Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρ. Αττικής: Αύξηση 68,5% στα κέρδη ομίλου

Αύξηση των κερδών του Ομίλου κατά 69,1% (προ φόρων) και κατά 68,5% (μετά από φόρους), παρουσίασε η Τράπεζα Αττικής στο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης.  

Τρ. Αττικής: Αύξηση 68,5% στα κέρδη ομίλου
Παρά τη διεθνή κρίση, τη σημαντική αύξηση των επιτοκίων και την ιδιαίτερη αστάθεια στις χρηματαγορές - κεφαλαιαγορές, συνθήκες οι οποίες επηρεάζουν και την ελληνική οικονομία, η Attica Bank διατήρησε την δυναμική ανάπτυξη που παρουσίασε την προηγούμενη χρήση.

Ο Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος της Τράπεζας κος Τρύφων Κολλίντζας τόνισε ότι "η σημαντική αύξηση των αποτελεσμάτων και των μεγεθών, τόσο της Τράπεζας όσο και του Ομίλου είναι συνέπεια της λειτουργικής αναδιάρθρωσης της Τράπεζας και των θυγατρικών της εταιριών, της εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου της Τράπεζας, της αποτελεσματικής αντιμετώπισης της κρίσης στις χρηματοπιστωτικές αγορές, της μείωσης του λειτουργικού κόστους και της αύξησης της παραγωγικότητας, μέσω συνεχούς εκπαίδευσης και βελτίωσης των συστημάτων της Τράπεζας". 

* Αύξηση του συνόλου του Ενεργητικού του Ομίλου κατά 30% 
*  Αύξηση των κερδών του Ομίλου κατά 69,1% (προ φόρων) και κατά 68,5% (μετά από φόρους) 
* Αύξηση των χρηματοδοτήσεων κατά 27% 
* Σημαντική μείωση του Δείκτη «Λειτουργικά Έξοδα / Λειτουργικά Έσοδα 
* Ιδιαίτερα σημαντική βελτίωση του δείκτη «Επισφαλείς και σε οριστική καθυστέρηση απαιτήσεις/ Απαιτήσεις κατά πελατών (προ προβλέψεων)

Οι προβλέψεις για πιστωτικούς κινδύνους ανήλθαν σε 16,1 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 8,7% έναντι του αντίστοιχου α' εξαμήνου του 2007, ενώ οι σωρευμένες προβλέψεις ανέρχονται σε 116 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι υπερκαλύπτουν τυχόν επισφαλείς απαιτήσεις. Σημειώνεται ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2008 η Τράπεζα συνεχίζοντας την πολιτική πλήρους εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου της προχώρησε σε διαγραφές δανείων ύψους 15,1 εκατ. ευρώ.

Οι καταθέσεις και τα repos ανήλθαν σε 2.912,7 εκατ. ευρώ, και εμφανίζουν μείωση κατά 0,2% έναντι του 12μηνου του 2007 και αύξηση κατά 12,1% έναντι του α' εξαμήνου του 2007. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην πολιτική ενεργούς διαχείρισης των διαθεσίμων της Τράπεζας, η οποία λόγω της σημαντικής αύξησης των επιτοκίων καταθέσεων πελατών, προσέφυγε σε χαμηλότερου κόστους εύρεση διαθεσίμων, μέσω της διατραπεζικής αγοράς.

Οι καθαροί τόκοι ανήλθαν σε 53 εκατ. ευρώ και εμφανίζουν αύξηση 24% έναντι του αντίστοιχου α' εξαμήνου του 2007.

Οι καθαρές προμήθειες διαμορφώθηκαν σε 18 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 16,8% έναντι του αντίστοιχου εξαμήνου της προηγούμενης χρήσης.

Τα αποτελέσματα από χρηματοοικονομικά στοιχεία εμφανίζουν ζημίες 760,7 χιλ. ευρώ το α' εξάμηνο του 2008 έναντι κερδών 7.028,8 χιλ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2007. Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα σημαντικής πτώσης που εμφάνισε ο δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατά την επισκοπούμενη περίοδο.

Το σύνολο των εσόδων από λειτουργικές δραστηριότητες ανήλθε σε 74 εκατ. ευρώ, και εμφανίζουν αύξηση κατά 8,9% έναντι του αντίστοιχου α' εξαμήνου του 2007.

