Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Aνάσες" στο σύστημα από Endesa Hellas

Αποτρέπεται προς το παρόν το ενδεχόμενο περιοδικών διακοπών ρεύματος προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, που αναμένεται να χτυπήσουν κόκκινο την Τετάρτη.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Aνάσες στο σύστημα από Endesa Hellas
Αποτρέπεται προς το παρόν το ενδεχόμενο περιοδικών διακοπών ρεύματος προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, που αναμένεται να χτυπήσουν κόκκινο την Τετάρτη. Η κατανάλωση ρεύματος κινείται ήδη σε υψηλά επίπεδα και μόνο τα κλιματιστικά απορροφούν περί τα 3.500 - 3.600 MW.
 
Ο ΔΕΣΜΗΕ χαρακτηρίζει απολύτως ελεγχόμενη αυτή τη στιγμή την κατάσταση στο σύστημα ηλεκτροδότησης, γεγονός στο οποίο συμβάλλουν η έγχυση σταδιακά από το πρωί 240 MW από τη μονάδα συμπαραγωγής της Endesa Hellas καθώς και η μείωση του φορτίου από καταναλωτές μέσης και υψηλής τάσης.

Όπως διευκρινίζεται από αρμόδια πηγή του διαχειριστή του συστήματος, η κατάσταση επαναξιολογείται συνεχώς, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα που θα εμφανιστούν. Πάντως, τουλάχιστον για σήμερα, δεν προβλέπεται να υπάρξουν διακοπές ρεύματος, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται εκτός συστήματος η μονάδα ΙΙΙ του Αγίου Δημητρίου της ΔΕΗ, που αναμένεται να επαναλειτουργήσει σε σύντομο διάστημα, ενώ καταγράφονται και μειωμένες εισαγωγές ρεύματος λόγω βλάβης στο καλώδιο της Ιταλίας, με συνέπεια να εισάγονται μόνον 200 MW από τα 500 MW.

Μειωμένα, εξάλλου, παραμένουν τα υδατικά αποθέματα της ΔΕΗ λόγω της ανομβρίας, που υπολογίζονται σε 1.586 GWh, έναντι 1.659 GWh πέρυσι και 2.492 GWh τον Ιούλιο του 2006.

Ο περιορισμός του φορτίου από καταναλωτές μέσης τάσης, που έχουν συνάψει συμφωνία με τη ΔΕΗ, καθώς και της υψηλής τάσης, στο πλαίσιο των οικονομικών κινήτρων που προβλέπονται σε απόφαση του ΥΠΑΝ, θα εκτιμηθεί αύριο. Ο ΔΕΣΜΗΕ έχει ζητήσει να γίνει περιορισμός φορτίου και αύριο, ενώ προτίθεται να ζητήσει να συμβεί το ίδιο και την Τετάρτη, οπότε η θερμοκρασία αναμένεται να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς.

Παρά το γεγονός ότι η μονάδα συμπαραγωγής της Endesa Hellas βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία, η διοίκηση της εταιρίας ανταποκρινόμενη στο αίτημα των αρμόδιων αρχών έχει τροποποιήσει το πρόγραμμά της για τις ημέρες του καύσωνα διαθέτοντας στο ΔΕΣΜΗΕ 250 MW. Από το πρωί ο ένας εκ των δύο αεριοστροβίλων της μονάδας έχει εγχύσει έως τώρα 175 MW και ήδη έχει εισέλθει και ο δεύτερος αεριοστρόβιλος με στόχο η συνολική προσφορά της μονάδας να φτάσει στα 240 MW.

Η έναρξη του συνόλου της εμπορικής λειτουργίας της μονάδας που θα εγχύει 334 MW τοποθετείται εντός του Αυγούστου, μήνας κατά τον οποίο έχει παρατηρηθεί η ετήσια μέγιστη ζήτηση σε ηλεκτρική ενέργεια. Ουσιαστικά η μονάδα της Endesa Hellas θεωρείται ότι δίνει αυτή τη στιγμή σημαντική ανάσα στο σστημα ηεκτροδότησης, προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστα φαινόμενα, όπως διακοπές ρεύματος και πιθανόν και black out.


Η ανακοίνωση του ομίλου Μυτιληναίος

Ο Όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ανταποκρινόμενος στο αίτημα του Υπουργείου Ανάπτυξης, της ΡΑΕ και του ΔΕΣΜΗΕ για στήριξη του εθνικού Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας τις ημέρες του καύσωνα, διαθέτει τη συνολική του ισχύ ανοιχτού κύκλου 250MW από τη μονάδα Συμπαραγωγής (ΣΗΘ) του Αγίου Νικολάου, Βοιωτίας στον διαχειριστή του συστήματος.

Συγκεκριμένα, ο Όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, σε συμφωνία με τον ΔΕΣΜΗΕ, τροποποιεί το πρόγραμμα δοκιμαστικής λειτουργίας της μονάδας, προκειμένου να στηρίξει το Σύστημα για την αποφυγή περικοπών φορτίου και πιθανής γενικής διακοπής λειτουργίας την εβδομάδα 07-11 Ιουλίου.

Το πρόγραμμα της δοκιμαστικής λειτουργίας της Μονάδας Συμπαραγωγής, κατόπιν συνεννόησης των επιτελείων του Ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ και του ΔΕΣΜΗΕ, θα τροποποιηθεί κατάλληλα προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η όποια καθυστέρηση της έναρξης της εμπορικής λειτουργίας του συνόλου της μονάδας η οποία τοποθετείται εντός του Αυγούστου. Η ένταξη του Σταθμού στο Σύστημα είναι μείζονος σημασίας, καθώς θα συμβάλλει στην αξιόπιστη κάλυψη της ετήσιας μέγιστης ζήτησης σε ηλεκτρική ενέργεια που συνεχώς αυξάνεται, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η συμβολή του Ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ με τη διάθεση της μονάδας στις εντολές κατανομής του ΔΕΣΜΗΕ χωρίς κανένα αντάλλαγμα για την εφεδρεία ισχύος που διατίθεται, συνάδει με τις δεσμεύσεις του Ομίλου ως υπεύθυνου εταιρικού πολίτη, σε αντίθεση με τις άσκοπες και επιζήμιες καθυστερήσεις που προκάλεσε η εναντίωση διαφόρων συμφερόντων στη λειτουργία της συγκεκριμένης μονάδας, οδηγώντας το Εθνικό Σύστημα στη σημερινή οριακή κατάσταση, από την οποία ευνοούνται μόνο οι εισαγωγείς ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε απόλυτη συνεργασία με το Διαχειριστή του Συστήματος, ο Όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ θα αξιολογήσει τις ανάγκες και τη δυνατότητα συμβολής της μονάδας στο Εθνικό Σύστημα καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν κρίνεται αναγκαίο.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v