Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Κοινωνικά τιμολόγια" εισηγείται η ΔΕΗ

Την εισαγωγή «κοινωνικού τιμολογίου» που θα αφορά στην πρώτη κατοικία και στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού για κατανάλωση έως 800 KWh επεξεργάζεται η ΔΕΗ σε συνεργασία με τη ΡΑΕ και το υπουργείο Ανάπτυξης.

Κοινωνικά τιμολόγια εισηγείται η ΔΕΗ
Την εισαγωγή «κοινωνικού τιμολογίου» που θα αφορά στην πρώτη κατοικία και στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού για κατανάλωση έως 800 KWh επεξεργάζεται η ΔΕΗ σε συνεργασία με τη ΡΑΕ και το υπουργείο Ανάπτυξης.

Παράλληλα, η Επιχείρηση μελετά την εφαρμογή από το καλοκαίρι διακριτών τιμολογίων, στα οποία θα αναγράφονται ξεχωριστά οι τρεις κατηγορίες χρεώσεων, ήτοι η αξία της κατανάλωσης, το ρυθμιζόμενο κομμάτι για τη μεταφορά ρεύματος, τη διανομή, το κόστος των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και τα τέλη υπέρ ΑΠΕ, καθώς και οι χρεώσεις υπέρ τρίτων.

Από αύριο, 1η Ιουλίου, ισχύει η αύξηση 7%, ενώ απελευθερώνονται τα τιμολόγια υψηλής τάσης με πλαφόν αύξησης το 10%. Στο πλαίσιο αυτό οι πρώτες 800 KWh απαλλάσσονται από την αύξηση.

Καθώς το ΥΠΑΝ δεν συζητά νέες αυξήσεις πέραν των προγραμματισμένων, η ΔΕΗ εισηγείται το «κοινωνικό τιμολόγιο», με βάση το οποίο δικαίωμα ευνοϊκής τιμολογιακής μεταχείρισης για τις πρώτες 800 KWh θα έχει μόνον η πρώτη κατοικία και εκείνοι που πληρούν ορισμένα εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία αναμένεται να εξειδικεύσει με απόφασή του ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρ. Φώλιας.

Δεν αποκλείεται, συνεπώς, όσοι διαθέτουν εξοχικό ή δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να κληθούν να πληρώσουν φέτος πολύ μεγαλύτερη αύξηση τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το «κοινωνικό τιμολόγιο» δεν αποκλείεται να συμπεριληφθεί στις δράσεις για την καταπολέμηση της φτώχειας που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ.

Οι κινήσεις αυτές της ΔΕΗ αιτιολογούνται από την προοπτική η Επιχείρηση να παρουσιάσει ζημίες στο β΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης, καθώς, όπως υποστηρίζεται, η νέα αύξηση του 7% δεν θα μπορέσει να αντισταθμίσει τις απώλειες που αναμένονται στο δεύτερο εξάμηνο αν συνεχιστεί το ράλι των τιμών του πετρελαίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v