Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Ζητά τροποποίηση απόφασης ΥΠΑΝ για ΑτΕ

Την τροποποίηση της απόφασης του Χ. Φώλια για την χορήγηση άδειας λειτουργίας της Μονάδας Ηλεκτροπαραγωγής της «ΑτΕ» ζητά η ΔΕΗ μέσω υποβολήςδιοικητικής προσφυγής-αίτησης θεραπείας προς το Υπουργείο Ανάπτυξης.

  • της Αθηνάς Καλαιτζόγλου
ΔΕΗ: Ζητά τροποποίηση απόφασης ΥΠΑΝ για ΑτΕ
Ήπια αντίδραση επέλεξε σε αυτή τη φάση η διοίκηση της ΔΕΗ για το θέμα της μονάδος της Αλουμίνιον της Ελλάδος και το ρόλο της ως ιδιοπαραγωγού ή αυτοπαραγωγού.

Με την υποβολή διοικητικής προσφυγής-αίτησης θεραπείας προς το Υπουργείο Ανάπτυξης, που ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο της Επιχείρησης κατά τη σημερινή συνεδρίαση του ουσιαστικά επιδιώκεται να αποσαφηνισθεί στην απόφαση του υπουργού Χρ. Φώλια η ασάφεια αυτή, δηλαδή, αν η μονάδα θα συμμετάσχει στην Ημερήσια Αγορά Ενέργειας με τους όρους της αγοράς, ή θα είναι ιδιοπαραγωγός.

Στην επιστολή που απέστειλε η ΔΕΗ προς το ΥΠΑΝ ζητείται η τροποποίηση – διόρθωση της Υπουργικής Απόφασης για την χορήγηση άδειας λειτουργίας της Μονάδας Ηλεκτροπαραγωγής της «ΑτΕ».

Συγκεκριμένα, με την διοικητική προσφυγή ζητείται η αποσαφήνιση της ιδιότητας και του τρόπου λειτουργίας των μονάδων της ΑτΕ (αυτοπαραγωγός/ανεξάρτητος παραγωγός), προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα περαιτέρω στρέβλωσης της αγοράς, λόγω της τυχόν επιλεκτικής λειτουργίας των εν λόγω μονάδων, άλλοτε με τη μία και άλλοτε με την άλλη ιδιότητα.

Με την κίνηση της αυτή η ΔΕΗ πετυχαίνει να «παγώσει» η προθεσμία των 60 ημερών που έχει δοθεί από το ΥΠΑΝ για την υποβολή οποιασδήποτε ένστασης κατά της συγκεκριμένης απόφασης.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, η ΔΕΗ εφόσον κρίνει ότι οι διευκρινίσεις του ΥΠΑΝ δεν είναι ικανοποιητικές, θα έχει τη δυνατότητα να κινηθεί και νομικά στη συνέχεια, χωρίς να την περιορίζει η προθεσμία των 60 ημερών, η οποία προς το παρόν αναστέλλεται με την αίτηση θεραπείας.

Κύκλοι της Επιχείρησης επισήμαναν ότι εφόσον εξασφαλισθεί ότι η μονάδα της ΑτΕ δεν θα νοθεύει τον ανταγωνισμό στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και είτε θα συμμετέχει στην Ημερήσια Αγορά Ενέργειας με βάση τους κανόνες του ΔΕΣΜΗΕ, είτε θα είναι ιδιοπαραγωγός, η ΔΕΗ δεν έχει κανένα λόγο να αντιδρά στην απόφαση του ΥΠΑΝ που ενέκρινε τη μετατροπή της άδειας της μονάδος.

Κύκλοι της Endesa Hellas που μίλησαν στο euro2day επιδοκιμάζουν την κίνηση της ΔΕΗ.

Συγκεκριμένα, εκτιμούν ότι «είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, γιατί δεν θα εγείρονται πλέον αμφισβητήσεις στον τρόπο λειτουργίας της μονάδος συμπαραγωγής». Επισημαίνουν μάλιστα την πρόθεση της Endesa Hellas η μονάδα να προσφέρει το σύνολο της διαθέσιμης ισχύος της στο Σύστημα και να συμμορφώνεται στις εντολές κατανομής του Διαχειριστή του Συστήματος.

Εξάλλου, το ΔΣ της ΔΕΗ επιφυλάσσεται για την άσκηση προσφυγής για το «τελικό καταφύγιο» που αφορά στην Επιχείρηση, δηλαδή την υποχρέωση της ΔΕΗ να προμηθεύει τους καταναλωτές με ηλεκτρική ενέργεια, στην περίπτωση που κάποιος άλλος παραγωγός αρνείται να το κάνει.

Αναφορικά με την έγκριση της νέας σύμβασης που αφορά τη συνεργασία με την Ήρων αναβλήθηκε για επόμενο διοικητικό συμβούλιο, προκειμένου να υπάρχει άνεση χρόνου για τη συζήτηση της.

Το θέμα αυτό ήταν τελευταίο στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης και για το λόγο αυτό παραπέμπεται σε επόμενο δ.σ. χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχουν κάποιες αλλαγές ή καθυστερήσεις. Ο λόγος της αναβολής οφείλεται στο ότι δεν υπήρχε επρκής χρόνος για την παρουσίαση και συζήτηση της σύμβασης με την Ήρων.


---Αναπληρωτής CEO ο Πρ. Ευθύμογλου

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ Α.Ε. κατά τη σημερινή συνεδρίασή του, Τρίτη 24 Ιουνίου 2008, αποφάσισε τον ορισμό του κ. Πρόδρομου Ευθύμογλου στη θέση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου, ο οποίος θα έχει την αρμοδιότητα της εποπτείας των Επιτελικών Γενικών Διευθύνσεων.

Σχετικά με την επιλογή του κ. Ευθύμογλου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε. κ. Τάκης Αθανασόπουλος δήλωσε τα ακόλουθα:

«Ο κ. Πρόδρομος Ευθύμογλου έχει μακρά θητεία στη ΔΕΗ και διαθέτει πολύ μεγάλες εμπειρίες και γνώσεις στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. Από τη θέση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου θα έχει την ευθύνη για την εποπτεία και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των Γενικών Διευθύνσεων, Οικονομικών Υπηρεσιών, Ανθρώπινων Πόρων και Οργάνωσης, Επιτελικών Υπηρεσιών και Δυτικής Μακεδονίας. Πρόκειται για πολύ σημαντικές Γενικές Διευθύνσεις, από τις οποίες η Διοίκηση προσδοκά την αριστοποίηση των επιδόσεών τους, καθώς διαχειρίζονται κρίσιμους τομείς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v