Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Info Quest: Zημιές 6,08 εκ. ευρώ στον όμιλο

Mε ζημιές 6,08 εκατ. ευρώ (προ φόρων μετά τα δικαιώματα μειοψηφίας) οι οποίες αποδίδονται στη δραστηριότητα και στις επενδύσεις της Q-Telecom, έκλεισε σε επίπεδο ομίλου το α’ εξάμηνο του 2003 για την Info Quest.

Info Quest: Zημιές 6,08 εκ. ευρώ στον όμιλο
Mε ζημιές 6,08 εκατ. ευρώ (προ φόρων μετά τα δικαιώματα μειοψηφίας) οι οποίες αποδίδονται στη δραστηριότητα και στις επενδύσεις της Q-Telecom, έκλεισε σε επίπεδο ομίλου το α’ εξάμηνο του 2003 για την Info Quest.

Εξαιρώντας τη δραστηριότητα αυτή, τα ενοποιημένα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 10,91 εκ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων μετά τα δικαιώματα μειοψηφίας σε 5,07 εκ. ευρώ, ενώ ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε στα 212 εκ. ευρώ.

Συγκεκριμένα τα ενοποιημένα αποτελέσματα ανά τομέα δραστηριότητας για το α΄ εξάμηνο του 2003 είναι τα εξής:

Στην πληροφορική, η οποία αποτελεί τη βασική πηγή εσόδων της Info Quest, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 145,8 εκ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση περίπου 6% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 8,1 εκ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 25%, ενώ τα κέρδη προ φόρων από την πληροφορική διαμορφώθηκαν σε 4,8 εκ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά περίπου 180% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, που οφείλεται στη βελτίωση του μικτού περιθωρίου κέρδους, στη συγκράτηση των δαπανών, καθώς και σε ωφελεία από συναλλαγματικές διαφορές.

Αναλυτικότερα, ο κλάδος των προϊόντων παρουσίασε ικανοποιητική πορεία και επέτυχε αύξηση του μεριδίου αγοράς. Ο κλάδος των έργων παρ’ ότι παραμένει παθητικός επιβαρύνοντας κατά 1 εκ. ευρώ τα κέρδη προ φόρων, κατά το Β’ τρίμηνο του 2003 παρουσίασε σημαντική βελτίωση τόσο στα έσοδα όσο και στα αποτελέσματα προ φόρων έναντι του πρώτου τριμήνου λόγω της έναρξης υλοποίησης υπογεγραμμένων συμβάσεων. Αντίστοιχη πορεία αναμένεται και κατά τα επόμενα τρίμηνα.

Τα έσοδα από τις Τηλεπικοινωνίες διαμορφώθηκαν σε 26,8 εκ. ευρώ έναντι 2,46 εκ. ευρώ κατά το α’ εξάμηνο του 2002, το λειτουργικό αποτέλεσμα EBITDA σε -4,88 εκ. ευρώ και το προ φόρων αποτέλεσμα σε - 11,18 εκ. ευρώ.

Η σημαντική αύξηση των εσόδων οφείλεται στη δραστηριότητα της Q-Telecom της οποίας η εμπορική λειτουργία ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2002, με αποτέλεσμα τα φετινά αποτελέσματα να μην είναι συγκρίσιμα με τα περυσινά.

Η Q-Telecom κατά το πρώτο εξάμηνο του 2003 παρουσίασε κύκλο εργασιών 23,3 εκ. ευρώ. Τα λειτουργικά της αποτελέσματα EBITDA του α’ εξαμήνου 2003 διαμορφώθηκαν σε -5,7 εκ. ευρώ, και τα αποτελέσματα προ φόρων σε -11,14 εκ. ευρώ.

Κατά το Β’ τρίμηνο του 2003 τόσο o κύκλος εργασιών όσο και τα λειτουργικά αποτελέσματα EBITDA και τα αποτελέσματα προ φόρων παρουσίασαν βελτίωση σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα.

Τα αποτελέσματα του Α’ εξαμήνου του 2003 παρότι αρνητικά ήταν αναμενόμενα με βάση το επιχειρηματικό σχέδιο λόγω του αρχικού σταδίου λειτουργίας της δραστηριότητας.

Σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, ότι η συνεχής βελτίωση των αποτελεσμάτων σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα που αναμένεται να συνεχιστεί και κατά τα επόμενα τρίμηνα. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί οι συνδέσεις κινητής και σταθερής τηλεφωνίας κατά το α’ εξάμηνο ξεπέρασαν τις 266.000, ενώ η εταιρεία προσήλκυσε το 15% περίπου του συνόλου των ”καθαρών” νέων συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα.

