Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Intracom: Κάμψη μεγεθών στο εξάμηνο

Κάμψη των ενοποιημένων πωλήσεων κατά 9% ανακοίνωσε η Intracom για το πρώτο εξάμηνο του 2003. Τα EBITDA του ομίλου παρουσιάζουν υποχώρηση 12,9%, ενώ τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας μειώθηκαν κατά 33,9%.

Intracom: Κάμψη μεγεθών στο εξάμηνο
Πτωτικά κινήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2003 για την Intracom, τόσο σε επίπεδο ομίλου όσο και σε επίπεδο μητρικής.

Ειδικότερα, οι ενοποιημένες πωλήσεις της Intracom μειώθηκαν κατά 9%, καθώς έφτασαν στα 319 εκατ. ευρώ.

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας μειώθηκαν στο πρώτο εξάμηνο κατά 33,9% και ανήλθαν στα 33,3 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) μειώθηκαν κατά 12,9%, διαμορφούμενα στα 88,2 εκατ. ευρώ.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Intracom, το σύνολο του ενεργητικού στο εξεταζόμενο διάστημα ανήλθε στα 1,558 δισ. ευρώ και το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων σε 662,7 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας την ηγετική θέση του ομίλου μεταξύ των ελληνικών βιομηχανιών.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις υπερκαλύπτονται από το κυκλοφορούν ενεργητικό, με αποτέλεσμα ο δείκτης γενικής ρευστότητας να ανέρχεται σε 1,78, επίπεδο υψηλό για τα δεδομένα τις ελληνικής βιομηχανίας, γεγονός που αποδεικνύει την χρηματοοικονομική ευρωστία του ομίλου.

Σε επίπεδο μητρικής οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 10,6% και διαμορφώθηκαν στα 270,2 εκατ. ευρώ, σε σχέση με 302,1 εκατ. ευρώ του περυσινού πρώτου εξαμήνου.

Το μικτό αποτέλεσμα της περιόδου επιβαρύνθηκε με 8 εκατ. ευρώ, ποσό που προέρχεται από οριστικοποίηση συναλλαγών προηγούμενων περιόδων.

Τα κέρδη προ τόκων, φόρων & αποσβέσεων (EBITDA) παρουσιάζουν κάμψη 15,5% καθώς ανήλθαν στα 79,4 εκατ. ευρώ, συγκριτικά με 94 εκατ. ευρώ πέρυσι, και τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 39,3 εκατ. ευρώ, σε σχέση με 55,6 εκατ. ευρώ πέρυσι, παρουσιάζοντας μείωση 29,3%.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, θεωρείται αξιοσημείωτο ότι οι εξαγωγές το πρώτο εξάμηνο του 2003 ανήλθαν σε 155,8 εκατ. ευρώ αποτελώντας το 57,7 % του συνόλου των πωλήσεων, έναντι ευρώ 123,3 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2002 (40,8% επί του συνόλου των πωλήσεων), παρουσιάζοντας αύξηση 26,4%.

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι η Intracom, παρά τη δυσμενή διεθνή συγκυρία, η οποία έχει επηρεάσει σημαντικά τις εταιρίες υψηλής τεχνολογίας στους κλάδους τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής, από τις αρχές του 2003 έχει υπογράψει νέα συμβόλαια, αξίας 238 εκατ. ευρώ, που σε μεγάλο ποσοστό αφορούν εξαγωγές, κυρίως προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, την Πολωνία, τη Τσεχία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, την Αρμενία, τη Σουηδία, τη Βραζιλία, την Κόστα Ρίκα, αλλά και την εσωτερική αγορά.

Κατά συνέπεια το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των υπογεγραμμένων συμβάσεων της εταιρίας ανερχόταν στις 30/6/2003 στο επίπεδο των 1,270 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v