Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: "Εκστρατεία" Βουρλούμη σε Ελλάδα & εξωτερικό

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται στη διοίκηση του ΟΤΕ, ενόψει της επικείμενης έγκρισης από τις Βρυξέλλες της συμφωνίας ελληνικού Δημοσίου με Deutsche Telekom για την παραχώρηση του μάνατζμεντ του ΟΤΕ.

  • του Ηλία Ντράλλου
ΟΤΕ: Εκστρατεία Βουρλούμη σε Ελλάδα & εξωτερικό
Έντονη κινητικότητα παρατηρείται στη διοίκηση του ΟΤΕ, ενόψει της επικείμενης έγκρισης από τις Βρυξέλλες της συμφωνίας ελληνικού Δημοσίου με Deutsche Telekom για την παραχώρηση του μάνατζμεντ του ΟΤΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Παναγής Βουρλούμης αναμένεται να μεταβεί σήμερα στη βόρεια Ελλάδα, από όπου θα ξεκινήσει σειρά επαφών με στελέχη και εργαζόμενους της εταιρείας, τους οποίους και θα ενημερώσει για τις εξελίξεις στον ΟΤΕ και παράλληλα θα επιχειρήσει να καθησυχάσει τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί για τις αλλαγές που σημειώθηκαν και αυτές που έπονται.

Αντίστοιχα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδιάζει να μεταβεί την ερχόμενη εβδομάδα σε Σερβία και Ρουμανία και ενδεχομένως σε άλλες βαλκανικές χώρες που διατηρεί συμφέροντα ο ΟΤΕ (Σκόπια, Μαυροβούνιο), προκειμένου να διευθετήσει έως το φθινόπωρο τα εκκρεμή ζητήματα και να καταστήσει επιχειρησιακά έτοιμο τον Οργανισμό όταν αναλάβει ο νέος διευθύνων σύμβουλος της.

---Σερβία

Η πρώτη στάση του ταξιδιού θα είναι στη Σερβία, όπου θα συναντηθεί με το πρόσφατα νέο οικονομικό επιτελείο της σερβικής κυβέρνησης, προκειμένου να επιβεβαιώσει τις προθέσεις του για την εισαγωγή της Telecom Serbja, με δημόσια προσφορά, στο χρηματιστήριο του Βελιγραδίου.

Σε περίπτωση που θα γίνει placement ο ΟΤΕ βλέπει θετικά να αυξήσει τη συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, η οποία ανέρχεται στο 20%. Η σερβική επιχείρηση και η εισαγωγή της στο χρηματιστήριο με χρονικό ορίζοντα το 2009 θεωρούνται πολύ σημαντικές για την εταιρεία.

Μάλιστα, στελέχη της ομώνυμης επιχείρησης εκτιμούν ότι η είσοδος της τηλεπικοινωνιακής επιχείρησης στο Χρηματιστήριο θα είναι απόλυτα επιτυχής, με το δεδομένο ότι περισσότεροι από 4,2 εκατ. Σέρβοι έχουν εγγραφεί για τη λήψη δωρεάν μετοχών.

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Οικονομίας της Σερβίας έχει ανεβάσει τη συνολική κεφαλαιοποίηση της Telecom Serbja στα 4 δισ. ευρώ (με το μερίδιο του ΟΤΕ να ανέρχεται στα 800 εκατ. ευρώ).

Σε επενδυτικό επίπεδο, η Telecom Serbia φέρεται να βρίσκεται κοντά στην εξαγορά εναλλακτικού παρόχου τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στη Σλοβενία, την Tus Telekom, η οποία παρέχει όλο το πλήθος των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, γεγονός, που αν επιτευχθεί θα δώσει νέα αναπτυξιακή δυναμική.

