Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΛΥΜΠ: Αίτηση για άρση αναστολής διαπραγμάτευσης

Η εταιρεία Τεχνική Ολυμπιακή μετά την δημοσιοποίηση και των αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου 2008 για την περίοδο που έληξε στις 30/06/2008 υπέβαλε σχετική αίτηση για άρση της αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών της.

ΟΛΥΜΠ: Αίτηση για άρση αναστολής διαπραγμάτευσης
Ο Όμιλος εταιρειών Τεχνική Ολυμπιακή ανακοίνωσε τα οικονομικά του αποτελέσματα για την χρήση του 2007 που έληξε στις 31/12/2007, το πρώτο τρίμηνο του 2008 που έληξε στις 31/03/2008 και το πρώτο εξάμηνο του 2008 που έληξε στις 30/06/2008 με βάση τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (Δ.Π.Χ.Π.).

Η εταιρεία μετά την δημοσιοποίηση και των αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου 2008 για την περίοδο που έληξε στις 30/06/2008 υπέβαλε σχετική αίτηση για άρση της αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών της.

Όπως έχει λεπτομερώς ενημερώσει η εταιρεία με προηγούμενες ανακοινώσεις της, η καθυστέρηση στην ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων οφείλεται στην καθυστερημένη σύνταξη των οικονομικών καταστάσεων χρήσης 2007 της θυγατρικής εταιρείας TOUSA Inc. λόγω της αδυναμίας της να ολοκληρώσει τον έλεγχο και να δημοσιεύσει τις οικονομικές της καταστάσεις εντός των απαιτούμενων προθεσμιών.

Υπενθυμίζεται ότι στις 29/1/2008 η θυγατρική εταιρεία του ομίλου TOUSA Inc. κατέθεσε αίτηση προστασίας από τους πιστωτές της και υπαγωγής της στο κεφ. 11 του πτωχευτικού κώδικα των Η.Π.Α. (Chapter 11 of the US bankruptcy code) στο Πτωχευτικό Δικαστήριο της Νότιας Φλόριντα στο Fort Lauderdale.

Η απόφαση αυτή είναι απόρροια της αποτυχίας πληρωμής χρεωστικών τόκων συμβατικών δανειακών της υποχρεώσεων, γεγονός που θα καταστούσε ληξιπρόθεσμα και απαιτητά στο σύνολό τους τα δάνεια της εταιρείας σε περίπτωση μη υπαγωγής στις προστατευτικές διατάξεις κεφ. 11 του πτωχευτικού κώδικα, η οποία εκρίθη ως η πλέον ενδεδειγμένη.

Η εν λόγω αίτηση κατατέθηκε βάσει σχεδίου ανασυγκρότησης της θυγατρικής εταιρείας TOUSA Inc., το οποίο συντάχθηκε με τη σύμφωνη γνώμη των πιστωτών της σε ποσοστό πάνω από το 50% και προέβλεπε την εξόφληση μέρους των δανείων και των λοιπών υποχρεώσεων της Εταιρείας.

Η δυσχερής κατάσταση που αντιμετωπίζει η θυγατρική TOUSA ήταν αποτέλεσμα της δραματικής ύφεσης στην Αμερικάνικη στεγαστική αγορά, η οποία επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια του έτους 2007 έως και σήμερα, εξαιτίας ποικίλων παραγόντων, μεταξύ των οποίων οι σφοδρές επιπτώσεις ρευστότητας στην πιστωτική αγορά και την αγορά υποθηκών, η μειωμένη εμπιστοσύνη των καταναλωτών, οι αυξημένες απούλητες κατοικίες καθώς και οι κατασχέσεις και η πίεση στις τιμές των κατοικιών προς τα κάτω. Όλοι αυτοί οι παράγοντες είχαν συμβάλλει σε χαμηλότερες ακαθάριστες πωλήσεις και σε υψηλότερα ποσοστά ακυρώσεων.

Ετήσια αποτελέσματα 2007 βάσει ΔΠΧΠ:

Σημειώνεται ότι η δραστηριότητα της TOUSA Inc. μαζί με τις θυγατρικές της αποτέλεσε το πλέον σημαντικό μέρος της συνολικής δραστηριότητας του Ομίλου της Τεχνικής Ολυμπιακής  στις χρήσεις 2006 και 2007 και ως συνέπεια τα αποτελέσματά του επηρεάζονται κυρίως από αυτά της TOUSA.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της χρήσης που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2007 από τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθε στο ποσό των ευρώ 1.755,85 εκατ. έναντι ευρώ 2.114,62 εκατ. της προηγούμενης χρήσης 2006. Η μείωση αυτή του κύκλου εργασιών αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην ύφεση που επικρατεί στην Αμερικανική στεγαστική αγορά κατά την διάρκεια του 2007 και η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Τα ενοποιημένα μικτά αποτελέσματα της χρήσης 2007 από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν σε ζημιές ευρώ 405,30 εκατ. έναντι κερδών ευρώ 367,08 εκατ. το 2006. Η ανατροπή αυτή οφείλεται στην αύξηση της απομείωσης των αποθεμάτων (κατοικιών) και του κόστους εγκατάλειψης των οικοπέδων με δικαίωμα αγοράς (abandonment costs) για τη χρήση που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2007 πλέον της μείωσης του αριθμού των παραδόσεων ετοίμων κατοικιών.

Τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν σε ενοποιημένο επίπεδο το 2007 σε ζημιές ύψους ευρώ 735,9 εκατ. έναντι ζημιών ευρώ 185,0 εκατ. το 2006 ενώ τα ενοποιημένα αποτελέσματα προ φόρων από συνεχιζόμενες δραστηριότητες για το 2007 ανήλθαν σε ζημιές ύψους ευρώ 937,7 εκατ. έναντι ζημιών ευρώ 242,3 εκατ. το 2006. Τέλος, τα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε ζημιές ύψους ευρώ 779,0 εκατ. έναντι ζημιών ευρώ 146,7 εκατ. το 2006.

Να σημειωθεί ότι στα αποτελέσματα της μητρικής Τεχνικής Ολυμπιακής για τη χρήση 2007 περιλαμβάνεται και η πλήρης απομείωση της συμμετοχής της στην θυγατρική της TOUSA Inc. η οποία ανέρχεται στο ποσό των ευρώ171,10 εκατ. Το παραπάνω αντιστοιχεί στο υπόλοιπο μετά την αφαίρεση αποθεματικού ποσού ευρώ137,01 εκατ., που είχε σχηματιστεί από την αποτίμηση αυτής της συμμετοχής στην τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της 31/12/2006 συνολικού ποσού ευρώ308,11 εκατ.

Τέλος όπως έχει ανακοινώσει η μητρική εταιρεία στις 17/1/2008, αυτή δεν έχει χορηγήσει μέχρι σήμερα εγγυήσεις για την θυγατρική της εταιρεία TOUSA Inc.

Αποτελέσματα 1ου Τριμήνου 2008 βάσει ΔΠΧΠ:

Στη διάρκεια της τρέχουσας χρήσης (2008) η θυγατρική εταιρεία TOUSA Inc. τελεί πλέον υπό το καθεστώς υπαγωγής της στο κεφ. 11 του πτωχευτικού κώδικα των Η.Π.Α. (Chapter 11 of the US Bankruptcy code), λειτουργεί ως οφειλέτης και οφειλέτης-διαχειριστής υπό την δικαιοδοσία του Δικαστηρίου Πτωχεύσεων και σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις του ως άνω Κώδικα και των εντολών του Δικαστηρίου Πτωχεύσεων.

Επίσης δεν υπάρχει η δυνατότητα άσκησης του βέτο από την Διοίκηση σε περίπτωση απόφασης διαφορετικής με αυτήν του πτωχευτικού δικαστηρίου. Παράλληλα λόγω της υπαγωγής της TOUSA στο ως άνω κεφ. 11 και λόγω της πλήρους εποπτείας της από το αρμόδιο πτωχευτικό δικαστήριο, τα όργανα διοίκησής (Δ.Σ.) της δεν μπορούν να λάβουν οποιαδήποτε απόφαση εάν δεν εγκριθεί από το δικαστήριο.
 
Κατά συνέπεια, υφίσταται αδυναμία άσκησης της οικονομικής και επιχειρηματικής πολιτικής της θυγατρικής εταιρείας από τα μέλη της διοίκησής της.

Επιπλέον η TOUSA Inc. υπόκειται και σε περιορισμούς λόγω των γενομένων διακανονισμών. Αναλυτικότερα, το σχέδιο ανασυγκρότησής της, το οποίο συντάχθηκε με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των πιστωτών της και το οποίο προβλέπει την εξόφληση μέρους μόνον των δανείων και των λοιπών υποχρεώσεων της Εταιρείας, είχε ως αποτέλεσμα να γίνουν διακανονισμοί των υποχρεώσεων της TOUSA που απαιτούν την διατήρηση συγκεκριμένων χρηματοοικονομικών προϋπολογισμών και προστατευτικών ρητρών που, εκτός των άλλων, περιορίζουν την δυνατότητά της να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες, ακόμα και αν θεωρείται από την διοίκηση ότι τέτοιες ενέργειες είναι προς όφελός της.

