Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank Properties:Υλοποίηση επενδυτικού σχεδίου

Την υλοποίηση επενδυτικού σχεδίου δια σύναψης προσυμφώνου για την απόκτηση μετοχών βουλγαρικής εταιρίας, ιδιοκτήτριας ακινήτου στη Σόφια στη Βουλγαρία, έναντι τιμήματος 90,8 εκατ. ευρώ, γνωστοποίησε η Eurobank Properties.

Eurobank Properties:Υλοποίηση επενδυτικού σχεδίου
Την υλοποίηση επενδυτικού σχεδίου δια σύναψης προσυμφώνου για την απόκτηση μετοχών βουλγαρικής εταιρίας, ιδιοκτήτριας ακινήτου στη Σόφια στη Βουλγαρία, έναντι τιμήματος 90,8 εκατ. ευρώ, γνωστοποίησε η Eurobank Properties.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στην από 6/8/07 έκθεσή του σύμφωνα με το άρθρο 9 του Ν. 3016/2002 και το άρθρο 4.1.4.1.2. του Κανονισμού Λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το Δ.Σ. της Eurobank Properties Α.Ε.Ε.Α.Π. ανέφερε ότι οι επενδύσεις στις οποίες θα προχωρήσει η Εταιρεία με χρήση των αντληθέντων κεφαλαίων από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου σύμφωνα με τις αποφάσεις των Έκτακτων Γενικών Συνελεύσεων των μετόχων της 3ης Σεπτεμβρίου 2007 και της 15ης Οκτωβρίου 2007 δεν έχουν ακόμη πλήρως προσδιορισθεί αναφορικά με συγκεκριμένα ακίνητα.

Ωστόσο η στρατηγική της Εταιρείας για την επένδυση των αντληθέντων εσόδων, όπως αυτή περιγράφηκε στην ανωτέρω έκθεση, παραμένει ως εξής: «Η Εταιρεία σκοπεύει να επενδύσει τα αντληθέντα έσοδα για την απόκτηση υψηλής εμπορικότητας χώρων γραφείων και καταστημάτων, αποθηκευτικών και βιομηχανικών χώρων σε τοποθεσίες υψηλής ή εν δυνάμει υψηλής εμπορικότητας και προβολής τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη με σκοπό να τα εκμισθώσει σε εταιρικούς μισθωτές υψηλού προφίλ, σύμφωνα με τη στρατηγική επενδύσεών της και σε συμμόρφωση με την κείμενη νομοθεσία.

Στην ως άνω αναφερόμενη έκθεση, το Δ.Σ. της Εταιρείας δεσμεύτηκε για την παροχή των απαιτούμενων πληροφοριών κατά το χρόνο πραγματοποίησης των επενδύσεων καθώς και για την τήρηση όλων των κανονιστικών υποχρεώσεων της Εταιρείας.

Στο πλαίσιο αυτό, η Εταιρεία ανακοινώνει την περαιτέρω υλοποίηση του επενδυτικού της σχεδίου δια της σύναψης προσυμφώνου για την απόκτηση των μετοχών βουλγαρικής εταιρείας, ιδιοκτήτριας ακινήτου επί του οποίου θα ανεγερθεί κτίριο μικτής χρήσης (γραφείων/καταστημάτων) σε κεντρικό σημείο της Σόφιας στη Βουλγαρία, έναντι τιμήματος 90,8 εκατ. για την περίπτωση που η υπό απόκτηση εταιρεία δεν θα έχει οφειλές και άλλες υποχρεώσεις προς τρίτους (αν υπάρχουν τέτοιες οφειλές και υποχρεώσεις το τελικά καταβλητέο τίμημα θα μειωθεί αντιστοίχως).

