Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΠΕ: Αύξηση 36% στα ΚΠΦ ομίλου στο εξάμηνο

Αύξηση 36% σημείωσαν τα κέρδη προ φόρων του ομίλου των ΕΛΠΕ στο α’ εξάμηνο του 2003 και ανήλθαν στα 165,8 εκατ. ευρώ έναντι 121,9 εκατ. ευρώ πέρισι με βάση τα IAS. Δηλώσεις στελεχών για Σερβία - Σκόπια.

ΕΛΠΕ: Αύξηση 36% στα ΚΠΦ ομίλου στο εξάμηνο
Αύξηση 36% σημείωσαν τα κέρδη προ φόρων του ομίλου των ΕΛΠΕ στο α’ εξάμηνο του 2003 και ανήλθαν στα 165,8 εκατ. ευρώ έναντι 121,9 εκατ. ευρώ πέρισι με βάση τα IAS.

Με βάση τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα τα ενοποιημένα κέρδη σημείωσαν αύξηση 108,3% (178,4 εκατ. ευρώ), ενώ τα αντίστοιχα μεγέθη της μητρικής αυξήθηκαν κατά 142,5% (168,2 εκατ. ευρώ).

Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, κ. Αθανάσιος Καραχάλιος, αναφερόμενος στην απόρριψη της προσφοράς των ΕΛΠΕ για την εξαγορά της σερβικής Beopetrol, σημείωσε ότι η προσφορά του ελληνικού ομίλου περιείχε προϋποθέσεις, αφού η κροατική INA, έχει απαιτήσεις από την Beopetrol της τάξης των 150 εκατ. ευρώ.

Ζητήσαμε, είπε ο Αθανάσιος Καραχάλιος, από τη σερβική κυβέρνηση να επιλύσει αυτό το ζήτημα, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι τώρα, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο αν αλλάξουν οι συνθήκες να μετάσχουν τα ΕΛΠΕ σε νέο διαγωνισμό.

Αναφορικά με τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην επένδυση των Σκοπίων (Okta), ο διευθύνων σύμβουλος ανακοίνωσε ότι αυτά βρίσκονται στη φάση της επίλυσης μέσω φιλικού διακανονισμού.

Στο θέμα αναζήτησης στρατηγικού συμμάχου για την μονάδα ηλεκτροπαραγωγής Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ, κ. Γ. Μωραϊτης, ανακοίνωσε ότι ”δεν βιαζόμαστε να βρούμε στρατηγικό σύμμαχο, και εκτιμούμε ότι όσο αργότερα τον αναζητήσουμε, τόσο καλύτεροι θα είναι οι όροι”. Πρόσθεσε επίσης ότι τα ΕΛΠΕ ήδη έχουν ξεκινήσει την κατασκευή της μονάδας.

Η διοίκηση των ΕΛΠΕ εμφανίζεται ικανοποιημένη από την δραστηριότητα και τα αποτελέσματα των θυγατρικών της στο εξωτερικό, και σύντομα, όπως ειπώθηκε, θα γίνουν ανακοινώσεις για νέες δραστηριότητες στο upstream, σε περιοχές του Μαυροβουνίου, της Αλβανίας, της Λιβύης και της Ρωσίας.

Ο κ. Αθανάσιος Καραχάλιος, σχολιάζοντας τις υψηλές τιμές του πετρελαίου, τις απέδωσε στη μη εξαγωγή ιρακινού πετρελαίου, στα χαμηλά αποθέματα των ΗΠΑ, αλλά και στο πρόσφατο blackout καθώς και σε προβλήματα που παρουσιάζονται στη Βενεζουέλα και στη Νιγηρία.

Η εκτίμησή του είναι ότι οι υψηλές τιμές τουλάχιστον για τις βενζίνες, θα διατηρηθούν και για το επόμενο διάστημα, ενώ όσον αφορά στο πετρέλαιο diesel και θέρμανσης, εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος κυρίως λόγω των υψηλών αποθεμάτων.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών σημείωσε αύξηση 25,8% και διαμορφώθηκε στα 2,122 δισ. ευρώ από 1,687 δισ. ευρώ πέρυσι.

Τα EBITDA με βάση τα ΔΛΠ αυξήθηκαν στα 215,1 εκατ. ευρώ από 158,6 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 35,6%.

Τα EBITDA ομίλου με βάση τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα ανήλθαν σε 157,5 εκατ. ευρώ από 155,6 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2002, οριακά αυξημένα κατά 1,2%.

Στα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου περιλαμβάνεται ποσόν 60 εκατ. ευρώ που προήλθε από την πώληση στο ελληνικό δημόσιο του δικαιώματος της εταιρίας να αυξήσει τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΠΑ.

Σε επίπεδο μητρικής, τα κέρδη προ φόρων κατά το α’ εξάμηνο του 2003, αυξήθηκαν κατά 142,5% και διαμορφώθηκαν στα 168,2 εκατ. ευρώ από 69,4 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα του 2002.

Τα EBITDA μητρικής με βάση τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα ανήλθαν στα 117,3 εκατ. ευρώ έναντι 114,8 εκατ. ευρώ του 2002, οριακά αυξημένα κατά 2,1%.

Τέλος, ο κύκλος εργασιών σημείωσε αύξηση κατά 27,3% και διαμορφώθηκε στα 1,623 δισ. ευρώ έναντι 1,275 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v