Με βάση τα ανωτέρω είναι πρόδηλο ότι η Διοίκηση της Τεχνικής Ολυμπιακής έχει χάσει τη δυνατότητα να κατευθύνει την οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα της θυγατρικής της, ώστε να λαμβάνει οφέλη από τις δραστηριότητές της.
 
Επιπρόσθετα η διοίκηση της μητρικής εταιρείας εκτιμά ότι με τις παρούσες συνθήκες και σύμφωνα με τους λόγους που αναφέρονται παραπάνω, ανεξάρτητα με την εξέλιξη των δραστηριοτήτων της θυγατρικής TOUSA Inc., δεν αναμένει καμία ανάκτηση της επένδυσης από την θυγατρική της ούτε διατήρηση του ποσοστού 66,942% της μητρικής.

Για το λόγο αυτό, όπως προαναφέρθηκε, η μητρική προχώρησε στις 31/12/2007 στην πλήρη απομείωση της συμμετοχής της στην TOUSA Inc. (ευρώ0,03).

Για όλους τους παραπάνω λόγους, το Διοικητικό Συμβούλιο της Τεχνικής Ολυμπιακής αποφάσισε από τις 2/1/2008 και εντεύθεν να μην περιλαμβάνει στην ενοποίηση του Ομίλου την θυγατρική εταιρεία TOUSA Inc.

Κατά συνέπεια, τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου 2008 τα οποία ανακοίνωσε ο Όμιλος εταιρειών ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ δεν περιλαμβάνουν πλέον την TOUSA Inc. Πιο αναλυτικά ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του πρώτου τριμήνου 2008 από τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθε στο ποσό των ευρώ 32,1 εκατ. έναντι ευρώ 23,7 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση κατά 35,6%. Η αύξηση αυτή προέρχεται κυρίως από την ενίσχυση της δραστηριότητας του κατασκευαστικού τομέα του ομίλου (μέσω της θυγατρικής ΜΟΧΛΟΣ και των θυγατρικών αυτής) τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Τα ενοποιημένα μικτά αποτελέσματα από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν στο πρώτο τρίμηνο της χρήσης 2008 σε ευρώ 0,1 εκατ. έναντι ζημιών ευρώ 2,5 εκατ. το 2007. Τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν σε ενοποιημένο επίπεδο το πρώτο τρίμηνο του 2008 σε ζημιές ύψους ευρώ 1,4 εκατ. έναντι ζημιών ευρώ 2,2 εκατ. το 2007 ενώ τα ενοποιημένα αποτελέσματα προ φόρων από συνεχιζόμενες δραστηριότητες για το πρώτο τρίμηνο του 2008 ανήλθαν σε ζημιές ύψους ευρώ 5,1 εκατ. έναντι ζημιών ευρώ 6,1 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο το 2007.

Τέλος, τα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε κέρδη ύψους ευρώ 389,7 εκατ. έναντι ζημιών ευρώ 34,4 εκατ. το 2007, λόγω της πλήρους απομείωσης της συμμετοχής της εταιρείας μας στην πρώην θυγατρική εταιρεία TOUSA INC και σύμφωνα με την εφαρμογή των διατάξεων του ΔΛΠ 27. Δηλαδή προκύπτει ωφέλεια στα αποτελέσματα της χρήσης αλλά και στα ίδια κεφάλαια κατά το ποσό των ευρώ395,6 εκατ.

Αποτελέσματα 1ου Εξαμήνου 2008 βάσει ΔΠΧΠ:

Βάσει των ανωτέρω και χωρίς την ενοποίηση της TOUSA Inc. για τους λόγους που εξηγήθηκαν ανωτέρω τα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου 2008 σημείωσαν σε επίπεδο ενοποιημένου κύκλου εργασιών από τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες αύξηση της τάξεως του 28,9% και ανήλθαν σε ευρώ 75,4 εκατ. έναντι ευρώ 58,5 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Η αύξηση αυτή αποδίδεται στην ενίσχυση των δραστηριοτήτων του κατασκευαστικού τομέα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Τα μικτά αποτελέσματα - κέρδη του Ομίλου από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2008 σε ευρώ 10,2 εκατ. έναντι ευρώ 8,4 εκατ. τη αντίστοιχη περίοδο πέρυσι σημειώνοντας σημαντική αύξηση της τάξεως του 21,43%. Βελτιωμένο κατά 3,5 μονάδες είναι και το περιθώριο μεικτού κέρδους το οποίο διαμορφώθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2008 σε 13,5% επί του ενοποιημένου κύκλου εργασιών.
 