Οι δαπάνες προσωπικού ανήλθαν σε 27,1 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 4% έναντι του α' εξαμήνου του 2007. Σημειώνεται ότι στις δαπάνες προσωπικού περιλαμβάνεται και ποσό 750 χιλ ευρώ το οποίο διατέθηκε στο προσωπικό από τη διάθεση των αποτελεσμάτων της χρήσης 2007 ως επιβράβευση της παραγωγικότητας του.

Τα γενικά λειτουργικά έξοδα διαμορφώθηκαν σε 42,9 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 1,2% έναντι του α' εξαμήνου του 2007. Η μείωση των εξόδων είναι αποτέλεσμα της οργανωτικής και λειτουργικής αναδιάρθρωσης της Τράπεζας, η οποία έχει συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγικότητας.

----Πρόγραμμα επανεπένδυσης μερίσματος

Η Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων, στις 16 Απριλίου 2008 ενέκρινε την διανομή μερίσματος 0,10 ευρώ ανά μετοχή.

Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 16 Μαΐου 2008 αποφάσισε την επανεπένδυση του μερίσματος, κατά την διακριτική ευχέρεια των μετόχων, για την ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων της Τράπεζας. Το δικαίωμα αυτό άσκησαν 1.249 μέτοχοι για την απόκτηση συνολικά 3.543.603 νέων μετοχών της Τράπεζας με τιμή διάθεσης 3,17 ευρώ. Κατόπιν αυτού το μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας αυξήθηκε κατά 1.240.261,05 ευρώ, και τα ίδια κεφάλαια της Τράπεζας κατά 11.233.221,51 ευρώ. Το σύνολο των μετοχών ανήλθε σε 135.668.259 μετοχές.

----Εξουσιοδότηση για την απόκτηση ιδίων μετοχών

Η Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της 16ης Απριλίου 2008 έλαβε απόφαση για την απόκτηση από την Τράπεζα ιδίων μετοχών μέσω του Χ.Α. σύμφωνα με το άρθρο 16 του κν.2190/1920, στα πλαίσια θέσπισης διετούς προγράμματος διάθεσης μετοχών με τη μορφή δικαιωμάτων προαίρεσης στο προσωπικό σύμφωνα με το άρθρο 13 παρ.13 του κω.2190/1920. Επίσης η Γενική Συνέλευση εξουσιοδότησε το Διοικητικό Συμβούλιο για την ρύθμιση θεμάτων εφαρμογής του προγράμματος. Το πρόγραμμα διάθεσης μετοχών με τη μορφή δικαιωμάτων προαίρεσης στο προσωπικό για το πρώτο έτος βρίσκεται σε εξέλιξη και ολοκληρώνεται την 31η Αυγούστου 2008.

Επίσης κατά το α' εξάμηνο του 2008 δραστηριοποιείται η εταιρεία η AtticaBank Properties Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Ακινήτων η οποία συστάθηκε κατά το μήνα Δεκέμβριο του περασμένου έτους.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η δραστηριοποίηση της Τράπεζας και της Attica Ventures στην εισαγωγή εταιριών στην Εναλλακτική Αγορά (ΕΝΑ) του Χ.Α., με την εισαγωγή 2 εκ των 7 εταιριών που δραστηριοποιούνται στην ΕΝΑ. Αποτέλεσμα της ενεργοποίησης αυτής είναι η είσπραξη προμηθειών Συμβούλου καθώς και η δημιουργία υπεραξιών για τις συμμετοχές της Attica Ventures που επηρεάζουν θετικά τα αποτελέσματα σε ενοποιημένη βάση.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η τιτλοποίηση των στεγαστικών δανείων της Τράπεζας, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο. Η τιτλοποίηση θα έχει θετικές επιπτώσεις στη διατήρηση της καλής ρευστότητας της Τράπεζας και στη μείωση του κόστους πηγών κεφαλαίων.

Η Διοίκηση της Τράπεζας μελετά τη δημιουργία joint-venture με εταιρία αναλογιστικών μελετών για την παροχή υπηρεσιών ίδρυσης και διαχείρισης Επαγγελματικών Ασφαλιστικών Ταμείων, μια υπηρεσία η οποία δεν παρέχεται μέχρι σήμερα οργανωμένα στην Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v