Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: Στα 414 εκ. τα καθαρά κέρδη εξαμήνου

Στα 414 εκ. ανήλθαν τα αναπροσαρμοσμένα καθαρά κέρδη της Alpha Bank στο εξάμηνο (11%) ευθυγραμμιζόμενα με τις εκτιμήσεις. Αύξηση 19,3% σε έσοδα από τόκους. Στο 16,4% του συνόλου τα κέρδη από ΝΑ Ευρώπη.

Alpha Bank: Στα 414 εκ. τα καθαρά κέρδη εξαμήνου
Στα 414 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της Alpha Bank στο εξάμηνο, ευθυγραμμιζόμενα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, με την τράπεζα να εμφανίζει αύξηση 19,3% στα καθαρά έσοδα από τόκους, στα 897,8 εκατ. ευρώ, με διεύρυνση του περιθωρίου κατά 20 μονάδες βάσης στο 3,2%. 

Τα αναπροσαρμοσμένα καθαρά κέρδη του εξαμήνου εμφανίζονται αυξημένα κατά 11% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, καθώς δεν συνυπολογίζονται τα έκτακτα κέρδη 81,8 εκατ. ευρώ από την πώληση της θυγατρικής στις ασφάλειες στην AXA, στο α' τρίμηνο του 2007.

Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του euro2day.gr και του TFN, ανέμεναν τα αναπροσαρμοσμένα καθαρά κέρδη της Alpha Bank στο α΄ εξάμηνο (μη συμπεριλαμβανομένων δηλαδών των εκτάκτων κερδών 81,8 εκατ. ευρώ από την πώληση της θυγατρικής στις ασφάλειες στην AXA) να εμφανίσουν άνοδο 11% στα 414 εκατ. ευρώ.

Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες εμφανίστηκαν αυξημένα κατά 5,5% σε ετήσια βάση, στα 233,8 εκατ. ευρώ.

Οι χορηγήσεις αυξήθηκαν κατά 27,8% στα 46,8 δισ. ευρώ, με τις καταθέσεις να διαμορφώνονται στα 47,9 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 1,5 δισ. ευρώ στο β' τρίμηνο.   

Όπως αναφέρει η Alpha, η κεφαλαιακή επάρκεια διατηρείται υψηλή με τον δείκτη κεφαλαίων πρώτης διαβαθμίσεως στο 8,9% και τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 11,4%. 

Ο δείκτης κόστους προς έσοδα διαμορφώθηκε σε 45,3%, παρά την επιταχυνόμενη επέκταση της τράπεζας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. 

Η ποιότητα του χαρτοφυλακίου διατηρείται σε υψηλά επίπεδα με τον δείκτη καθυστερήσεων βελτιούμενο στο 3,5%.

Τα κέρδη προ φόρων από τη νοτιοανατολική Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 72% στα 85,7 εκατ. ευρώ, αποτελώντας το 16,4% των συνολικών κερδών προ φόρων του ομίλου της Alpha Bank.
 
Οι χορηγήσεις και οι καταθέσεις της Alpha ενισχύθηκαν σημαντικά κατά 74% και 38% αντιστοίχως, συμμετέχοντας με 20,4% και 15,8% στα αντίστοιχα χαρτοφυλάκια.

Όπως επισημαίνει η τράπεζα, η αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκε στο 25% ενώ η πρώτη έκδοση καλυμμένων ομολογιών στην Ελλάδα, ύψους 2 δισ. ευρώ, καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του 2008.  

Σχολιάζοντας τα μεγέθη, ο πρόεδρος της τράπεζας, κ. Γιάννης Κωστόπουλος τόνισε: «Η ισχυρή λειτουργική μας απόδοση τόσο στην Ελλάδα, όσο και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη,
επιβεβαιώνει ότι αντιμετωπίζουμε επιτυχώς την παρατεινόμενη αρνητική συγκυρία. Οι
επιχειρησιακές μας δυνατότητες μάς εξασφαλίζουν συνθήκες θετικής ρευστότητος και ισχυρής
κεφαλαιακής διαρθρώσεως, στηρίζοντας την κερδοφόρο και ισορροπημένη από απόψεως κινδύνων ανάπτυξή μας.”