Η βελτίωση αυτή οφείλεται στην ανάληψη έργων του ιδιωτικού τομέα τα οποία χαρακτηρίζονται από υψηλότερα περιθώρια κερδοφορίας. Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν σε ενοποιημένο επίπεδο το πρώτο εξάμηνο του 2008 σε ευρώ 1,9 εκατ. έναντι ευρώ 2,6 εκατ. το 2007 ενώ τα ενοποιημένα αποτελέσματα προ φόρων από συνεχιζόμενες δραστηριότητες για το πρώτο εξάμηνο του 2008 ανήλθαν σε ζημιές ύψους ευρώ 7,3 εκατ. έναντι ζημιών ευρώ 5,8 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο το 2007. Τούτο οφείλεται κυρίως στις αποσβέσεις των σημαντικών επενδύσεων που έγιναν στο συγκρότημα Πόρτο Καρράς.

Τέλος, τα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε κέρδη ύψους ευρώ 385 εκατ. έναντι ζημιών ευρώ 66 εκατ. το 2007, λόγω της πλήρους απομείωσης της συμμετοχής της εταιρείας μας στην πρώην θυγατρική εταιρεία TOUSA INC και σύμφωνα με την εφαρμογή των διατάξεων του ΔΛΠ 27. Δηλαδή προκύπτει ωφέλεια στα αποτελέσματα της χρήσης αλλά και στα ίδια κεφάλαια κατά το ποσό των ευρώ395,6 εκατ., όπως αναφέρεται παραπάνω στην ανάλυση του πρώτου τριμήνου του 2008.
 
Εξελίξεις στην TOUSA

Για τις εξελίξεις στην TOUSA Inc., τόσο η μητρική εταιρεία Τεχνική Ολυμπιακή όσο και η ίδια η TOUSA Inc. παρέχουν αναλυτικές πληροφορίες οι οποίες είναι διαθέσιμες στο επενδυτικό κοινό στις ιστοσελίδες www.techol.gr και www.tousa.com. \

Σημαντική Σημείωση

Όπως η εταιρεία γνωστοποίησε με σχετική ανακοίνωσή της στις 23.9.2008, το αρμόδιο Δικαστήριο των ΗΠΑ μετά την παραίτηση των εναγόντων της ομαδικής αγωγής (George Durgin class action) επέτρεψε την υποκατάσταση των αρχικών εναγόντων με έναν εκ των τριών ενδιαφερομένων (για λογαριασμό όλων και των μη κατανομαζομένων), ως και την τροποποίηση ή την υποβολή νεώτερης ομαδικής αγωγής που τελικά κατατέθηκε στις 19/09/2008 (και πάλιν ως George Durgin class action) σε αντικατάσταση της παλαιάς.

Στη νέα αυτή αγωγή τόσο η εταιρεία Τεχνική Ολυμπιακή όσο και η TOUSA INC καθώς και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αυτής κκ. Κωνσταντίνος Στέγγος, Ανδρέας Στέγγος, Γεώργιος Στέγγος και Μαριάννα Στέγγου που περιλαμβάνονταν στην αρχική αγωγή, δεν περιλαμβάνονται ήδη στους εναγόμενους, επομένως ουδεμία πλέον εκκρεμείαγωγή ή οποιαδήποτε σχετική διεκδίκηση κατά της Εταιρείας μας και των μελών της οικογενείας Κωνσταντίνου Στέγγου.

Προοπτικές Ομίλου

Αναφορικά με τις προοπτικές του Ομίλου, στρατηγικός στόχος της Διοίκησης παραμένει η ενασχόληση με διαφορετικούς και ανεξάρτητους κλάδους καθώς και η ενίσχυση των δραστηριοτήτων και εκτός Ελλάδας (Ρουμανία, Ρωσία κ.α.) με σκοπό την διασπορά του λειτουργικού ρίσκου. Ο Όμιλος βρίσκεται σε στάδιο εξορθολογισμού και αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων του με κύριο στόχο την επικέντρωση στη διαρκή αναπτυξιακή του πορεία.

Ήδη μετά τις αποφάσεις των διοικητικών συμβουλίων της θυγατρικής εταιρείας ΜΟΧΛΟΣ και της Τεχνικής Ολυμπιακής έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την απορρόφηση του αποσχισθέντος από την ΜΟΧΛΟΣ κατασκευαστικού τομέα.

Παράλληλα η στρατηγική του Ομίλου κινείται σε 3 βασικούς πυλώνες και συγκεκριμένα στη διεύρυνση της δραστηριότητας του αμιγώς κατασκευαστικού τομέα καθώς και του ανεκτέλεστου των προς εκτέλεση έργων, στην περαιτέρω ανάπτυξη της τουριστικής δραστηριότητας του συγκροτήματος ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ και τέλος στην επέκταση των δραστηριοτήτων του Ομίλου σε άλλες χώρες του εξωτερικού στις οποίες ο Όμιλος δεν έχει ακόμα παρουσία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v