Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ποια φάση βρίσκεται η συμμαχία Edison - ΕΛΠΕ

Από τις αρχές του 2009 αναμένεται να είναι παρόν στην αγορά ενέργειας το κοινοπρακτικό σχήμα Edison - ΕΛ.ΠΕ., με τη holding, καθώς και οι δύο θυγατρικές που θα δραστηριοποιηθούν στην παραγωγή και εμπορία ενέργειας.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Σε ποια φάση βρίσκεται η συμμαχία Edison - ΕΛΠΕ
Από τις αρχές του 2009 αναμένεται να είναι λειτουργικά παρόν στην ελληνική αγορά ενέργειας το κοινοπρακτικό σχήμα Edison και ΕΛ.ΠΕ., με τη holding, καθώς και οι δύο θυγατρικές εταιρίες που θα δραστηριοποιηθούν στην παραγωγή και στην εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες του euro2day.gr, εντός των επόμενων ημερών θα κατατεθεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η γνωστοποίηση της σύμπραξης προκειμένου να γνωμοδοτήσει επ' αυτής η αρμόδια αρχή, ενώ στις επόμενες τρεις εβδομάδες θα υποβληθούν στη ΡΑΕ οι αιτήσεις για τις εισφορές των μονάδων και των αδειών παραγωγής, που διαθέτουν οι εταίροι, στην εταιρία παραγωγής του σχήματος, καθώς και οι συγχωνεύσεις οι οποίες προβλέπονται.

Εκτιμάται ότι όλες αυτές οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν σε ένα εξάμηνο, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει η σύσταση των εταιριών.

Παράλληλα με τις διαδικασίες αυτές οι εταίροι έχουν ξεκινήσει συζητήσεις, σε επίπεδο αλληλοκατανόησης, για μια σειρά θέματα, όπως η επωνυμία της holding, η στελέχωσή της, το μετοχικό της κεφάλαιο, το επενδυτικό πρόγραμμα που θα υλοποιήσει κ.λπ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η holding θα έχει ανεξάρτητο όνομα, χωρίς να αποκλείεται και μία συνθετική επιλογή από την Edison και τα ΕΛ.ΠΕ. Σε κάθε περίπτωση, αποκλείεται να ονομαστεί Edison Hellas.

Επίσης, στην εταιρία ηλεκτροπαραγωγής αποφασίστηκε ήδη να αντιπροσωπευτούν στο μάνατζμεντ τόσο η Edison όσο και τα ΕΛ.ΠΕ. και η HE&D.

Αρχικά, στην εταιρία ηλεκτροπαραγωγής, με μετόχους τη holding με 75%, την HE&D με 23% και τη Χαλκόρ με 2%, θα εισφερθούν η μονάδα της Ενεργειακής Θεσσαλονίκης των ΕΛ.ΠΕ., η αντίστοιχη μονάδα της Ηλεκτροπαραγωγής Θίσβης, που είναι σε φάση κατασκευής, καθώς και η λιθανθρακική μονάδα την οποία ενδιαφέρεται να κατασκευάσει στο Πλατυγιάλι Αστακού η Edison και σχετικά με την οποία εκκρεμεί στη ΡΑΕ η αίτηση για άδεια παραγωγής.

Στη βάση των συμφωνιών που υπογράφηκαν στις αρχές Ιουλίου, προβλέπεται η συγχώνευση της Ενεργειακής Θεσσαλονίκης με την Ηλεκτροπαραγωγή Θίσβης, προκειμένου να προκύψει η εταιρία ηλεκτροπαραγωγής της σύμπραξης.

Δεν έχει αποφασιστεί ακόμη αν θα εισφερθεί η άδεια παραγωγής την οποία διαθέτουν τα ΕΛ.ΠΕ. για μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στα Μέγαρα, ούτε και η άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για μονάδα στην Καβάλα που διαθέτει η κοινοπραξία της EDF, της HE&D και της ΒΦΛ.

Η κοινοπραξία αυτή, την οποία έχουν συστήσει από το 2001 οι τρεις εταίροι με αντίστοιχα ποσοστά 51%, 35% και 14%, έχει «παγώσει» εδώ και τέσσερα χρόνια το project για τη μονάδα, καθώς δεν υπάρχει δεύτερη γραμμή υψηλής τάσης στο βόρειο σύστημα, το οποίο θα μπορούσε να απορροφήσει την παραγόμενη ενέργεια.

Το έργο διασύνδεσης Λαγκαδά Θεσσαλονίκης - Φιλίππων Καβάλας, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται στην τελική φάση αδειοδότησης. Εφόσον η ΔΕΗ δεσμευτεί για την υλοποίησή του με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, δεν αποκλείεται να ξεκινήσει και η κατασκευή της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής της κοινοπραξίας, επένδυση η οποία σε αυτή τη φάση επαναξιολογείται από τους μετόχους.

Εφόσον τελικά προχωρήσει η υλοποίηση της συγκεκριμένης επένδυσης θα εισφερθεί κι αυτή στην εταιρία ηλεκτροπαραγωγής της σύμπραξης Edison - ΕΛΠΕ.

Πρόκειται για μονάδα ηλεκτροπαραγωγής αεριοστροβίλου συνδυασμένου κύκλου, 440 MW, που θα αναπτυχθεί σε έκταση 110.000 τ.μ. στις εγκαταστάσεις της ΒΦΛ στη Νέα Καρβάλη Καβάλας.

Η κοινοπραξία Καβάλας διαθέτει ήδη τους απαραίτητους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους για την κατασκευή του έργου, για το οποίο δεν έχουν εκδηλωθεί αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, καθώς θα έχει ως καύσιμο το φυσικό αέριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v