Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τ. Ολυμπιακή: Τα παράδοξα των αποτελεσμάτων

Η εισηγμένη Τεχνική Ολυμπιακή δεν περιμένει οποιαδήποτε ανάκτηση κεφαλαίων από την TOUSA, ενώ μετά την αφαίρεση των ενδοομιλικών συναλλαγών εμφανίζει ζημίες και στις υπόλοιπες δραστηριότητές της…

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Τ. Ολυμπιακή: Τα παράδοξα των αποτελεσμάτων
Η εισηγμένη δεν περιμένει οποιαδήποτε ανάκτηση κεφαλαίων από την TOUSA, ενώ μετά την αφαίρεση των ενδοομιλικών συναλλαγών εμφανίζει ζημίες και στις υπόλοιπες δραστηριότητές της…

Δημοσιεύτηκαν χθες τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του ομίλου της Τεχνικής Ολυμπιακής, από τα οποία απουσίαζε εντελώς η μεγαλύτερη θυγατρική της εισηγμένης, η TOUSA.

Η TOUSA, στην οποία η μητρική Τεχνική Ολυμπιακή βάσισε το «αμερικάνικο όνειρό» της, αποτελεί ουσιαστικά παρελθόν, καθώς ο όμιλος Στέγγου φαίνεται να την έχει «ξεγραμμένη».
Συγκεκριμένα, στην έκθεση των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων αναφέρεται: «Η διοίκηση της μητρικής εταιρίας εκτιμά ότι με τις παρούσες συνθήκες, ανεξάρτητα από την εξέλιξη των δραστηριοτήτων της θυγατρικής TOUSA Inc., δεν αναμένει καμία ανάκτηση της επένδυσης από τη θυγατρική της.

Και σε άλλο σημείο της ίδιας έκθεσης: «Η διοίκηση της μητρικής εταιρίας θεωρεί ότι από τις 2/1/2008 έχασε τη δυνατότητα να κατευθύνει την οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα της θυγατρικής της, ούτως ώστε να λαμβάνει οφέλη από τις δραστηριότητές της».

Πέρα όμως από το θέμα της TOUSA, στις εξαμηνιαίες λογιστικές καταστάσεις διαπιστώνεται ότι και οι υπόλοιπες δραστηριότητες του ομίλου κατέγραψαν ζημίες κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε από τα 58,5 στα 75,3 εκατ. ευρώ, το EBIT ήταν αρνητικό (-3,99 εκατ. έναντι 2,84 εκατ. κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2007) και τα μετά από φόρους αποτελέσματα ζημιογόνα (-9 εκατ. έναντι -7,17 εκατ. ευρώ).

Ζημιογόνες ήταν σχεδόν όλες οι δραστηριότητες του ομίλου.

Η κατασκευαστική δραστηριότητα, για παράδειγμα, εμφάνισε ζημίες 2,5 εκατ. ευρώ, όταν όμως η βασικότερη κατασκευαστική εταιρία του ομίλου, ο Μοχλός, είχε σημειώσει κέρδη ύψους 3,33 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο!

Μια πιθανή εξήγηση για το παραπάνω παράδοξο είναι ότι στα ενοποιημένα αποτελέσματα αφαιρούνται οι επιδράσεις των ενδοομιλικών συναλλαγών και στην περίπτωσή μας τα έργα ύψους 10,9 εκατ. ευρώ που εκτέλεσε ο Μοχλός στο πρώτο εξάμηνο για λογαριασμό εταιριών του ομίλου της Τεχνικής Ολυμπιακής.

Διεύρυνση ζημιών παρουσίασε η ξενοδοχειακή δραστηριότητα (από -1,7 σε -3,2 εκατ. ευρώ) όπου όμως η θετική εποχικότητα του κλάδου σημειώνεται στο δεύτερο εξάμηνο.

Οριακά κέρδη κατέγραψε η λειτουργία του καζίνο (202 έναντι 334 χιλ. ευρώ) και ζημίες οι μαρίνες. Και οι δύο αυτές δραστηριότητες εμφανίζουν θετική εποχικότητα κατά το β΄ εξάμηνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v