---Ρουμανία

Στη Ρουμανία, στην οποία ο ΟΤΕ διαθέτει ποσοστό 54% στη μεγαλύτερη τηλεπικοινωνιακή εταιρεία της χώρας, τη RomTelecom, η κυβέρνηση προωθεί τη διάθεση μέσω του Χρηματιστηρίου μέρος από το 46% ή το σύνολο από τις μετοχές που έχει διατηρήσει σε ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές.

Αν και η εικόνα της εταιρείας έχει βελτιωθεί αισθητά, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, η δραστηριοποίηση σε μια αγορά που παρατηρείται συνεχή αύξηση του συνδρομητικού κοινού προς την κινητή τηλεφωνία οδηγεί στη διαμόρφωση ενός επιχειρησιακού πλάνου που δίδει βαρύτητα στην αύξηση μεριδίου στις ευζωνικές συνδέσεις.

---Σκόπια

Για τα Σκόπια οι πρώτες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας μετά το κλείσιμο του deal αφορούσαν την πώληση της Cosmofon Οι αρχές της γειτονικής χώρας έχουν αρχίσει, τις επαφές τουλάχιστον με τους Γερμανούς, καθώς θεωρούν ότι θα υπάρξει συγκέντρωση με τις T-Mobile και Cosmofon, γεγονός που μεταφράζεται σε μερίδιο αγοράς περίπου 92%.

Οι σκοπιανοί έχουν θέσει ένα χρονικό όριο 3 έως 6 μηνών, προκειμένου να αποφασιστεί ποια από τις δύο εταιρείες θα πουληθεί και η Cosmofon συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες, λόγω μικρότερων επιχειρησιακών και συνδρομητικών μεγεθών. Το τίμημα εκτιμάται ότι θα κινηθεί πάνω από τα 250 εκατ. ευρώ.

---Real estate

Η διοίκηση του ΟΤΕ έχει καταθέσει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αίτημα έκδοσης άδειας λειτουργίας Εταιρείας Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ), που θα είναι θυγατρική της ΟΤΕ Estate.

Η αξία των ακινήτων του Οργανισμού αγγίζουν τα 1,6 δισ. ευρώ, αλλά η αξία των ακινήτων που θα εισφέρουν στην ΑΕΕΑΠ, θα ανέρχεται στα 250 εκατ. ευρώ.

Το «χαρτοφυλάκιο ακινήτων» του ΟΤΕ είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ελλάδα μετά το αντίστοιχο της Εκκλησίας της Ελλάδας και από την αξιοποίησή τους από την ΟΤΕ Estate αναμένεται να εισέλθουν εκατοντάδες εκατομμύρια στα ταμεία του.

Σύμφωνα με την καταγραφή που έχει γίνει αποτελείται από: 2.279 οικόπεδα και γήπεδα συνολικής εκτάσεως 9.250.000 m2. Από αυτά τα 252 οικόπεδα είναι άκτιστα, ενώ διαθέτει 2.225 κτίρια συνολικής επιφάνειας 1.150.000 m2.

Επιπλέον κατέχει 28 ακίνητα που η αντικειμενική αξία το καθενός υπερβαίνει τα 3 εκατ. και τα οποία αντιπροσωπεύουν το 24% της συνολικής επιφάνειας των κτιρίων.

---Λειτουργικός διαχωρισμός

Συνεχίζει να παραμένει σε εκκρεμότητα ο λειτουργικός διαχωρισμός του ΟΤΕ σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παρά τη συμφωνία των δύο βασικών μετόχων (εεληνικό δημόσιο και D.T, καθώς η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο υπερψήφισε συμβιβαστική τροπολογία για τον λειτουργικό διαχωρισμό, παρά την αντίθεση ορισμένων κρατών μελών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Η τροπολογία αναγνωρίζει την ύπαρξη του λειτουργικού διαχωρισμού ως έκτακτου μέτρου και για χρήση μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπου έχει διαπιστωθεί, από κοινού, από την Kομισιόν και τον BΕR, η απόλυτη αναγκαιότητά του για την επίτευξη του ανταγωνισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v