Η υπό απόκτηση εταιρεία θα διαθέτει ένα ακίνητο (οικόπεδο) έκτασης περίπου 2.043τ..μ. επί του οποίου πρόκειται να αναγερθεί ένα κτίριο μικτής χρήσης (γραφείων/καταστημάτων) συνολικής επιφανείας 31.530 τ.μ. και 370 θέσεων στάθμευσης το οποίο θα εκμισθωθεί στην Eurobank EFG Bulgaria AD, με την οποία έχει υπογραφεί προσύμφωνο μίσθωσης (με την προϋπόθεση της άρτιας ολοκλήρωσης των κατασκευαστικών έργων, την πλήρη ευθύνη των οποίων έχει η πωλήτρια).

Η Εταιρεία θα προκαταβάλει συνολικά ποσόν ευρώ 4,7 εκατ. σε πέντε ισόποσες εξαμηνιαίες δόσεις.

Η Εταιρεία θα καταβάλλει την πρώτη δόση τον Μάρτιο του 2009, ενώ θα αποκτήσει την ιδιοκτήτρια εταιρεία με την πιστοποίηση του 75% της κατασκευής, παρακρατώντας το 25% του συμφωνηθέντος τιμήματος έως την ολοκλήρωση όλων των κατασκευαστικών εργασιών και την τελική παραλαβή του Κτιρίου από τον πωλητή.
 
Η υπογραφή της οριστικής μεταβίβασης απόκτησης των μετοχών αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2011.

Σύμφωνα με το άρθρο 4.1.4.1.2. του Κανονισμού του Χ.Α., παράγραφος (4) (γ), όταν η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου αφορά εξαγορά άλλης επιχείρησης και εφόσον το συνολικό τίμημα είναι μεγαλύτερο από 1 εκ. ευρώ (όπως στην παρούσα περίπτωση), η έκθεση απαιτείται να περιλαμβάνει (α) αποτίμηση της εξαγοραζόμενης εταιρείας και (β) παρουσίαση της εταιρείας αυτής και συγκεκριμένα τα πλήρη στοιχεία της υπό απόκτηση εταιρείας, συνοπτική της παρουσίαση, ανάλυση του επενδυτικού σχεδίου της και το χρονοδιάγραμμα πραγματοποίησής του.

Τα υπό (β) στοιχεία παρατίθενται κατωτέρω. Δεδομένων των ειδικών διατάξεων που εφαρμόζονται στις ΑΕΕΑΠ και συγκεκριμένα του άρθρου 22 παρ. 8 του Ν. 2778/1999, όπως ισχύει, που προβλέπει ότι στην περίπτωση προσυμφώνων αγοράς η εκτίμηση του ακινήτου πραγματοποιείται πριν από την οριστική μεταβίβασή τους από εκτιμητή του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών, η σχετική εκτίμηση θα εκπονηθεί τότε και η υπό (α) αποτίμηση θα καταστεί διαθέσιμη όπως ορίζει ο νόμος.

Συνοπτική παρουσίαση της υπό απόκτηση εταιρείας Η υπό απόκτηση εταιρεία θα έχει στην κυριότητά της οικόπεδο εμβαδού 2.043 τ.μ. επί του οποίου θα ανοικοδομηθεί κτίριο μικτής χρήσης (γραφείων/καταστημάτων), επιφάνειας 31.530τ.μ καθώς και 370 θέσεις στάθμευσης. Μοναδικός σκοπός της υπό απόκτηση εταιρείας θα είναι η εκμετάλλευση ακίνητης περιουσίας. Το ακίνητο βρίσκεται επί των οδών Todor Alexandrov Blvd., Sredna Gora Street και Strandza Street, κοντά σε σταθμό μετρό και το κτίριο θα περιλαμβάνει 32 ορόφους γραφείων τάξης Α και ισόγεια καταστήματα.

