Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρόκας: «Βολές» από... «προνομιούχους»

Θεωρούν απαράδεκτα χαμηλή την τιμή της δημόσιας πρότασης, καταγγέλλουν στην Ε.Κ. υποτιμητική κερδοσκοπία και «σκαλίζουν» την τελευταία πώληση των μετοχών της οικογένειας Ρόκα προς «ξένη τράπεζα»…

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Ρόκας: «Βολές» από... «προνομιούχους»
Θεωρούν απαράδεκτα χαμηλή την τιμή της δημόσιας πρότασης, καταγγέλλουν υποτιμητική κερδοσκοπία και «σκαλίζουν» την τελευταία πώληση των μετοχών της οικογένειας Ρόκα προς «ξένη τράπεζα»…

Την έντονη διαμαρτυρία τους εξέφρασαν με επιστολή τους προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μέτοχοι που ελέγχουν άνω του 10% των προνομιούχων τίτλων της εταιρίας Ρόκας από δεκαπενταετίας και πλέον.

Το πρώτο πράγμα που επισημαίνουν οι παραπάνω μέτοχοι στην καταγγελία τους είναι το ότι θεωρούν την τιμή της δημόσιας πρότασης για τις προνομιούχες μετοχές ιδιαίτερα χαμηλή, καθώς αντιστοιχεί μόλις στο 68,7% της κοινής μετοχής (11 ευρώ έναντι 16), όταν:

1. Κατά την έκδοση των προνομιούχων αυτών μετοχών το 1990 η τιμή των προνομιούχων τίτλων αντιστοιχούσε στο 87,5% των κοινών.

2. Στην τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας η τιμή διάθεσης των προνομιούχων μετοχών αντιστοιχούσε στο 92,3% των κοινών.

3. Η οικογένεια Ρόκα πούλησε μέσα στο 2007 τις προνομιούχες μετοχές που κατείχε έναντι υψηλότερου τιμήματος (21,5 ευρώ) σε σχέση με αυτό στο οποίο ρευστοποίησε τις κοινές μετοχές της (20,5 ευρώ).

Καταγγέλλουν μάλιστα ότι η προνομιούχος μετοχή καθ’ όλη τη διάρκεια του 2008 έγινε αντικείμενο υποτιμητικής κερδοσκοπίας λόγω έλλειψης εμπορευσιμότητας. Υπήρξαν συνεδριάσεις, σημειώνουν, όπου με 1, 5 ή και 10 τεμάχια η μετοχή υποτιμάτο κατά 5% ή και 10%...

Και συνεχίζουν, υποστηρίζοντας ότι αποτελέσματα όλων αυτών ήταν να υπάρχει μεγάλη απόκλιση μεταξύ της κοινής και της προνομιούχου μετοχής, την οποία έσπευσε να εκμεταλλευτεί η IBERDROLA RENEWABLES, δίνοντας ως βάση τη μέση τιμή του τριμήνου κάθε μίας πριν από τη δημόσια πρόταση!

Και μπορεί βέβαια οι καταγγέλλοντες να δηλώνουν άγνοια για το ποιοι είναι οι υπεύθυνοι της υποτιμητικής κερδοσκοπίας, ωστόσο σημειώνουν ότι την κερδοσκοπία αυτή ήρθαν να την εκμεταλλευτούν οι Ισπανοί που πρόσφεραν στους προνομιούχους τιμή «σκανδαλωδώς χαμηλότερη από την αντίστοιχη της κοινής».

Οι καταγγέλλοντες προνομιούχοι μέτοχοι πιστεύουν ότι η IBERDROLA RENEWABLES γνωρίζει τις πολύ καλές προοπτικές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα και για τον λόγο αυτόν θέλει να τις εκμεταλλευτεί εξ ολοκλήρου, προσφέροντας χαμηλό τίμημα στους μετόχους μειοψηφίας.

Σε ποιους πούλησε η οικογένεια Ρόκα;

Οι ίδιοι μέτοχοι, ωστόσο, «σκαλίζουν» και το θέμα της πώλησης των τελευταίων κοινών μετοχών της οικογένειας Ρόκα, καθώς όπως υποπτεύονται οι πωλήσεις αυτές δρομολογήθηκαν «διά της πλαγίας οδού» προκειμένου να μην υποχρεωθεί η IBERDROLA RENEWABLES να προχωρήσει σε δημόσια πρόταση από την 28η Μαρτίου του 2007 και μάλιστα στην τιμή των 21,5 ευρώ!

Συγκεκριμένα, η IBERDROLA RENEWABLES κατείχε στις 31/12/2006 το 49,9% των κοινών μετοχών της Ρόκας και με επιστολή της προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στις 16/3/2007 είχε γνωστοποιήσει την απόκτηση επιπλέον ποσοστού 2,8%, με αποτέλεσμα το συνολικό ποσοστό να ανέλθει σε 52,7%.

Την 21η/3/07 οι τότε βασικοί μέτοχοι και διοικούντες την εταιρία, κ. Χρήστος και Γεώργιος Ρόκας, μεταβίβασαν τα τελευταία ποσοστά των κοινών μετοχών τους, 4,86% και 4,955% αντίστοιχα, και εισέπραξαν τίμημα ίσο με 20,50 ευρώ ανά κοινή μετοχή.

Σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, η IBERDROLA RENEWABLES απέκτησε το παραπάνω ποσοστό 2,8% των κοινών μετοχών μέσω του χρηματιστηρίου και φρόντισε το αποκτηθέν ποσοστό να μην ξεπερνά το 3% διότι θα υποχρεωνόταν σε δημόσια πρόταση σύμφωνα με τον νόμο.

Όσον αφορά όμως στα ποσοστά 4,86% και 4,955% των κοινών μετοχών που μεταβίβασε η οικογένεια Ρόκα, δεν εμφανίστηκαν στην ιδιοκτησία της IBERDROLA RENEWABLES για την αποφυγή της δημόσιας πρότασης, αλλά ως κάτοχός τους παρουσιάστηκε μια ξένη τράπεζα και γράφτηκε στον Τύπο ότι πρόκειται για equity finance της οικογένεια Ρόκα και της IBERDROLA RENEWABLES S.A.!

Οι καταγγέλλοντες υποστηρίζουν επίσης ότι το διάστημα αυτό η οικογένεια Ρόκα και η IBERDROLA RENEWABLES ενεργούσαν πάντοτε από κοινού, όπως φαίνεται από τις ομόφωνες αποφάσεις της γενικής συνέλευσης της 17ης/5/07.

Τα παραπάνω ποσοστά 4,86% και 4,995% των κοινών μετοχών κατά πληροφορίες των καταγγελλόντων, τις οποίες δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν, μεταφέρθηκαν στην IBERDROLA RENEWABLES την πρώτη μέρα μετά τη δημόσια πρόταση (!), δηλαδή στις 2/7/08, κατά την οποία η εταιρία απέκτησε το 12,027% του συνόλου των κοινών μετοχών…


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v