Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Με κλιματικά ουδέτερο περίπτερο στη ΔΕΘ

Το πρωτοποριακό, κλιματικά ουδέτερο περίπτερο του ΟΤΕ, καθώς και οι δράσεις ΟΤΕ και COSMOTE για το περιβάλλον, παρουσιάστηκαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ενόψει της 73ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

ΟΤΕ: Με κλιματικά ουδέτερο περίπτερο στη ΔΕΘ
Με κεντρικό μήνυμα «365 μέρες ενδιαφέρομαι, συμμετέχω, φροντίζω για το περιβάλλον», το πρωτοποριακό, κλιματικά ουδέτερο (climate neutral) περίπτερο του Ομίλου ΟΤΕ, καθώς και οι δράσεις του ΟΤΕ και της COSMOTE για το περιβάλλον, παρουσιάστηκαν σήμερα σε Συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε ενόψει της 73ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Είναι η πρώτη φορά που λειτουργεί στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης κλιματικά ουδέτερο (climate neutral) περίπτερο, ενώ υιοθετούνται και πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι:

1. Υπολογίζεται το ανθρακικό αποτύπωμα του περιπτέρου (carbon footprint), δηλ. οι ρύποι διοξειδίου του άνθρακα (CO2), που προκαλούνται από την κατασκευή και λειτουργία του και προέρχονται από την κατανάλωση ενέργειας για φωτισμό, λειτουργία ηλεκτρονικού εξοπλισμού, μετακινήσεις προσωπικού κ.α.

2. Στη συνέχεια, οι ρύποι αντισταθμίζονται με αγορά αντίστοιχων αδειών «θετικών εκπομπών» σύμφωνα με το Πρωτόκολλο του Κιότο.

Μέσα από την παραπάνω διεθνώς πιστοποιημένη διαδικασία, η οποία αποτελεί εθελοντική δέσμευση του ΟΤΕ, το περίπτερο πιστοποιείται ως κλιματικά ουδέτερο και το αντίτιμο αποδίδεται σε ένα μεγάλο διεθνές έργο προστασίας του κλίματος.

Επιπλέον, στο περίπτερο εφαρμόζονται πρακτικές για την εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικών πόρων, όπως:

• εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος (ισχύος ενός περίπου κιλοβάτ), ικανού να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες στην ενότητα της Εταιρικής Υπευθυνότητας του Ομίλου,

• χρήση, κατά το δυνατόν, λαμπτήρων χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης,

• τοποθέτηση ειδικών κάδων ανακύκλωσης για συλλογή χαρτιού, αλουμινίου, πλαστικού και γυαλιού,

• έμφαση στην πραγματοποίηση ηλεκτρονικών παρουσιάσεων για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του Ομίλου ώστε να περιοριστεί η κατανάλωση χαρτιού,

• επαναχρησιμοποίηση του μεγαλύτερου ποσοστού των υλικών κατασκευής του περιπτέρου, μετά την αποξήλωση.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να μετρούν το «ανθρακικό» τους αποτύπωμα (δηλ. την εκπομπή ρύπων CO2) μέσω ηλεκτρονικού quiz και να ενημερώνονται για πρακτικές φιλικότερες προς το περιβάλλον, που μπορούν να υιοθετήσουν στην καθημερινότητά τους. Επίσης, θα μπορούν να ενημερωθούν και να συμμετέχουν ενεργά στην προσπάθεια ανακύκλωσης ηλεκτρονικών συσκευών του ΟΤΕ αλλά και στο πρόγραμμα ανακύκλωσης κινητών τηλεφώνων, μπαταριών και μελανοδοχείων της COSMOTE.

O Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ & της COSMOTE, κ. Παναγής Βουρλούμης, αναφερόμενος στις δράσεις του Ομίλου ΟΤΕ για το περιβάλλον, τόνισε: «Προσπαθούμε κατά το δυνατόν, να συνδυάζουμε την οικονομική ανάπτυξη και κερδοφορία με περιβαλλοντική συνείδηση. Και αυτό δεν το κάνουμε ad hoc ή αποσπασματικά. Αποτυπώνεται στο επιχειρησιακό μας σχέδιο, όπου εντάσσεται το πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας, βασικός άξονας του οποίου είναι το περιβάλλον. Το 2007 ξεκίνησε η συστηματική καταγραφή του οικολογικού αποτυπώματος του ΟΤΕ, ώστε να δημιουργηθούν μετρήσιμοι δείκτες βάσει των οποίων θα χαράξει τη στρατηγική του».

Αναφερόμενος στις δράσεις της COSMOTE για το περιβάλλον, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της COSMOTE, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, είπε: «Με ξεκάθαρη πολιτική, πολύ συγκεκριμένους στόχους, πρόγραμμα και –το κυριότερο- μετρήσιμα αποτελέσματα πραγματοποιούμε δράσεις για το περιβάλλον. Αφενός μετριάζουμε τη δική μας επίδραση μειώνοντας την κατανάλωση χαρτιού και νερού, ανακυκλώνοντας υλικά, μειώνοντας την ενέργεια για τη λειτουργία του τηλεπικοινωνιακού μας δικτύου. Αφετέρου, ενημερώνουμε τους εργαζομένους, τους πελάτες και το ευρύ κοινό μέσα από επικοινωνιακές ενέργειες συμβάλλοντας στη δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης. Αναζητάμε διαρκώς τρόπους να γίνουμε ακόμη πιο αποτελεσματικοί, όπως για παράδειγμα στην κατανάλωση ρεύματος. Στόχος μας είναι τα επόμενα δυο χρόνια να περιορίσουμε στο ελάχιστο το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της COSMOTE».

Αναγνωρίζοντας ότι ο συνδυασμός οικονομικής ανάπτυξης και περιβαλλοντικής συνείδησης είναι πρωταρχικής σημασίας, ο ΟΤΕ και η COSMOTE αναλαμβάνουν δράση, συμβάλλοντας ενεργά στην αντιμετώπιση των κρίσιμων περιβαλλοντικών προβλημάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v