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, κ. Δημήτρης Ματζούνης, σημείωσε: “Στις επικρατούσες συνθήκες στην αγορά, διατηρήσαμε την υψηλή μας κερδοφορία. Συνεχίζουμε την αναπροσαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής μας παράλληλα με την προσέλκυση προσοδοφόρων εργασιών στην Ελλάδα και τη δυναμική ανάπτυξη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Τον Ιούλιο ολοκληρώσαμε την πρώτη έκδοση καλυμμένων ομολογιών στην Ελλάδα, η οποία
αποτελεί την πρώτη τιτλοποίηση στοιχείων του ενεργητικού μας, εξασφαλίζοντας σημαντική
ευελιξία στην άντληση κεφαλαίων για την ανάπτυξή μας. Εφαρμόζουμε με συνέπεια το
επιχειρησιακό μας σχέδιο και συνεκτιμούμε διαρκώς τη διεθνή οικονομική συγκυρία”.


Μ. Γιαννόπουλος (Alpha): Το business plan, η ρευστότητα και τα δάνεια

Αμετάβλητοι παραμένουν οι στόχοι του business plan της Alpha Bank, τόνισε ο οικονομικός διευθυντής της τράπεζας, κ. Μαρίνος Γιαννόπουλος, σε αποκλειστική συνέντευξη στο Thomson Financial News μετά τα αποτελέσματα εξαμήνου.

"Θα επανεξετάσουμε το business plan του χρόνου, επικεντρωνόμενοι στο πλαίσιο και τα συμπεράσματα, αλλά στην παρούσα φάση είναι πολύ νωρίς να σχολιάσουμε για πιθανές αλλαγές", σημείωσε ο κ. Γιαννόπουλος, παραδεχόμενος πάντως πως "η τρέχουσα οικονομική συγκυρία είναι δύσκολη".

Στο ζήτημα της ρευστότητας της Alpha Bank εν μέσω της πιστωτικής κρίσης, ο κ. Γιαννόπουλος ήταν καθησυχαστικός. "Είμαστε σε ευθυγράμμιση με το πλάνο χρηματοδότησης. Αν και δεν είμαστε τόσο επιθετικοί όσο οι ανταγωνιστές μας στην συσσώρευση καταθέσεων, έχουμε ήδη συγκεντρώσει το 65% του ετήσιου στόχου καταθέσεων. Και φυσικά, στην χρηματοδότηση από τις επαγγελματικές αγορές, εκδόσαμε καλυμμένα ομόλογα στα τέλη Ιουλίου και έχουμε ήδη πετύχει τους στόχους μας".

"Δεν υπάρχει θέμα έλλειψης κεφαλαίων για εμάς και ποτέ δεν θα διακινδυνεύαμε τη ρευστότητά μας", πρόσθεσε ο κ. Γιαννόπουλος.

Στο ζήτημα της επανατιμολόγησης του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων για να προστατευθεί το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο, η διοίκηση της τράπεζας εξήγησε ότι "είναι μια επίπονη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν είναι σε καμία περίπτωση εύκολη". Ωστόσο, ο κ. Γιαννόπουλος σημείωσε ότι θα υπάρξει περισσότερη ορατότητα στο ζήτημα το 2009.

Ερωτηθείς για πιθανά μελλοντικά σχέδια εξαγορών ή οργανικής ανάπτυξης, ο κ. Γιαννόπουλος επεσήμανε: "Στην παρούσα φάση έχουμε να ασχοληθούμε με το ξεκίνημα δραστηριοτήτων στην Ουκρανία, την ενίσχυση της οργανικής ανάπτυξης στην νοτιοανατολική Ευρώπη και τη διατήρηση της θέσης μας σε Ελλάδα και Κύπρο. Αλλά ποτέ δεν σταματάμε να κοιτάμε και ενδέχεται να θεωρήσουμε ενδιαφέρουσες κάποιες περιπτώσεις στις αγορές που ήδη δραστηριοποιούμαστε".


Ανάλυση μεγεθών στις διεθνείς αγορές

Στην Κύπρο, οι εργασίες της Alpha Bank απέφεραν κέρδη προ φόρων Ευρώ 52,9 εκατ., αυξημένα κατά 38,5% έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος. Η σημαντική αυτή επίδοση αντικατοπτρίζει την τρίτη θέση στις χορηγήσεις με μερίδιο 12,9% στο τέλος του δευτέρου τριμήνου (αυξημένο κατά 2,3 ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιούνιο του 2007) και τη βελτίωση της θέσεως της τράπεζας στις διεθνείς δραστηριότητες.

