Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Petrola: Στασιμότητα κερδών στο εξάμηνο

Αύξηση στον όγκο των πωλήσεων και στο κύκλο εργασιών παρουσιάζει στο πρώτο εξάμηνο η Petrola, όμως τα κέρδη προ φόρων παρουσιάζουν στασιμότητα παρά το γεγονός ότι τα ΕΒΙΤDA αυξήθηκαν κατά 4%.

Petrola: Στασιμότητα κερδών στο εξάμηνο
Αύξηση κύκλου εργασιών κατά 28% και στασιμότητα κερδών παρουσιάζει κατά το πρώτο εξάμηνο της χρήσης η εταιρία Petrola, σύμφωνα με ανακοίνωσή της.

Συγκεκριμένα, αύξηση 16% παρουσιάζει ο όγκος πωλήσεων έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2002 και ανήλθε συνολικά σε 2,5 εκατ. τόνους, από τους οποίους το 69% περίπου αφορά βιομηχανική δραστηριότητα και το υπόλοιπο 31% εμπορική δραστηριότητα.

Αντίστοιχα αυξημένος κατά 28% ήταν και ο κύκλος εργασιών παρά την αρνητική επίδραση που είχε η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο (-23%). Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η αύξηση οφείλεται στους υψηλότερους όγκους πωλήσεων αλλά και στις υψηλότερες τιμές πετρελαιοειδών προϊόντων που παρατηρήθηκαν στην διεθνή αγορά κυρίως κατά το 1ο τρίμηνο του 2003 σε σχέση με το 2002.

Τα οργανικά κέρδη της εταιρίας παρουσιάζονται βελτιωμένα, με τα κέρδη προ Φόρων, τόκων και αποσβέσεων (ΕΒΙΤDΑ) του εξαμήνου να ανέρχονται σε 20,3 εκατ. ευρώ και 4% αυξημένα από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Αντίστοιχα, τα κέρδη προ φόρων παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με το 2002. Οπως τονίζει η ανακοίνωση, οι κύριοι παράγοντες που επηρέασαν την κερδοφορία του εξαμήνου είναι οι αυξημένοι όγκοι πωλήσεων κυρίως σε εξαγωγές και πετρέλαιο θέρμανσης και η εξέλιξη των περιθωρίων διύλισης και εμπορίας, τα οποία, ενώ κατά το 1ο τρίμηνο ήταν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, κατά το 2ο τρίμηνο και μετά το πέρας των γεγονότων στο Ιράκ, μειώθηκαν σε σημείο που δεν επέτρεψαν την περαιτέρω αύξηση της κερδοφορίας της εταιρίας.

Επίσης, σημαντικά επέδρασε η πολιτική διαχείρισης εμπορικών κινδύνων, στα πλαίσια της οποίας περιορίστηκαν οι επιπτώσεις από τις έντονες διακυμάνσεις των μικτών περιθωρίων διύλισης και η βελτίωση των λειτουργικών διαδικασιών, με αποτέλεσμα την συγκράτηση και μείωση των εξόδων διοικητικής λειτουργίας και λειτουργίας διάθεσης.

Η υγιής οικονομική κατάσταση της εταιρίας αντικατοπτρίζεται στον ισολογισμό της, όπου η Καθαρή Θέση (Ίδια Κεφάλαια) στις 30.6.2003 είναι 328.2 εκατ. ευρώ (327,2 εκατ. ευρώ στις 30.6.200), στην περαιτέρω αύξηση των διαθεσίμων (σε 141,2 εκατ. ευρώ) και στην απουσία μακροπροθέσμων υποχρεώσεων.

Τέλος η ανακοίνωση τονίζει ότι με ταχύτατες διαδικασίες προχωρά η συγχώνευση της Εταιρίας με απορρόφηση της από την Ελληνικά Πετρέλαια. Ηδη έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες ελέγχου και αποτιμήσεων και το εγκεκριμένο από τα διοικητικά συμβούλια των δύο εταιριών σχέδιο σύμβασης συγχώνευσης καταχωρήθηκε στις αρμόδιες αρχές και δημοσιεύθηκε στον ημερήσιο Τύπο

Με βάση τις ισχύουσες διατάξεις τόσο η εταιρία όσο και η Ελληνικά Πετρέλαια έχουν συγκαλέσει για τις 18.9.2003 έκτακτες γενικές συνελεύσεις για την τελική απόφαση της συγχώνευσης, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του τελευταίου τριμήνου του 2003.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v