Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lavipharm: Αύξηση πωλήσεων, μείωση κερδών

Αύξηση 3,1% σημείωσαν οι πωλήσεις του ομίλου Lavipharm στο εξάμηνο, με τα κέρδη προ φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας να υποχωρούν κατά 52,4% λόγω αυξημένων αποσβέσεων και χρηματοοικονομικών εξόδων. Ανάλογη η εικόνα και σε επίπεδο μητρικής.

Lavipharm: Αύξηση πωλήσεων, μείωση κερδών
Αύξηση των πωλήσεων και μείωση της κερδοφορίας λόγω αυξημένων αποσβέσεων και χρηματοοικονομικών εξόδων ανακοίνωσε η Lavipharm για το α’ εξάμηνο, τόσο για τον όμιλο όσο και για τη μητρική.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρίας, το σύνολο των ενοποιημένων πωλήσεων, παρά τη μη ενοποίηση των αποτελεσμάτων της κοινοπρακτικής Lavicosmetica, ανήλθε στα 156,790 εκατ. ευρώ από 152,036 εκατ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο εξάμηνο του 2002, καταγράφοντας άνοδο 3,1%.

Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, στην άνοδο των συνολικών πωλήσεων συνέβαλαν σημαντικά οι πωλήσεις για λογαριασμό τρίτων, που αυξήθηκαν κατά 33,9% και έφθασαν στα 56,8 εκατ. ευρώ από 42,4 εκατ. ευρώ που ήταν το ίδιο διάστημα πέρυσι.

Οι ίδιες πωλήσεις ανήλθαν στα 99,98 εκατ. ευρώ από 92,26 εκατ. ευρώ (μετά την αφαίρεση των πωλήσεων της μη ενοποιούμενης κοινοπρακτικής Lavicosmetica για λόγους σύγκρισης), παρουσιάζοντας άνοδο της τάξης του 8,4%.

Η αύξηση των αποσβέσεων και των χρηματοοικονομικών εξόδων σε σύγκριση με τα αποτελέσματα του ομίλου το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, που περιελάμβαναν τα έκτακτα έσοδα από την πώληση του μεριδίου της Sanofi Synthelabo, είχε ως αποτέλεσμα τα κέρδη προ φόρων και μετά από δικαιώματα μειοψηφίας να υποχωρήσουν κατά 52,4% και να διαμορφωθούν στα 2 εκατ. ευρώ, από τα 4,2 εκατ. ευρώ στο α’ εξάμηνο του 2002.



Σημαντική πάντως είναι η μείωση που παρουσίασαν τα έξοδα διάθεσης του ομίλου, ως ποσοστό επί των ιδίων πωλήσεων, τα οποία έφθασαν στο 8,5% από 14,1%.

Σχετικά με τα οικονομικά αποτελέσματα της εισηγμένης Lavipharm A.E., σημειώθηκε σημαντική αύξηση των μικτών αποτελεσμάτων εκμετάλλευσης που έφθασαν τα 10,5 εκατ. ευρώ, ενώ οι ίδιες πωλήσεις έφθασαν τα 13,1 εκατ. ευρώ

Ωστόσο, τα κέρδη προ φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας διαμορφώθηκαν στα 2,3 εκ. ευρώ, από τα 3,4 εκατ. ευρώ πέρυσι (-32,3%), κυρίως λόγω της αύξησης των αποσβέσεων και των χρηματοοικονομικών εξόδων.

Το μικτό περιθώριο κέρδους των ιδίων πωλήσεων έφθασε στο 51,6% το α’ εξάμηνο 2003 από 47% που ήταν το περυσινό εξάμηνο.

Επισημαίνεται ότι το 2002 ο κύκλος εργασιών του ομίλου Lavipharm ξεπέρασε τα 300 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v