Οι χορηγήσεις ανήλθαν σε Ευρώ 3,9 δισ. στο τέλος Ιουνίου, εκ των οποίων η νέα παραγωγή του δευτέρου τριμήνου ανέρχεται σε Ευρώ 311 εκατ., ενώ οι καταθέσεις ανήλθαν σε Ευρώ 3,5 δισ.

Στη Ρουμανία, το μερίδιο στην αγορά των δανείων αυξήθηκε κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες και ανήλθε σε 7% στο τέλος του εξαμήνου. Τα κέρδη προ φόρων για το α΄ εξάμηνο του 2008 ανήλθαν σε Ευρώ 33,2 εκατ. αυξημένα κατά 165,6%.

Από τον Ιούλιο του 2007, στο πλαίσιο της ισορροπημένης αναπτυξιακής πολιτικής της τράπεζας, καλύπτει την κεφαλαιακή της θέση με πράξεις αντισταθμίσεως συναλλαγματικού
κινδύνου. Στη διάρκεια του έτους αύξησε το χαρτοφυλάκιο των δανείων κατά 81% σε Ευρώ 3,5 δισ., προσθέτοντας Ευρώ 516 εκατ. στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, ενώ διατηρεί τη θέση της στην πρώτη πεντάδα των τοπικών τραπεζών.

Στη Βουλγαρία, η δύναμη του Δικτύου της ανήλθε σε 84 Καταστήματα στο τέλος Ιουνίου 2008, ενώ 40 επιπλέον Καταστήματα βρίσκονται σε στάδιο κατασκευής. Η εντονότερη δραστηριοποίησή της στη δημιουργία της κατάλληλης υποδομής ανταμείφθηκε με τον διπλασιασμό του μεριδίου της στην αγορά των δανείων, το οποίο ανήλθε σε 4% στο τέλος Ιουνίου, κατατάσσοντάς την στην πρώτη δεκάδα του κλάδου.

Με την πρόσφατη ενίσχυση της διοικήσεως, η τράπεζα διεύρυνε τη λειτουργική της υποδομή για την ουσιαστικότερη υποστήριξη της αναπτύξεως του όγκου των εργασιών.

Παράλληλα, η αναγνωρισιμότητα του ονόματός της στην αγορά έχει ήδη επιφέρει σημαντικά οφέλη, όπως προκύπτει τόσο από την αξιοσημείωτη αύξηση κατά 175% του πλήθους των στεγαστικών δανείων που χορηγήθηκαν στο δωδεκάμηνο μέχρι τον Ιούνιο του 2008, όσο και από την εξίσου εντυπωσιακή αύξηση κατά 240% του αριθμού των λογαριασμών καταθέσεων που ανοίχθηκαν στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Στη Σερβία, μετά και την επιτυχή ολοκλήρωση της αναδιαρθρώσεως της Alpha Bank Srbija a.d. σε διάστημα μικρότερο των δύο ετών από την απόκτησή της, η τράπεζα είναι στην πλέον κατάλληλη θέση να αξιοποιήσει το δίκτυο των 141 Καταστημάτων και την ανώτερη τραπεζική τεχνογνωσία της, όπως προκύπτει από την εντυπωσιακή αύξηση των επιχειρηματικών της δανείων κατά 53,8%.

Στην Αλβανία, το δίκτυο των 25 Καταστημάτων της απέδωσε κέρδη Ευρώ 9 εκατ. κυρίως λόγω της επικεντρώσεως στις εργασίες λιανικής τραπεζικής. Το χαρτοφυλάκιο των δανείων κατέγραψε αύξηση 84,3% και ανήλθε σε Ευρώ 370 εκατ., εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος αφορά χορηγήσεις λιανικής, ενώ οι καταθέσεις ανήλθαν σε Ευρώ 375 εκατ.

Στην Π.Γ.Δ.Μ., η παρουσία της στο δεύτερο τρίμηνο αυξήθηκε κατά 2 Καταστήματα σε σύνολο Δικτύου 19 μονάδων στο τέλος Ιουνίου, διπλασιάζοντας τη δύναμη του Δικτύου από τον Ιούνιο του 2007. Η επιταχυνόμενη ανάπτυξη της τράπεζας αντανακλάται στην κατά 113,9% αύξηση των δανείων με το χαρτοφυλάκιο να ανέρχεται σε Ευρώ 141 εκατ., κυρίως λόγω της ταχείας επεκτάσεως των χορηγήσεων προς ιδιώτες (+130%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v