Υπαγωγή στο άρθρο 45 για τη Θεμελιοδομή

Ανάσα για την βορειοελλαδίτικη κατασκευαστική εταιρεία Θεμελιοδομή αποτελεί η έγκριση που έλαβε χθες το Τριμελές Εφετείο της Θεσσαλονίκης για την υπαγωγή της στο άρθρο 45 του ν. 1892/90.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Υπαγωγή στο άρθρο 45 για τη Θεμελιοδομή
Ανάσα για την βορειοελλαδίτικη κατασκευαστική εταιρεία Θεμελιοδομή αποτελεί η έγκριση που έλαβε χθες το Τριμελές Εφετείο της Θεσσαλονίκης για την υπαγωγή της στο άρθρο 45 του ν. 1892/90.

Η υπόθεση της εταιρείας είχε συζητηθεί στις 19 Μαϊου και η απόφαση αναμένονταν να εκδοθεί στις αρχές καλοκαιριού ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατόν. Τελικώς όμως το Εφετείο της συμπρωτεύουσας, έκανε δεκτή την αίτηση τριτανακοπής που είχε καταθέσει η πιστώτρια εταιρεία METE ΣΥΣΜ Α.Ε. και δέχθηκε τον ορισμό επιτρόπου, όπως ορίζει το άρθρο 45. Το δικαστήριο έκανε δεκτό ότι η Θεμελιοδομή οφείλει στις έξι πιστώτριες Τράπεζες το 55% των συνολικών οφειλών της.

Να σημειώσουμε ότι οι υποχρεώσεις συνολικές υποχρεώσεις της εταιρείας υπολογίζονται περίπου στα 100 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό των οφειλών της Θεμελιοδομής προς τις έξι πιστώτριες τράπεζες ανέρχεται περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ ενώ η εταιρεία έχει επίσης χρέη ύψους περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ προς το ΙΚΑ, τους προμηθευτές της, την εφορία αλλά και το προσωπικό της, προς οποίο οφείλονται περίπου τα 4 εκατομμύρια ευρώ.

Η θετική απόφαση του Εφετείου της Θεσσαλονίκης αποτελεί την κατάληξη ενός μακρόχρονου αγώνα της εταιρείας που ξεκίνησε από το 2005 προκειμένου να αποφύγει το κλείσιμο. Η υποστήριξη στην Θεμελιοδομή της τετράδας επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον κατασκευαστικό κλάδο και επιθυμούν να αποκτήσουν συμμετοχή στο μάνατζμέντ της εταιρείας, μεταξύ αυτών και του κ. Μαυροσκότη της Βιοτέρ, θεωρείται ότι ήταν το κρίσιμο στοιχείο προκειμένου οι πιστώτριες τράπεζες να κάνουν πίσω στο αίτημά τους για την εκκαθάριση της εταιρείας.

Το άρθρο 45 του ν. 1892/90, προβλέπει τον διορισμό επιτρόπου ο οποίος λειτουργεί ως συμφιλιωτής μεταξύ εταιρείας και πιστωτών προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία, το αργότερο σε διάστημα εννέα μηνών, περίοδο κατά την οποία η εταιρεία προστατεύεται από την εκτέλεση αναγκαστικών μέτρων που τυχόν εκκρεμούν ή θα προκύψουν στην πορεία. Το σχέδιο προβλέπει την υπαγωγή της εταιρείας στις διατάξεις του άρθρου 45 Α του Ν. 1892/90 και εν συνεχεία στις διατάξεις του άρθρου 44 που αφορά στην εκκαθάριση της εταιρείας εν λειτουργία.

Εφόσον η διαδικασία αυτή εξελιχθεί ομαλά η Θεμελιοδομή, η οποία αυτό το διάστημα συνεχίζει την λειτουργία της αναλαμβάνοντας κυρίως υπεργολαβίες, θα μπορέσει να πραγματοποιήσει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Οι διαδικασίες αυτές πρέπει θα προωθηθούν άμεσα καθώς σε λίγους μήνες είναι προγραμματισμένο να γίνει από το ΥΠΕΧΩΔΕ επαναξιολόγηση των κατασκευαστικών εταιρειών, όποτε και είναι πιθανόν να διαγραφούν Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων (ΜΕΕΠ) όσες αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Να σημειώσουμε ότι η Θεμελιοδομή κατέχει πτυχίο 7ης τάξης, ωστόσο η διατήρησή του φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη. Οι μετοχές της εταιρείας έχουν διαγραφεί από το χρηματιστήριο της Αθήνας από τον Μάρτιο του 2007 ενώ είχε προηγηθεί από τον Ιούλιο του 2005 η αναστολή της διαπραγμάτευσή της λόγω οικονομικών προβλημάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v