Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΛΘ: Προβάδισμα σε Hutchison - Alapis για ΣΕΜΠΟ

Στις 23 Ιουλίου αναμένεται να αναδειχτεί ο πλειοδότης που θα αναλάβει τη διαχείριση του ΣΕΜΠΟ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Προβάδισμα φαίνεται να έχει η κοινοπραξία της Hutchison με την Alapis.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
ΟΛΘ: Προβάδισμα σε Hutchison - Alapis για ΣΕΜΠΟ
Στις 23 Ιουλίου αναμένεται να αναδειχτεί ο πλειοδότης που θα αναλάβει τη διαχείριση του ΣΕΜΠΟ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day.gr, που δεν κατέστη δυνατόν ως εκ της φύσεώς τους να επιβεβαιωθούν, προβάδισμα έχει η κοινοπραξία της Hutchison με την Alapis.
 
Η Cosco Pacific δεν έχει καμία ελπίδα, γεγονός το οποίο αναγνωρίζει και η ίδια η εταιρία, καθώς εξαρχής είχε προσανατολίσει το ενδιαφέρον της στον Πειραιά, όπου και επικράτησε της Hutchison. Η Dubai Ports, παρότι θα ήθελε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, εντούτοις πληροφορίες αναφέρουν ότι η οικονομική προσφορά της υπολείπεται αυτής της Hutchison.

Την προηγούμενη Τρίτη η διοίκηση του ΟΛΘ απέρριψε, ύστερα από σχετική εισήγηση της επιτροπής αξιολόγησης, τις τρεις ενστάσεις που κατατέθηκαν, διαδικασία που διήρκεσε πολύ περισσότερο από αυτήν του ΟΛΠ, καθώς στη Θεσσαλονίκη οι "παίκτες" είναι τρεις.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες του euro2day.gr, η Dubai και η Hutchison δεν προτίθενται να προχωρήσουν σε περαιτέρω δικαστικές εμπλοκές, συνεπώς, μετά τη λήξη της προθεσμίας που έχει δώσει ο ΟΛΘ, θα ανοίξουν οι οικονομικές και τεχνικές προσφορές και θα ανακηρυχτεί ο πλειοδότης, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα ο διαγωνισμός.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η προσφορά του πλειοδότη θα κινηθεί στα 400 εκατ. ευρώ σε παρούσα αξία, ποσό που θεωρείται πολύ μεγάλο για το μέγεθος του ΟΛΘ, ο οποίος φαίνεται ότι θα έχει πολλαπλά οφέλη, πιθανόν και μεγαλύτερα από αυτά του ΟΛΠ, από τον διαγωνισμό. Στη Θεσσαλονίκη, άλλωστε, τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα για τον πλειοδότη.

Έχει περισσότερο συμβατικό φορτίο, ενώ ο ΟΛΠ έχει βάλει ρήτρα για τα TEU’s που θέλει. Επιπλέον, η γεωγραφική θέση του λιμένα Θεσσαλονίκης, που γειτνιάζει με τις βαλκανικές χώρες, είναι στοιχείο το οποίο μαζί με τα δύο παραπάνω κάνει πολύ εύκολη τη δουλειά γι' αυτόν που θα πάρει τον ΣΕΜΠΟ και ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα είναι η κοινοπραξία της Hutchison.

*** Πως σχολιάζει ο ΟΛΘ

"Με γνώμονα την ομαλή λειτουργία της αγοράς και την προστασία του επενδυτικού κοινού και δοθέντος ότι πληροφορίες που περιγράφονται σε πρόσφατα δημοσιεύματα αναφορικά με την εξέλιξη του διαγωνισμού παραχώρησης του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη μετοχή της ΟΛΘ ΑΕ ενημερώνουμε το επενδυτικό κοινό ότι η εταιρία δεν είναι σε θέση να γνωρίζει το ύψος του τιμήματος των οικονομικών προσφορών που έχουν υποβάλλει οι τρείς (3) Υποψήφιοι.

Το ύψος του τιμήματος των οικονομικών προσφορών των Υποψηφίων θα γίνει γνωστό την ημέρα αποσφράγισης των φακέλων οικονομικών προσφορών από την Επιτροπή Διαγωνισμού. Η εταιρία θα ενημερώσει το επενδυτικό κοινό για οποιαδήποτε εξέλιξη του σχετικού θέματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v