Το μέσο μηνιαίο έσοδο ανά σύνδεση ARPU(2) για την περίοδο από 01/01/2003 έως 30/06/2003 διαμορφώθηκε περίπου στα 20 euro τόσο για τις συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας όσο και για τις συνδέσεις σταθερής τηλεφωνίας. Ο μέσος μηνιαίος χρόνος ομιλίας ανά σύνδεση AMOU(3) για την ίδια περίοδο διαμορφώθηκε σε 58 λεπτά για τις συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας και 310 λεπτά για τις συνδέσεις σταθερής τηλεφωνίας. Τέλος ο μέσος μηνιαίος αριθμός γραπτών μηνυμάτων ανά σύνδεση κινητής τηλεφωνίας ANSMS(3) διαμορφώθηκε στα 54 μηνύματα.

Τα αποτελέσματα των Λοιπών Δραστηριοτήτων, όπου ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 39,6 εκ. ευρώ έναντι 33,4 εκ. ευρώ κατά το 2002 παρουσιάζοντας αύξηση περίπου 18%, προέρχονται κυρίως από την ACS courier (ταχυμεταφορές).

Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 1,97 εκ. ευρώ έναντι 1,5 εκ. ευρώ κατά το 2002, παρουσιάζοντας αύξηση περίπου 31%, ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων ανήλθαν σε 1,09 εκ. ευρώ από 0,24 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Τα αποτελέσματα προ φόρων περιλαμβάνουν 0,36 εκ. ευρώ, έσοδα από συμμετοχές (μερίσματα - έναντι € 0,26 του 2002), καθώς και 0,1 εκ. ευρώ κέρδη προερχόμενα από πώληση χρεογράφων, ενώ παράλληλα έχει επιτευχθεί και σημαντική βελτίωση της οργανικής κερδοφορίας.

Σημειώνεται, ότι για σύνολο του τρέχοντος έτους ο κλάδος της πληροφορικής αναμένεται να παρουσιάσει σταθερότητα στον κύκλο εργασιών και αύξηση της κερδοφορίας του, η οποία θα προέρχεται κυρίως από την βελτίωση των αποτελεσμάτων του κλάδου των έργων καθώς και από την βελτίωση των περιθωρίων κέρδους.

Ο κλάδος τηλεπικοινωνιών όπου η Q-Telecom αναμένει κύκλο εργασιών 60 εκ. ευρώ περίπου, θα παρουσιάσει ζημίες οι οποίες μειώνονται σταδιακά ενώ αναμένεται να συνεισφέρει ουσιαστικά στην μελλοντική κερδοφορία της εταιρίας.

Κατά το 2004 η Q-Telecom θα παρουσιάσει θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές (operational cash flow). Στις λοιπές δραστηριότητες, η ACS αναμένεται να παρουσιάσει διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης εσόδων για το 2003 και αντίστοιχη αύξηση της κερδοφορίας της.

Ο Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος της εταιρείας κ. Θ. Φέσσας δήλωσε σχετικά: ”Έχουμε εστιάσει τις δραστηριότητες μας στην Πληροφορική και τις Τηλεπικοινωνίες. Η Q-Telecom αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς, έχοντας ήδη πετύχει μερίδιο αγοράς άνω του 2% των συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας μετά από 12 μήνες λειτουργίας. Η δραστηριότητα στις τηλεπικοινωνίες παρουσιάζει σταθερή και συνεχή ανάπτυξη με επακόλουθο τη συνεχή βελτίωση των αποτελεσμάτων της. Από το 2004, η δραστηριότητα των τηλεπικοινωνιών αναμένεται να συμβάλλει και στην λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) της εταιρείας. Στην πληροφορική, η προσπάθεια περιστολής του κόστους και βελτίωσης του μικτού περιθωρίου κέρδους συνέβαλε στη βελτίωση των αποτελεσμάτων. Παράλληλα κατά το δεύτερο τρίμηνο η δραστηριότητα των έργων επιβάρυνε ελάχιστα τα αποτελέσματα και αναμένεται να βελτιωθεί περαιτέρω κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Το γεγονός ότι υπάρχει βελτίωση των αποτελεσμάτων σε όλες τις δραστηριότητας μας κάνει πιο αισιόδοξους για το 2004.”

Παράλληλα, την έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 25,3 εκατ. ευρώ αποφάσισε η γενική συνέλευση της Infoquest, εξουσιοδοτώντας σχετικά το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας.

Το ποσό του ομολογιακού δανείου, που θα είναι μη μετατρέψιμο, θα χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις της εταιρίας σε εξοπλισμό κινητής τηλεφωνίας (Q Telecom).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v