Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χωρίς "οροφή" ενέργειας η αγορά εφεδρικής ισχύος

Χωρίς «οροφή» σε ό,τι έχει να κάνει με την παραγόμενη ενέργεια, υπάρχει βούληση να λειτουργήσει η νέα αγορά εφεδρικής ισχύος, που προωθούν ΡΑΕ και ΔΕΣΜΗΕ, με τη συνεργασία του υπουργείου Ανάπτυξης.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Χωρίς οροφή ενέργειας η αγορά εφεδρικής ισχύος
Χωρίς «οροφή» σε ό,τι έχει να κάνει με την παραγόμενη ενέργεια, υπάρχει βούληση να λειτουργήσει η νέα αγορά εφεδρικής ισχύος, που προωθούν ΡΑΕ και ΔΕΣΜΗΕ, με τη συνεργασία του υπουργείου Ανάπτυξης.

Στη νέα αγορά θα μπορούν να εισέλθουν όσοι επενδυτές επιθυμούν, αρκεί να διαθέτουν υπερσύγχρονες μονάδες, ταχείας εκκίνησης. Ο μόνος περιορισμός που προβλέπεται να τεθεί είναι ότι στον κάθε επενδυτή θα αντιστοιχεί ισχύς 150 MW.

Το υπουργείο Ανάπτυξης αναμένει την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την τροποποίηση του Κώδικα Διαχείρισης του Συστήματος, η δημόσια διαβούλευση του οποίου έχει ολοκληρωθεί στις 5 Σεπτεμβρίου.

Εκτιμάται ότι εντός του Οκτωβρίου η ΡΑΕ θα έχει παραδώσει τη γνωμοδότηση της στο ΥΠΑΝ, προκειμένου οι αρμόδιες τεχνικές και νομικές υπηρεσίες του υπουργείου να προχωρήσουν στη διαμόρφωση του τελικού κειμένου, που θα έρθει για ψήφιση στη Βουλή.

Αρμόδιες πηγές του ΥΠΑΝ επισήμαναν στο euro2day ότι το τι χρειάζεται να γίνει για τη νέα αγορά είναι συνάρτηση του Κώδικα και των τροποποιήσεων που θα συμφωνηθούν.

Πάντως, σε αυτή τη φάση δεν έχουν αποφασισθεί τα κίνητρα που θα προβλέπονται για την προσέλκυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τη νέα αγορά. Είναι σαφές ότι θα προβλέπεται εγγυημένο έσοδο, το ύψος του οποίου απομένει να καθορισθεί.

Βέβαια, ήδη η ΔΕΗ σπεύδει να πάρει έγκαιρα θέση και για το λόγο αυτό το δ.σ. της Επιχείρησης ενέκρινε την αγορά τριών αεριοστροβιλικών μονάδων, συνολικής ισχύος 150 MW, που θα αναπτυχθούν στην Κομοτηνή.

Μάλιστα έχει καταθέσει και σχετική αίτηση στη ΡΑΕ, αν και για την κίνηση της έχουν ήδη εκδηλωθεί αντιδράσεις από ιδιώτες παραγωγούς.

Η νέα αγορά θεωρείται απαραίτητη να λειτουργήσει για δύο λόγους. Πρώτον, για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της επάρκειας ηλεκτρικού ρεύματος, που αναμένεται να προβάλει ιδιαίτερα πιεστικό από το επόμενο καλοκαίρι και δεύτερον, γιατί θα διευκολύνει και τη διείσδυση των ΑΠΕ στο Σύστημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v