Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Εξετάζει τη μετατροπή σταθμών σε υβριδικούς

Τη μετατροπή  των υδροηλεκτρικών της σταθμών σε υβριδικούς, εξετάζει η ΔΕΗ. Το θέμα εξετάζεται και από την ΡΑΕ  με στόχο την αύξηση της συμμετοχής των Ανανεώσιμων Πηγών στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας.

ΔΕΗ: Εξετάζει τη μετατροπή σταθμών σε υβριδικούς

Τη μετατροπή  των υδροηλεκτρικών της σταθμών σε υβριδικούς, εξετάζει η ΔΕΗ. Το θέμα εξετάζεται και από την ΡΑΕ  με στόχο την αύξηση της συμμετοχής των Ανανεώσιμων Πηγών στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας.

Αναλυτικότερα, με αφορμή δημοσιεύματα εφημερίδων την Πέμπτη, 17 Ιουλίου 2008, για τη μετατροπή υδροηλεκτρικών σταθμών της ΔΕΗ σε υβριδικούς σταθμούς, από την Επιχείρηση διευκρινίζονται τα ακόλουθα :

1. Είναι γεγονός ότι το θέμα αυτό διερευνάται με μεγάλο ενδιαφέρον από την Επιχείρηση, επειδή η υλοποίηση έργων μετατροπής υδροηλεκτρικών σταθμών σε αναστρέψιμους (αντλητικούς) ή η κατασκευή νέων αντλητικών σταθμών μπορεί να συμβάλλει στην: 

*  Βελτιστοποίηση της εκμετάλλευσης των υδροηλεκτρικών σταθμών τόσο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας όσο και για ορθολογικότερη διαχείριση των υδατίνων πόρων. 
* Ανάπτυξη και καλύτερη εκμετάλλευση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
* Βελτίωση της προστασίας του Περιβάλλοντος.

2. Το θέμα αυτό εξετάζεται και από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) με στόχο την αύξηση της συμμετοχής των Ανανεώσιμων Πηγών στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας, που αποτελεί και εθνικό στόχο στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής. Για τον σκοπό αυτό η ΡΑΕ έχει αναθέσει σχετική μελέτη στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Η ΔΕΗ θα συνεργαστεί με το ΕΜΠ στην παροχή στοιχείων και στην εκπόνηση της μελέτης, διότι εκτιμά ότι θα υπάρξουν οφέλη τόσο για την Επιχείρηση όσο και για την Εθνική Οικονομία.

3. Η δημιουργία υβριδικών σταθμών μπορεί να βασισθεί ουσιαστικά στα υφιστάμενα υδροηλεκτρικά έργα της ΔΕΗ, τα οποία λόγω του μεγέθους (μεγάλοι ταμιευτήρες κλπ.), της τοποθεσίας τους και των οικονομιών κλίμακας που δύνανται να εξασφαλίσουν μπορούν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις τέτοιων έργων.

4. Τα υποστηριζόμενα στα σχετικά δημοσιεύματα, ότι δηλαδή τα υβριδικά έργα στοχεύουν στην αντιμετώπιση του τρέχοντος ενεργειακού ελλείμματος, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Και τούτο γιατί τα συγκεκριμένα έργα:

* δεν υλοποιούνται μέσα σε μια θερινή περίοδο, για την πρόσκαιρη ικανοποίηση των αναγκών του Συστήματος, αλλά σε βάθος χρόνου με ταυτόχρονη ικανοποίηση και άλλων προϋποθέσεων, όπως π.χ. κατασκευή Αιολικών Πάρκων, ανάπτυξη των απαραίτητων Γραμμών Μεταφοράς και Υποσταθμών Υψηλής Τάσης, ύπαρξη του κατάλληλου νομοθετικού και ρυθμιστικού πλαισίου κλπ.  και  αποβλέπουν κυρίως στη διευκόλυνση της διείσδυσης των ΑΠΕ.

Η ΔΕΗ μελετά όλες τις πιθανές λύσεις για την κάλυψη των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια και ιδιαίτερα αυτές που συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη προστασία του Περιβάλλοντος και στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v