Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μυτιληναίος: Εμμένει στο guidance 2008

Ο όμιλος Μυτιληναίου παραμένει προσηλωμένος στην επίτευξη των στόχων του guidance 2008, τόνισε σε τηλεδιάσκεψη για τα αποτελέσματα εξαμήνου ο πρόεδρος και CEO, κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος. Τι είπε για εξαγορές.

Μυτιληναίος: Εμμένει στο guidance 2008
Ο όμιλος Μυτιληναίου παραμένει προσηλωμένος στην επίτευξη των στόχων του guidance για το 2008, τόνισε σε τηλεδιάσκεψη για τα αποτελέσματα εξαμήνου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Όπως επισήμανε "τα αποτελέσματα εξαμήνου ήταν πάνω από τις προσδοκίες της αγοράς και ελπίζουμε ότι θα συνεχιστεί αυτή η τάση και στο β΄ εξάμηνο του έτους".

Σημειώνεται ότι ο όμιλος είχε δώσει guidance 2008 για καθαρά κέρδη 124 - 138 εκατ. ευρώ, κύκλο εργασιών στο 1,223 - 1,254 δισ. ευρώ και ΕΒΙΤDΑ σε εύρος 126 - 146 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, ο κ. Μυτιληναίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εξαγορών, υπογραμμίζοντας ότι τόσο ο όμιλος όσο και οι θυγατρικές έχουν ρευστό και περιορισμένο χρέος, το οποίο σημαίνει ότι "έχουμε επαρκή δύναμη πυρός". "Η αγορά θα ικανοποιηθεί από τις κινήσεις του ομίλου, αλλά δεν θέλουμε να ανακοινώσουμε κάτι ακόμη". Σχετικά αναφέρθηκε και στην πρόσφατη σύναψη του ομολογιακού δανείου, ύψους 465 εκ. ευρώ, για την οποία επισημάνθηκε ότι εκτός από αναχρηματοδότηση των δανείων ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί και για εξαγορές.

 Όπως ανέφερε η διοίκηση, οι ίδιες μετοχές είναι ήδη στο 7% του συνόλου των μετοχών, με στόχο το 10% στο επόμενο διάστημα.

"Ο τρόπος με τον οποίο κινούνται οι αγορές προσφέρει ευκαιρίες που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε, αλλά βρισκόμαστε επίσης στη διαδικασία υλοποίησης ενός πολύ μεγάλου επενδυτικού προγράμματος και μεγάλο μέρος των αποτελεσμάτων του θα περάσει στα αποτελέσματα του ομίλου", πρόσθεσε ο κ. Μυτιληναίος.

Αναφορικά με τα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου, ο ίδιος τόνισε ότι από τα χρηματοοικονομικά κέρδη ύψους 20 εκατ. ευρώ τα μισά ήταν κεφαλαιακά κέρδη από την Endesa Hellas και τα υπόλοιπα από hedging στο μόλυβδο και στον ψευδάργυρο.

Η Endesa Hellas αναμένεται να συμβάλλει με 100 - 110 εκατ. ευρώ
σε κεφαλαιακά κέρδη για τον όμιλο, το μεγαλύτερο μέρος εκ των οποίων εκτιμάται ότι θα εγγραφεί στο γ΄ τρίμηνο και τα υπόλοιπα στο δ΄ τρίμηνο. 

Σχολιάζοντας τις ζημίες λόγω της αδυναμίας του δολαρίου, ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε ότι η έκθεση του ομίλου στην ισοτιμία ευρώ - δολαρίου θα "ουδετεροποιηθεί σε τρία χρόνια καθώς οι θέσεις long στο δολάριο, στα μέταλλα και στις μεταλλουργικές δραστηριότητες θα αντισταθμιστούν εντελώς από θέσεις short από τις δραστηριότητες στην ενέργεια".  

Οι υψηλές πετρελαϊκές τιμές έπληξαν επίσης τα αποτελέσματα εξαμήνου και ο CEO υπογράμμισε ότι "εάν οι τιμές του πετρελαίου συνεχίσουν να υποχωρούν, ενδέχεται να προχωρήσουμε σε hedging".

Η διοίκηση της Μέτκα τόνισε ότι στα τέλη Αυγούστου θα ανακοινωθεί ο νικητής στον διαγωνισμό για έργο ύψους 650 εκατ. ευρώ στη Συρία. Ανεπίσημα, η διοίκηση της Μέτκα τόνισε πως γνωρίζει ότι έχει καταθέσει την καλύτερη προσφορά. Όπως ειπώθηκε στο conference call, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο της εταιρίας στο τέλος του έτους αναμένεται μεταξύ του 1 δισ. ευρώ και του 1,5 δισ. ευρώ. Τέλος, αναφερόμενη στην αύξηση του καθαρού δανεισμού έως τα 54 εκατ. ευρώ, η διοίκηση τη χαρακτήρισε προσωρινή και προέβλεψε μηδενισμό του δανεισμού μέχρι το τέλος του έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v