικό διαχωρισμό των δραστηριοτήτων της, δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκησή της προχωρά σε υπαναχώρηση τόσο για το θέμα αυτό όσο και για την απορρόφηση του ΔΕΣΜΗΕ.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το euro2day, η διοίκηση της ΔΕΗ παίρνει πίσω, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, τον νομικό διαχωρισμό των δραστηριοτήτων της, που θα σήμαινε πρακτικά και την κατάργηση του ΔΕΣΜΗΕ.

Εν όψει των σκληρών συγκρούσεων με τις οποίες απείλησε η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, αν τυχόν η Επιχείρηση προχωρήσει άμεσα στα σχέδια αυτά, και μετά τη σαφή θέση του κ. Φώλια, που ζήτησε από τον κ. Αθανασόπουλο η προοπτική αυτή να υλοποιηθεί μετά το 2009, κύκλοι της ΔΕΗ διαμηνύουν τώρα ότι ο νομικός διαχωρισμός δεν αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα της Επιχείρησης, ενώ το σημερινό σχήμα ΔΕΗ - ΔΕΣΜΗΕ χαρακτηρίζεται μεν αναποτελεσματικό, ωστόσο εκτιμάται ότι δεν είναι το κύριο σημείο το οποίο προκαλεί ζημία στην Επιχείρηση και για τον λόγο αυτόν δεν το προτάσσει ιδιαίτερα.

Για τη ΔΕΗ το επιχειρηματικό της σχέδιο, το οποίο έχει δεσμευτεί ότι θα παρουσιάσει τον επόμενο μήνα, συνιστά άμεση προτεραιότητά της, γιατί υποστηρίζει τα συμφέροντά της και ενισχύει την εταιρία απέναντι στον ανταγωνισμό. Διευκρινίζεται μάλιστα αρμοδίως ότι το business plan θα ποσοτικοποιεί τους στόχους της Επιχείρησης για την περίοδο 2009 - 2014 και θα περιλαμβάνει σαφείς προβλέψεις σχετικά με τους τρόπους και τις πηγές χρηματοδότησής του.

Να υπενθυμίσουμε ότι την προηγούμενη Τετάρτη η συνάντηση που είχε ο ΥΠΑΝ με τον κ. Αθανασόπουλο κατέληξε στην οργίλη αποχώρηση του τελευταίου από το γραφείο του υπουργού, γιατί διαφώνησε ανοιχτά με την υπόδειξη του υπουργού να μην προχωρήσει η Επιχείρηση στον νομικό διαχωρισμό των δραστηριοτήτων της, καθώς η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ προειδοποίησε πως στην περίπτωση αυτή θα προχωρήσει σε ανυποχώρητες κινητοποιήσεις.

Ο κ. Αθανασόπουλος αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις των συνδικαλιστών, τα σχετικά δημοσιεύματα για την αποκάλυψη της κόντρας διαψεύστηκαν χλιαρά από την Επιχείρηση και μία ημέρα μετά η διοίκηση της εταιρίας υποχρεώθηκε σε πλήρη αναδίπλωση.

Υποβάθμιση προοπτικών από S&P

Η Standard & Poor's ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε αρνητική αναθεώρηση των προοπτικών της ΔΕΗ σε αρνητικές από σταθερές, μετά τα αδύναμα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρίας για το πρώτο εξάμηνο, εξαιτίας του μη ευνοϊκού κλίματος και της αβεβαιότητας για οποιαδήποτε βελτίωση στο μέλλον.

Παράλληλα, διατήρησε την αξιολόγηση "ΒΒΒ+" για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Επιχείρησης.

"Οι αρνητικές προοπτικές δείχνουν την έλλειψη ορατότητας για τα τιμολόγια στο μέλλον και την αβεβαιότητα για την ικανότητα της ΔΕΗ να βελτιώσει τη λειτουργική και χρηματοοικονομική της απόδοση", αναφέρει ο ξένος οίκος.

"Βραχυπρόθεσμα, δεν πιστεύουμε ότι οι πρόσφατες αυξήσεις στα τιμολόγια και ο μηχανισμός επιβολής ρήτρας καυσίμων θα οδηγήσουν σε σημαντική βελτίωση των επιδόσεων της ΔΕΗ. Επιπλέον, ο προγραμματισμός και η χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος θα επιβαρύνουν σημαντικά τη μελλοντική ποιότητα του χρέους της Επιχείρησης".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v