Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Διευκρινίσεις για ελλείμματα από ρύπους

Διευκρινίσεις για τον τρόπο που ενσωματώνει στις οικονομικές καταστάσεις τα ελλείμματα από τα δικαιώματα εκπομπής αερίων διοξειδίου του άνθρακα, παρέχει με ανακοίνωση της η ΔΕΗ.

ΔΕΗ: Διευκρινίσεις για ελλείμματα από ρύπους

Διευκρινίσεις για τον τρόπο που ενσωματώνει στις οικονομικές καταστάσεις τα ελλείμματα από τα δικαιωμάτων εκπομπής αερίων διοξειδίου του άνθρακα, παρέχει με ανακοίνωση της η ΔΕΗ. 

Αναλυτικότερα, μετά από πρόταση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και σε συνέχεια της εξαίρεσης που αναφέρεται στην από 28/8/2008 έκθεση επισκόπησης των νόμιμων ελεγκτών της εταιρίας επί της εξαμηνιαίας οικονομικής έκθεσης της ΔΕΗ για την περίοδο 1/1-30/6/08, σημειώνονται τα ακόλουθα, τα οποία περιλαμβάνονται αναλυτικότερα και στη σημείωση 3.2 των Οικονομικών Καταστάσεων της εταιρίας.

Μέχρι το 2007, η ΔΕΗ αναγνώριζε υποχρέωση για κάλυψη ελλειμμάτων δικαιωμάτων εκπομπής αερίων διοξειδίου του άνθρακα (δικαιώματα εκπομπής CO2) όταν οι πραγματικές εκπομπές υπερέβαιναν τις κατανεμημένες από την Πολιτεία.

Από το 2008, η ΔΕΗ αναγνωρίζει υποχρέωση ανεξάρτητα από το εάν οι πραγματικές εκπομπές υπερβαίνουν τις κατανεμημένες, στη βάση εκτίμησης για τα αναμενόμενα ελλείμματα δικαιωμάτων εκπομπής CO2, σε επίπεδο έτους.
 
Η τροποποίηση αυτή, δεν συνάδει με τις διατάξεις του ΔΛΠ 37 "Προβλέψεις, ενδεχόμενες υποχρεώσεις και ενδεχόμενα περιουσιακά στοιχεία" σύμφωνα με τις οποίες, η σχετική υποχρέωση επιτρέπεται να αναγνωριστεί κατά το χρόνο οριστικοποίησης του ελλείμματος, δηλαδή όταν οι πραγματικές εκπομπές αερίων υπερβούν τις κατανεμημένες.

Η ΔΕΗ προέβη στην αλλαγή αυτή, προκειμένου να επιτύχει την ακριβοδίκαιη παρουσίαση των οικονομικών της μεγεθών, αφού διαπίστωσε ότι, ακολουθώντας την προηγούμενη πρακτική θα έπρεπε να αναγνωρίσει το αναμενόμενο έλλειμμα κάθε χρήσης εντός του τελευταίου τριμήνου αυτής και, ενώ θα ήταν σε συμμόρφωση με τις διατάξεις του ΔΛΠ 37, θα έδινε παραπλανητική πληροφόρηση αναφορικά με την επίδραση του εν λόγω θέματος στο οικονομικό αποτέλεσμα των ενδιάμεσων περιόδων.

Η ανωτέρω αλλαγή δεν είχε επίπτωση στα στοιχεία της περιόδου 1/1-30/6/2007.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v