Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

OTE: Πιθανή παρέμβαση McCreevy για τις μειοψηφίες

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να παρέμβει στην πώληση του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom άφησε ο αρμόδιος επίτροπος κ. Charlie McCreevy, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ κ. Δ. Παπαδημούλη.

  • του Ηλία Ντράλλου
OTE: Πιθανή παρέμβαση McCreevy για τις μειοψηφίες
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να παρέμβει στην πώληση του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom για μη εφαρμογή της οδηγίας 2004/25 που αφορά στην ισότιμη μεταχείριση και προστασία των μικρομετόχων άφησε ο αρμόδιος επίτροπος κ. Charlie McCreevy, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ κ. Δ. Παπαδημούλη.

Ο επίτροπος στην απάντησή του τόνισε: «Εξετάζουμε την ελληνική νομοθεσία και τη συμμόρφωσή της με το κοινοτικό δίκαιο σε ό,τι αφορά την ελεύθερη διακίνηση και εγκατάσταση κεφαλαίων. Θα προχωρήσουμε ίσως και σε ενέργειες. Πάντως, διάφορες υπηρεσίες της επιτροπής ασχολούνται με την εξέταση του θέματος και πραγματοποιούν σε βάθος ανάλυση της κατάστασης». Επίσης, διαβεβαίωσε πως όταν ολοκληρωθεί η έρευνα θα αναληφθούν οι απαραίτητες δράσεις, εάν και μόνο αποδειχτεί ότι είναι υπόλογες οι ελληνικές αρχές.

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση επικύρωσε τη συμφωνία ΟΤΕ - D.T. με νόμο, χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα το άρθρο 8 παρ. ζ΄ του νόμου 3461/2006, που εξαιρεί από την υποχρέωση δημόσιας προσφοράς τις εταιρίες στις οποίες εφαρμόζεται διαδικασία αποκρατικοποίησης.

Ο κ. Παπαδημούλης ζήτησε από την Κομισιόν να ξεκαθαρίσει αν θεωρεί ότι ο ΟΤΕ ήταν κρατική επιχείρηση, δεδομένου ότι πριν από τη συμφωνία το ελληνικό δημόσιο κατείχε μόνο το 28% του Οργανισμού, αλλά και να διευκρινίσει από ποιο ποσοστό συμμετοχής του Δημοσίου και άνω θεωρείται μία επιχείρηση κρατική.

Ο ευρωβουλευτής υποστηρίζει ότι η εξαίρεση από την υποχρέωση υποβολής δημόσιας πρότασης για τις περιπτώσεις των αποκρατικοποιήσεων που θέτει ο ελληνικός νόμος έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την οδηγία 2004/25, αντιτίθεται στην αρχή της ισότιμης μεταχείρισης των μετόχων και την υποχρέωση δημόσιας προσφοράς. «Το περιθώριο που δίνει η οδηγία στα κράτη-μέλη είναι η περαιτέρω προστασία των υπόλοιπων μετόχων, ωστόσο η εξαίρεση για τις αποκρατικοποιήσεις όχι μόνο δεν ενισχύει την προστασία αλλά αντίθετα περιστέλλει τα δικαιώματά τους», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο κ. Μακρίβι αναγνώρισε ότι ο πάροχος τηλεπικοινωνιών OTΕ τυγχάνει ειδικής μεταχείρισης, αν και το Δημόσιο κατείχε μόνο το 28%, και γνωστοποίησε ότι το θέμα αυτό διερευνάται.

Επίσης, ο ευρωβουλευτής κάλεσε τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων που διαθέτουν στο χαρτοφυλάκιό τους μετοχές του ΟΤΕ να απαιτήσουν τη δημόσια προσφορά με όλα τα νόμιμα μέσα που διαθέτουν, αξιοποιώντας την οδηγία 2004/25, για να διαφυλάξουν τα αποθεματικά των ταμείων και τα συμφέροντα των ασφαλισμένων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v