Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική Τράπεζα: Η ΕΕΓΑ και η απόφαση πώλησης

Την επιτάχυνση της διαδικασίας αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή για την Εθνική Ασφαλιστική και το bankassurance αποφάσισε η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας μετά την διαφαινόμενη νέα ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσής της.

  • του Χρήστου Κίτσιου
Εθνική Τράπεζα: Η ΕΕΓΑ και η απόφαση πώλησης
Την επιτάχυνση της διαδικασίας αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή για την Εθνική Ασφαλιστική και το bankassurance αποφάσισε η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας μετά την διαφαινόμενη νέα ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης της κατά 100% ασφαλιστικής θυγατρικής της.

Η απόφαση τυπικά ελήφθη πρόσφατα, η προεργασία όμως για το εγχείρημα έχει ξεκινήσει εδώ και μερικούς μήνες. Σύμφωνα με πηγές του ομίλου η απόφαση για την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή ελήφθη την περίοδο του Πάσχα όταν έγινε αντιληπτό ότι η Εθνική Ασφαλιστική θα χρειαζόταν φέτος λόγω των επενδυτικών ζημιών από τις θέσεις σε μετοχές και ομόλογα, νέα κεφαλαιακή ενίσχυση.

Το αρχικό πλάνο προέβλεπε ότι η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για την Εθνική Ασφαλιστική θα διενεργούνταν εντός του 2009 και αφού είχε ολοκληρωθεί το νέο πρόγραμμα αναδιοργάνωσης, που ξεκίνησε με την έξοδο της εταιρείας από το ταμπλό. Οι νέες ζημιές και η εκ νέου ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης για την Εθνική Ασφαλιστική αποτέλεσε την σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και οδήγησε την διοίκηση της τράπεζας στην απόφαση να επιταχύνει την διαδικασία ανεύρεσης στρατηγικού επενδυτή.

Οι υπηρεσίες της ΕΕΓΑ και της τράπεζας δούλεψαν προς την κατεύθυνση της προετοιμασίας των στοιχείων φακέλου και χθες τυπικά ανακοινώθηκε ότι ανατέθηκε στην Goldman Sachs η διερεύνηση ενδιαφέροντος μεταξύ των διεθνών ασφαλιστικών ομίλων.

Σύμφωνα με πληροφορίες ατύπως οι προθέσεις ασφαλιστικών ομίλων, όπως οι Allianz, AXA και Ergo έχουν ήδη διερευνηθεί με θετική ανταπόκριση. Οι ευρωπαικοί όμιλοι ενδιαφέρονται για την απόκτηση του 100% της Εθνικής Ασφαλιστικής και μακροχρόνια συνεργασία στο Bankassurance.

Το ενδιαφέρον για την Εθνική αναμένεται να είναι μεγάλο παρά την κακή διεθνώς συγκυρία καθώς αποτελεί την μεγαλύτερη ελληνική ασφαλιστική εταιρεία σε μια αγορά μάλιστα που κυριαρχείται πλέον από ξένους και επομένως εκκαθαρίζεται με γρήγορο ρυθμό.

Το μεγάλο όμως πλεονέκτημα στα χέρια της Εθνικής Τράπεζας είναι το bankassurance. Το οποίο σημείωσε ραγδαία ανάπτυξη τα τρία τελευταία χρόνια και διαθέτει ακόμη τεράστια περιθώρια ανάπτυξης. Το bankassurance ουσιαστικά θα κρίνει και το που θα αποτιμηθεί το deal . «Αν η Alpha Bank πήρε από την AXA 250 εκατ. ευρώ για το 100% της Alpha Aσφαλιστική και το Bankassurance το οποίο πριν το είχε δουλέψει ελάχιστα, η Εθνική πρέπει να πάρει πολλαπλάσιο νούμερο» δηλώνουν χαρακτηριστικά στελέχη του ομίλου Εθνικής.

Αυτή τη στιγμή πάντως το χρονοδιάγραμμα για την σύναψη στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ ΕΤΕ και διεθνούς ασφαλιστικού ομίλου δεν μπορεί ακόμη να ορισθεί καθώς θα πρέπει να ολοκληρωθεί η περίοδος διερεύνησης από πλευράς Goldman Sachs. Για το λόγο αυτό η διοίκηση της Εθνικής εμφανίζεται επιφυλακτική στην διατύπωση εκτίμησης για το χρόνο που θα απαιτηθεί προκειμένου να ολοκληρωθεί όλη η διαδικασία.

H Εθνική Ασφαλιστική εμφάνισε στο α΄ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης ζημιές προ φόρων 112,18 εκατ. ευρώ καθώς ο κλάδος Αυτοκινήτου εμφάνισε ζημιές εκμετάλλευσης ύψους 88,9 εκατ. ευρώ και ο κλάδος Ζωής ζημιές εκμετάλλευσης 11,4 εκατ. ευρώ. Κερδοφόρος ήταν μόνος ο κλάδος Λοιπών Γενικών Ασφαλίσεων ( 23 εκατλ. Ευρώ). Έτσι, τα ίδια κεφάλαια της Εθνικής Ασφαλιστικής υποχώρησαν στις 30/6/08 στα 162,9 εκατ. ευρώ με το καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο στα 322,7 εκατ. ευρώ και είναι οριακά υψηλότερα . Εφόσον στο τέλος της χρήσης η καθαρή της θέση υπολείπεται κατά 50% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου η ΕΕΓΑ θα πρέπει να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου.

Η μεγαλύτερη ελληνική ασφαλιστική δεν είχε φέτος έσοδα από επενδύσεις λόγω της κακής πορείας μετοχών και ομολόγων ενώ η καθαρή της θέση επηρεάσθηκε και από την εγγραφή υποαξιών από το χαρτοφυλάκιο διαθεσίμων προς πώληση. Στις 30/6 η τρέχουσα αξία χαρτοφυλακίου μετοχών ανήρχετο σε 401 εκατ. ευρώ , του χαρτοφυλακίου κρατικών ομολόγων σε 559.8 εκατ. ευρώ ενώ σε λοιπές επενδύσεις η ΕΕΓΑ είχε τοποθετημένα 218,6 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v