Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόντρα Φώλια-Αθανασόπουλου για διαχωρισμό ΔΕΗ

Σοβαρή κόντρα μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης και του προέδρου της ΔΕΗ προέκυψε χθες, με αφορμή την πρόθεση της διοίκησης της Επιχείρησης να προχωρήσει στον νομικό διαχωρισμό των δραστηριοτήτων της. Πώς σχολιάζει η ΔΕΗ.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Κόντρα Φώλια-Αθανασόπουλου για διαχωρισμό ΔΕΗ
Σοβαρή κόντρα μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης κ. Χρήστου Φώλια και του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ κ. Τ. Αθανασόπουλου προέκυψε χθες, με αφορμή την πρόθεση της διοίκησης της Επιχείρησης να προχωρήσει στον νομικό διαχωρισμό των δραστηριοτήτων της, με τη δημιουργία θυγατρικών εταιριών στη μεταφορά και τη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η συνάντηση των δύο ανδρών, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του euro2day, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί και κατέληξε με στην οργίλη αποχώρηση του κ. Αθανασόπουλου από το γραφείο του υπουργού, κάτι το οποίο μάλιστα έγινε αντιληπτό από υπαλλήλους του ΥΠΑΝ.

Ο κ. Φώλιας, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ζήτησε από τον κ. Αθανασόπουλο να αναβάλει για μετά το 2009 τα σχέδια σχετικά με τον νομικό διαχωρισμό της ΔΕΗ, δεδομένου ότι η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ,στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον υπουργό, προειδοποίησε ότι θα αντιδράσει με δυναμικές κινητοποιήσεις στην περίπτωση που προχωρήσει αυτός ο σχεδιασμός.

Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ με πρωτοβουλία της συναντήθηκε την προηγούμενη Δευτέρα με τον κ. Φώλια, τον οποίο ενημέρωσε και για τις "υποδείξεις" που έκανε ο κ. Αθανασόπουλος σε στελέχη της εταιρίας να μη μιλούν σε ανταγωνιστές, ενώ κατέστησε σαφές ότι θα υπάρξουν σκληρές συγκρούσεις αν η διοίκηση της ΔΕΗ προχωρήσει στον νομικό διαχωρισμό της Επιχείρησης και προσληφθούν εργαζόμενοι υπό το καθεστώς του ιδιωτικού δικαίου.

Η διοίκηση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ζήτησε από τον υπουργό η αναδιάρθρωση της ΔΕΗ να συζητηθεί όταν η Επιχείρηση επανέλθει σε κερδοφορία. Ο κ. Φώλιας και οι συνδικαλιστές συμφώνησαν να εξετάσει κάθε μία πλευρά τις αιτίες της ζημιογόνας εικόνας της ΔΕΗ και να επανέλθουν με συγκεκριμένες προτάσεις σε 15 ημέρες.

Μετά τη συνάντηση αυτή, ο κ. Φώλιας και με δεδομένο το γενικότερο δυσμενές κλίμα για την κυβέρνηση ζήτησε από τον κ. Αθανασόπουλο να "παγώσει" προς το παρόν τα σχέδια του διαχωρισμού της ΔΕΗ, κάτι το οποίο αρνήθηκε κατηγορηματικά ο πρόεδρος της Επιχείρησης, με το σκεπτικό ότι περιλαμβάνεται στο επιχειρηματικό σχέδιό της, το οποίο μάλιστα προτίθεται να παρουσιάσει επίσημα τον επόμενο μήνα, ενώ υπενθύμισε πως είναι επιταγή και των Βρυξελλών. Ωστόσο, ο ΥΠΑΝ επέμενε στην άποψή του και αυτό προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του κ. Αθανασόπουλου, ο οποίος αποχώρησε επιδεικτικά θυμωμένος από το γραφείο του κ. Φώλια.

Η εξέλιξη αυτή, που έρχεται να προστεθεί σε μια περίοδο κατά την οποία η διοίκηση της ΔΕΗ δέχεται γενικότερα πυρά για την πρακτική της, σε συνδυασμό με την κακή εικόνα των αποτελεσμάτων της, πυροδοτεί σενάρια για την τύχη του κ. Αθανασόπουλου στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ. Άλλωστε, δεν θα είναι η πρώτη φορά.

---Πώς σχολιάζει το θέμα η ΔΕΗ

Το ζήτημα του νομικού διαχωρισμού της ΔΕΗ δεν ήταν από τα θέματα της χθεσινής συνάντησης των κ. Αθανασόπουλου - Φώλια, τονίζει με ανακοίνωσή της η Επιχείρηση, διαψεύδοντας παράλληλα την κόντρα των δύο ανδρών. Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

"Με αφορμή αναφορές μέσων μαζικής ενημέρωσης σχετικά με τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης κ. Χρήστου Φώλια και του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Α.Ε. κ. Τάκη Αθανασόπουλου, από την Επιχείρηση διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

Πράγματι, χθες, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ και συζητήθηκε μια σειρά θέματα σχετικά με την Επιχείρηση. Το ζήτημα του νομικού διαχωρισμού δεν ήταν από τα θέματα της συνάντησης. Όμως, το θέμα αυτό έχει συζητηθεί με τον υπουργό Ανάπτυξης σε άλλες συναντήσεις τους μαζί με στελέχη της Επιχείρησης.

Η συνάντηση ήταν -όπως πάντα- εποικοδομητική και σε εγκάρδιο κλίμα.

Σχετικά με τα ανακριβή δημοσιεύματα επισημαίνεται ότι:

«Πραγματικά δεν κατανοούμε σε τι εξυπηρετούν αυτά τα συχνά επαναλαμβανόμενα -και συνεχώς διαψευδόμενα- δημοσιεύματα για δήθεν κακές σχέσεις της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης με τη διοίκηση της ΔΕΗ».".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v