Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lamda: Μείωση κερδών κατά 58,3% στο εξάμηνο

Μειωμένα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων κατά 58,3% παρουσιάζει στο πρώτο εξάμηνο της χρήσης η Lamda Development, η οποία επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα έχουν επιβαρυνθεί με αποσβέσεις αυξημένες κατά 43%.

Lamda: Μείωση κερδών κατά 58,3% στο εξάμηνο
Αύξηση 54,9% παρουσιάζουν τα μικτά αποτελέσματα εκμετάλλευσης του oμίλου εταιριών της LAMDA Development για το α’ εξάμηνο του 2003 και διαμορφώθηκαν στις 8.592 χιλ. ευρώ έναντι 5.546 χιλ. ευρώ του 2002.

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρίας, η θετική αυτή εξέλιξη σημειώθηκε παρά τη μείωση του ενοποιημένου κύκλου εργασιών κατά 20% για την ίδια περίοδο από 34.900 χιλ. ευρώ σε 27.872 χιλ. ευρώ.

Ωστόσο, τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 737 χιλ. ευρώ έναντι 1.777 χιλ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου, σημειώνοντας μείωση 58,3%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα της τρέχουσας χρήσης έχουν επιβαρυνθεί με αποσβέσεις αυξημένες κατά 43% έναντι των αποσβέσεων της αντίστοιχης περσινής περιόδου, γεγονός που επιβεβαιώνει την επιτυχή εξέλιξη του επενδυτικού προγράμματος του ομίλου.

Οσον αφορά στην πορεία εταιριών του ομίλου, η LAMDA Estate Development A.E. (100% συμμετοχή της LAMDA Development), παρουσίασε κερδοφορία που διαμορφώθηκε στις 1.408 χιλ. ευρώ, ενώ σημείωσε αύξηση στον κύκλου εργασιών της τάξεως του 3% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2002.

Οσον αφορά στη LAMDA Prime Properties (100% θυγατρική της LAMDA Development), το Μέγαρο Cecil στο Κεφαλάρι, του οποίου οι εργασίες αναπαλαίωσης ολοκληρώθηκαν το 2002 και σήμερα στεγάζει εγκαταστάσεις γραφείων, έχει ενοικιαστεί στο 100% και αποδίδει σταθερά μηνιαία απόδοση μέσω των εισπρακτέων μισθωμάτων. Ετσι, η εταιρία παρουσιάζει αυξημένο κύκλο εργασιών κατά 109% σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2002. Σημαντική αύξηση σημειώνεται, επίσης, και στα προ φόρων αποτελέσματα, η οποία ανέρχεται σε ποσοστό 236%.

Η EFG Eurobank Properties (29,9% συμμετοχή της LAMDA Development) παρουσίασε αύξηση του κύκλου εργασιών της κατά 43%, ο οποίος ανήλθε σε 8.176 χιλ. ευρώ για την τρέχουσα περίοδο από 5.705 χιλ. ευρώ για την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η αύξηση αυτή συνέβαλε στη βελτίωση των καθαρών προ φόρων κερδών κατά 130% σε σχέση με το 2002, τα οποία ανήλθαν από 767 χιλ. ευρώ σε 1.694 χιλ. ευρώ. Τα αποτελέσματα αυτά αντικατοπτρίζουν τις επιτυχημένες επιλογές της εταιρείας στον κλάδο επενδύσεων ακινήτων.



Η Swissport LAMDA Hellas (50% συμμετοχή της LAMDA Development) παρουσίασε σημαντική ανάκαμψη στα οικονομικά της στοιχεία κατά το α’ εξάμηνο του 2003, με αύξηση 8% στον κύκλο εργασιών της και περιορισμό στην προ φόρων ζημία κατά 63,2% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2002. Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένου ότι το ανταγωνιστικό περιβάλλον συνεχίζει να αντιμετωπίζει δυσκολίες, ενώ ο τομέας των αερομεταφορών πλήττεται από παράγοντες αστάθειας, όπως η διεθνής τρομοκρατία, σε διεθνές επίπεδο.

Η LAMDA Shipyards and Marine Services (75% συμμετοχή της LAMDA Development) παρουσιάζει μείωση του κύκλου εργασιών της κατά 61% και σημειώνει ζημία. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην καθυστερημένη έναρξη του έργου του πολεμικού ναυτικού που αφορά στην ενεργοποίηση των τορπιλακάτων ”Τουρνάς” και ”Σακίπης”, καθώς και στην ακύρωση του διαγωνισμού του Ελληνικού Δημοσίου για τα πυροσβεστικά σκάφη στον οποίο συμμετέχει η εταιρεία. Παράλληλα, τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας επηρεάστηκαν από τις αρνητικές συγκυρίες της διεθνούς ναυτιλίας, με βασικό παράγοντα την υψηλή ναυλαγορά, η οποία επέφερε τον περιορισμό των εκτελούμενων εργασιών στις απολύτως απαραίτητες. Παρ’ όλ’ αυτά, το επενδυτικό πρόγραμμα του ναυπηγείου για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεών του συνεχίζεται με επιτυχία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v