Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόντρα Δασκαλόπουλου-ΔΕΗ για το ρεύμα

Απάντηση στις δηλώσεις του Προέδρου του ΣΕΒ, κ. Δασκαλόπουλου για το κοινωνικό τιμολόγιο εξέδωσε η ΔΕΗ, σημειώνοντας ότι πρέπει να πουλά τις υπηρεσίες της σε τιμές που να καλύπτουν το κόστος.

Κόντρα Δασκαλόπουλου-ΔΕΗ για το ρεύμα
Απάντηση στις δηλώσεις του Προέδρου του ΣΕΒ, κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλου για το κοινωνικό τιμολόγιο εξέδωσε η ΔΕΗ, σημειώνοντας ότι πρέπει να πουλά τις υπηρεσίες της σε τιμές που να καλύπτουν το κόστος και να εξασφαλίζουν εύλογο κέρδος, ως εισηγμένη εταιρία.

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, απαντώντας σε ερώτηση για το κοινωνικό τιμολόγιο που έχει προταθεί από τη ΔΕΗ και αφορά μόνο τους οικιακούς καταναλωτές με χαμηλό εισόδημα και κατανάλωση έως 800KWh ανά τετράμηνο για πρώτη κατοικία καθώς και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, είπε τα εξής: "Νομίζω όλοι μας σαν πολίτες σε αυτόν τον τόπο θέλουμε να ανάβουμε το διακόπτη να υπάρχει ανά πάσα στιγμή ρεύμα φθηνό, σε μια αγορά που μας δίνει περισσότερες ευκαιρίες για επιλογή συνεχώς».

Η ΔΕΗ σημειώνει ότι αν και αποτελεί πάγια αρχή της να μην σχολιάζει δηλώσεις τρίτων όταν αυτοί αναφέρονται σε δραστηριότητές της, είναι υποχρεωμένη να απαντήσει στη χθεσινή δήλωση (8/09/2008) του κ. Δασκαλόπουλου, επειδή ως Πρόεδρος του ΣΕΒ είναι θεσμικός παράγοντας και καλός γνώστης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και επειδή η ΔΕΗ είναι μέλος του ΣΕΒ και μάλιστα η μεγαλύτερη βιομηχανία – μέλος του Συνδέσμου.

"Σε μια πρώτη ανάγνωση, η παραπάνω αναφορά του Προέδρου του ΣΕΒ λέει το αυτονόητο: ότι δηλαδή όλοι μας θα επιθυμούσαμε να έχουμε το ρεύμα όποτε το θέλουμε, σε φθηνές τιμές.

Ωστόσο, ο κ. Δασκαλόπουλος, ως Πρόεδρος του ΣΕΒ και άνθρωπος που γνωρίζει πολύ καλά τον χώρο της ενέργειας, είναι προφανώς σε θέση να γνωρίζει ότι για να μπορεί η ΔΕΗ ή οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση να συνεχίζει τη δραστηριότητά της για το καλό της κοινωνίας και της χώρας πρέπει να πουλά τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες της σε τιμές που να καλύπτουν το κόστος και να εξασφαλίζουν ένα εύλογο κέρδος. Αναμέναμε λοιπόν να συνηγορήσει υπέρ αυτής της λογικής, εκτός εάν δεν θεωρεί τη ΔΕΗ ως εταιρία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο με όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτό.

Ο κ. Δασκαλόπουλος, εκ της θέσεώς του, οφείλει να συμβάλλει στη δημιουργία του κατάλληλου επενδυτικού κλίματος που να επιτρέπει στα μέλη του ΣΕΒ να αναπτύσσουν κερδοφόρες δραστηριότητες κάτω από συνθήκες σταθερότητας και άριστων προοπτικών".

Παράλληλα, η ΔΕΗ σχολιάζει ότι μέχρι σήμερα δεν ενεργοποιηθεί άλλοι προμηθευτές στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς "απλά δεν τους συμφέρει".

Όπως επισημαίνει η επιχείρηση, υπάρχουν πολλοί λόγοι, με κυριότερους τους εξής:

Α) Τα ρυθμιζόμενα τιμολόγια της ΔΕΗ είναι γενικά χαμηλότερα από το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος όπως αυτό διαμορφώνεται από την Οριακή Τιμή Συστήματος, τις χρεώσεις για τη χρήση του Συστήματος και του Δικτύου και τις επιβαρύνσεις για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, κ.λπ. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ενώ η ΔΕΗ εφαρμόζει για τους πελάτες της πάνω από 20 τιμολόγια, μόνο 3 από αυτά στη χαμηλή τάση θα μπορούσαν να θεωρηθούν ελκυστικά για νέους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 18% της αγοράς.

Β) Οι εν δυνάμει προμηθευτές έχουν μεγαλύτερο οικονομικό όφελος με μικρότερο επιχειρηματικό ρίσκο εάν προμηθεύουν ενέργεια στη ΔΕΗ στην χονδρεμπορική αγορά όπου η Οριακή Τιμή του Συστήματος είναι υψηλή, ενώ η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να αγοράζει αυτή την ενέργεια αφού λειτουργεί ως τελευταίο καταφύγιο.

Με αφορμή σημερινό δελτίο τύπου της ΔΕΗ, ο ΣΕΒ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η χθεσινή δήλωση του προέδρου του ΣΕΒ εκφράζει την αυτονόητη προσδοκία ενός πολίτη μιας σύγχρονης Ευρωπαϊκής χώρας. Περιγράφει επίσης την εικόνα που θα διαμορφωθεί όταν θα έχει λειτουργήσει η απελευθερωμένη αγορά ενέργειας, μία διεργασία που ήδη εξελίσσεται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Η ΔΕΗ και πολλές άλλες επιχειρήσεις ήδη δραστηριοποιούνται, η κάθε μια με την στρατηγική της, για να κερδίσουν τη θέση τους στο νέο αυτό περιβάλλον.

Αυτό το περιβάλλον, χωρίς κρατικές παρεμβάσεις και με ίσους όρους για όλους, είναι εκείνο που εξασφαλίζει τη δημιουργία του κατάλληλου επενδυτικού κλίματος που επιτρέπει στην επιχειρηματικότητα συνολικά και σε όλα τα μέλη του ΣΕΒ να αναπτύσσουν κερδοφόρες δραστηριότητες κάτω από συνθήκες σταθερότητας και άριστων προοπτικών».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v