ΟΛΠ: Καταστατική ντρίπλα της διοίκησης σε ΟΜΥΛΕ

Κατοχυρώνουν από όλες τις πλευρές τη διοίκηση του ΟΛΠ οι τροποποιήσεις στη σύμβαση παραχώρησης από το ελληνικό δημόσιο στον οργανισμό του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης των λιμενικών εγκαταστάσεων του Πειραιά.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
ΟΛΠ: Καταστατική ντρίπλα της διοίκησης σε ΟΜΥΛΕ
Κατοχυρώνουν από όλες τις πλευρές τη διοίκηση του ΟΛΠ οι τροποποιήσεις στη σύμβαση παραχώρησης από το ελληνικό δημόσιο στον οργανισμό του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης των λιμενικών εγκαταστάσεων του Πειραιά.

Οι τροποποιήσεις αυτές που εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία από τη σημερινή έκτακτη Γ.Σ. των μετόχων αφορούν κατά κύριο λόγο στη δυνατότητα παραχώρησης από τον ΟΛΠ μέρος των εγκαταστάσεων αυτών και σε τρίτους.

Έτσι, το θέμα αυτό που αποτελεί σημείο τριβής μεταξύ ΟΜΥΛΕ και ΟΛΠ αναμένεται να κριθεί τελικά από το Συμβούλιο της Επικρατείας τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Η ΟΜΥΛΕ έχει προσφύγει στο ΣτΕ, καθώς αμφισβητεί τη δυνατότητα να δοθεί η παραχώρηση.

Νομικά ο ΟΛΠ μετά την έγκριση των τροποποιήσεων εμφανίζεται κατοχυρωμένος και έναντι των αιτιάσεων της ΟΜΥΛΕ, αλλά έχει πλέον και τη σφραγίδα του βασικού μετόχου, ήτοι του ελληνικού δημοσίου, για την απόφαση της παραχώρησης των δύο προβλητών του ΣΕΜΠΟ την Cosco Pacific.

Άλλωστε, η Γ.Σ. ενέκρινε και την ανακήρυξη της τελευταίας ως πλειοδότριας του διαγωνισμού.

Ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ Γ. κ. Γεωργακόπουλος στην παρέμβαση του επισήμανε ότι η απόφαση της διοίκησης του ΟΛΠ στις 11 Ιανουαρίου 2008 για την παραχώρηση του ΣΕΜΠΟ "δεν είχε νομικό υπόβαθρο", χαρακτήρισε τις τροποποιήσεις "έωλες πολιτικά και νομικά" και εξέφρασε την άποψη ότι "η Δικαιοσύνη θα πάρει τις αποφάσεις της". Έπειτα από αυτό οι παριστάμενοι συνδικαλιστές που είναι και μέτοχοι του ΟΛΠ αποχώρησαν από την αίθουσα της γενικής συνέλευσης καταψηφίζοντας τα θέματα προς συζήτηση.

Απαντώντας ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ κ. Ν. Αναστασόπουλος πρότεινε χαριτολογώντας συνδιοίκηση με την ΟΜΥΛΕ. "Ας πάρουν ένα γραφείο δίπλα στο δικό μου, να έχουν και δικαίωμα υπογραφής, αλλά και την ευθύνη", είπε, "προκειμένου να μπορέσουμε να προχωρήσουμε".

Ο κ. Αναστασόπουλος επισήμανε ότι "τα νομικά θέματα θα τα λύσουν οι αρμόδιοι". Ωστόσο, υπογράμμισε την ανάγκη "να σταματήσει ο αλληλοσπαραγμός και να αφήσει ο ένας τον άλλον στις αρμοδιότητές του". Για να καταλήξει: "Η διοίκηση του ΟΛΠ δεν εκχωρείται, δεν παραχωρείται, δεν μεταβιβάζεται. Η εταιρία θα διοικηθεί όπως πρέπει για να φτάσει εκεί που πρέπει".

Προς τους μετόχους μίλησε και ο εκπρόσωπος του Δημοσίου, γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας κ. Γ. Βλάχος, ο οποίος υποστήριξε ότι "τίποτε δεν πωλείται, ενοικιάζεται μια ιδιοκτησία, με όρους και προϋποθέσεις που διασφαλίζουν τα κεκτημένα των εργαζομένων".

Πάντως, οι τελευταίοι, όπως είπε, εργάζονται με ευνοϊκές συνθήκες, συγκρίνοντάς τους με τους εργαζομένους στο Πέραμα "που δεν έχουν καμία εξασφάλιση για τη δουλειά τους".

Ένα ακόμη θέμα που ενίσχυσε τη διαμάχη μεταξύ διοίκησης και ΟΛΠ ήταν η αλλαγή του καταστατικού του ΟΛΠ προκειμένου να ανταποκριθεί στην κωδικοποίηση του Ν.2190. Στο πλαίσιο αυτό δεν θα εκπροσωπείται η ΟΚΕ στο Δ.Σ. του ΟΛΠ, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της ΟΜΥΛΕ,η οποία μίλησε για εξοβελισμό των εργαζομένων από τη διοίκηση του οργανισμού.

Επ' αυτού ο κ. Βλάχος ανέφερε ότι ζητήθηκε από τον εκπρόσωπο της ΟΚΕ έως τώρα στο Δ.Σ. του ΟΛΠ κ. Π. Κυριακού να παραμείνει στη θέση του ως φυσικό πρόσωπο. Ωστόσο, ο κ. Κυριακού αρνήθηκε και αντί εκείνου ορίστηκε ο κ. Βασ. Κορκίδης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v