Οι βασικοί όροι του προσυμφώνου που υπεγράφη την 4η Σεπτεμβρίου 2008 μεταξύ της Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ αφενός, της ARCON CONSTRUCTIONS (CYPRUS) LIMITED και της ARCON CONSTRUCTIONS EOOD, υπό την εγγύηση της ARCON Constructions Α.Τ.Ε., αφετέρου, προβλέπουν την δέσμευση των τελευταίων να παραδώσουν το κτίριο μικτής χρήσης, σύμφωνα με τις συμφωνηθείσες τεχνικές προδιαγραφές, το αργότερο 32 μήνες μετά την υπογραφή του προσυμφώνου σε ποσοστό 75% ενώ το έργο θα έχει ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2011.

Η υπό απόκτηση εταιρεία θα έχει το πάγιο ενεργητικό της επενδεδυμένο κατά 100% στο ανωτέρω ακίνητο και ως Ανώνυμη Εταιρεία αποκλειστικού σκοπού εκμετάλλευσης ακινήτων θα πληροί τις προϋποθέσεις του άρθρου 22 παρ. 2α του Ν. 2778/1999 όπως αυτός συμπληρώθηκε από το άρθρο 17 παρ. 3 του Ν. 3581/2007, για την εξαγορά της από την Εταιρεία.

--- Τραπεζικός Δανεισμός - Λοιπές Υποχρεώσεις

Το σύνολο των τραπεζικών δανείων της υπό απόκτηση εταιρείας για την κατασκευή του Κτιρίου κατά τη μεταβίβαση των μετοχών θα κυμαίνεται μεταξύ ευρώ 40.000.000 και ευρώ 52.000.000. Περαιτέρω πιθανές υποχρεώσεις προς τρίτους που θα προκύψουν από τον χρηματοοικονομικό έλεγχο, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί πριν από την μεταβίβαση των μετοχών της υπό απόκτηση εταιρείας θα μειώσουν το πληρωτέο ποσό προς τους Πωλητές (debt-free basis).

Προς εξασφάλιση του ανωτέρω δανείου, τόκων και εξόδων αυτού, οι πωλητές θα συστήσουν ενέχυρο επί των πωλούμενων μετοχών (το οποίο θα αρθεί κατά το χρόνο της μεταβίβασης της υπό απόκτηση εταιρείας), το δε ακίνητο το οποίο θα αποκτήσει θα είναι υποθηκευμένο.

--- Περιγραφή του επιχειρηματικού σχεδίου

Το ακίνητο που περιγράφεται ανωτέρω θα περιέλθει στην ιδιοκτησία της υπό απόκτηση εταιρείας, ενώ ήδη έχει υπογραφεί, υπό συγκεκριμένους όρους, προσύμφωνο για την εκμίσθωση 100% του ακινήτου με την EUROBANK EFG BULGARIA AD, συμπεριλαμβανομένων των 370 θέσεων στάθμευσης.
 
Η μίσθωση θα είναι εγγυημένη και θα έχει ημερομηνία έναρξης την συμφωνημένη ημερομηνία παράδοσης, Οκτώβριο 2011 με 2 μήνες περίοδο χάρητος.

Ο μισθωτής αναλαμβάνει την υποχρέωση της ασφάλισης του κτιρίου σύμφωνα με τις ζητούμενες από την Εταιρεία προδιαγραφές καθώς και όλες τις κοινόχρηστες δαπάνες. Η επένδυση έχει αναμενόμενη απόδοση που συμβαδίζει με την πολιτική και τους στόχους της Εταιρείας.

--- Χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου

Η μεταβίβαση του ακινήτου στην ιδιοκτησία της υπό απόκτηση εταιρείας, η ολοκλήρωση της κατασκευής και η παράδοση του κτιρίου γραφείων, σύμφωνα με τις συμφωνηθείσες τεχνικές προδιαγραφές, θα έχουν ολοκληρωθεί σύμφωνα με το ανωτέρω προσύμφωνο 32 μήνες μετά την υπογραφή του προσυμφώνου σε ποσοστό 75%, ενώ έξι μήνες αργότερα θα έχει ολοκληρωθεί το έργο.

Σημειώνεται ότι έχει δημοσιευθεί και σχετικό δελτίο τύπου ως ο νόμος ορίζει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v