Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη Βουλή η πώληση χρυσού από την ΤτΕ (update)

Στην πώληση 20 τόνων χρυσού προχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα η Τράπεζα της Ελλάδος, συγκεντρώνοντας 208 εκατ. δολ. Κύκλοι της τράπεζας αποδίδουν την πώληση σε στροφή προς διαθέσιμα που αποφέρουν υψηλότερες αποδόσεις. Σχετική ερώτηση κατέθεσαν 27 βουλευτές της Ν.Δ. Πιθανές ερμηνείες της κίνησης της ΤτΕ.

Στη Βουλή η πώληση χρυσού από την ΤτΕ (update)
Σε πώληση 20 τόνων χρυσού έναντι του ποσού των 208 εκατ. δολ. προχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα η Τράπεζα της Ελλάδας, όπως έγινε ευρύτερα γνωστό μετά το χθεσινό τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters.

Στο θέμα παρενέβη και η Νέα Δημοκρατία, καθώς 27 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσαν ερώτηση στον αρμόδιο υπουργό Ν. Χριστοδουλάκη.

Πηγές της τράπεζας αποδίδουν την κίνηση σε ”στροφή προς διαθέσιμα που αποφέρουν τόκους”.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις αρμοδίων του ιδρύματος, οι οποίοι όταν ρωτήθηκαν σχετικά με την αιτία της πώλησης περιορίστηκαν να πουν ότι ”υπάρχει πλεόνασμα χρυσού” και ότι ”η κίνηση θα πρέπει να ειδωθεί και μέσα από ένα πρίσμα επενδυτικό”.

Σύμφωνα εξάλλου με άλλους κύκλους της Τράπεζας, η πώληση του χρυσού είναι μία πρακτική που ακολουθείται από όλες τις κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, μετά την ίδρυση της ΕΚΤ, η οποία διαχειρίζεται τα συναλλαγματικά διαθέσιμα των χωρών μελών.

Όπως ανέφερε το χθεσινό σχετικό τηλεγράφημα του Reuters, η ελληνική Κεντρική Τράπεζα είναι η μόνη κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης, η οποία δεν έχει υπογράψει τη Συμφωνία Χρυσού του 1999, μέσω της οποίας περιορίζεται η πώληση χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες προκειμένου να προστατευτούν οι τιμές στην αγορά.

Να σημειωθεί, ότι η ΤτΕ έχει προχωρήσει ήδη σε αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου των διαθεσίμων της, με αγορά κυρίως ομολόγων σε ευρώ από εκδόσεις άλλων χωρών της ευρωζώνης.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι από τα ξένα ομόλογα αξίας 5 δισ. ευρώ που αγοράστηκαν στο α΄ εξάμηνο του 2003 από Έλληνες, ένα μεγάλο μέρος του ποσού αυτού αγοράστηκε από την ΤτΕ.

Στο τέλος Ιουνίου 2003, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της ΤτΕ διαμορφώθηκαν στα 4,9 δισ. ευρώ.

Άλλωστε, όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη, σχετικά με το θέμα της πώλησης της ποσότητας αυτής χρυσού, ομάδα 27 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσε ενώπιον της Βουλής ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης προς τη Βουλή των Ελλήνων, ο υπουργός καλείται να απαντήσει σε τρία ερωτήματα:

1. Γιατί η τράπεζα της Ελλάδος προέβη σε μια τέτοια ενέργεια, η οποία λειτουργεί αποσταθεροποιητικά στο ήδη δυσμενές οικονομικό κλίμα και γιατί δεν έγινε γνωστή η ενέργεια αυτή αμέσως;

2. Υπάρχει τόσο μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας, και αν ναι που οφείλεται και γιατί έχει αποκρυβεί ως τώρα;

3. Πόσα είναι τώρα, μετά την πώληση των 20 τόνων χρυσού, τα αποθέματα της τράπεζας της Ελλάδος σε χρυσό και πόσο το ύψος των συναλλαγματικών της διαθεσίμων;

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης της Ν.Δ., αναφέρεται ότι η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε ”απροκάλυπτη εκποίηση της δημόσιας περιουσίας” προκειμένου να κλείσει τις τρύπες του προϋπολογισμού και να τροφοδοτήσει προεκλογικές κομματικές σκοπιμότητες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v