Αναστασόπουλος: Μείωση ζημιών για τον ΟΛΠ στο Q2

Ο ΟΛΠ αναμένεται να περιορίσει τις ζημίες το δεύτερο τρίμηνο, αλλά αν συνεχιστεί η αποχή των εργαζομένων από την υπερωριακή εργασία θα σημειώσει ζημίες για το σύνολο του έτους, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας.

Αναστασόπουλος: Μείωση ζημιών για τον ΟΛΠ στο Q2
Ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) αναμένεται να περιορίσει τις ζημίες το δεύτερο τρίμηνο, αλλά αν συνεχιστεί η αποχή των εργαζομένων από την υπερωριακή εργασία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμφωνία με την Cosco θα σημειώσει ζημίες για το σύνολο του έτους, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος, κ. Ν. Αναστασόπουλος, τη Δευτέρα σε συνέντευξη στο Reuters.

Οι εργαζομένοι στον ΟΛΠ απέχουν από την υπερωριακή απασχόληση από τον Ιανουάριο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σχέδια της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση των σταθμών εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ), με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στον εκτελωνισμό των εμπορευμάτων.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο ΟΛΠ επέλεξε την κινεζική Cosco, τον πέμπτο μεγαλύτερο διαχειριστή λιμένων παγκοσμίως, για τη διαχείριση δύο προβλητών του ΣΕΜΠΟ για χρονικό διάστημα έως και 35 έτη, προκειμένου να ενισχύσει τον ρόλο του ως διαμετακομιστικού κέντρου.

"Το δεύτερο τρίμηνο θα συνεχίσει να είναι ζημιογόνο, αλλά θα είναι καλύτερο από το πρώτο. Αν οι εργαζόμενοι δεν αλλάξουν τακτική αμέσως, το αποτέλεσμα της χρονιάς δεν μπορεί παρά να είναι ζημιογόνο", τόνισε ο κ. Νίκος Αναστασόπουλος σε συνέντευξη στο Reuters.

Ο διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού πρόσθεσε ότι ο κύκλος εργασιών αναμένεται να σημειώσει μείωση έως και 35% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο. Ο ΟΛΠ είχε κύκλο εργασιών 45 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2007.

"Μετά την εγκατάσταση της Cosco στο λιμάνι, ο ΟΛΠ θα επανέλθει στη συνήθη κερδοφορία του", είπε ο ίδιος. "Αναμένουμε αύξηση τουλάχιστον 60% της κερδοφορίας στην επόμενη 5ετία".

Ο κ. Αναστασόπουλος υπογράμμισε ότι ο ΟΛΠ θα αναθεωρήσει το επιχειρησιακό του σχέδιο για την περίοδο 2008 - 2012, προκειμένου να συμπεριλάβει τα ετήσια έσοδα που θα λαμβάνει από την Cosco, ενώ οι στόχοι θα αναθεωρηθούν ανοδικά ώστε να αντικατοπτρίζουν τις νέες επενδύσεις.

Παράλληλα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το Δημόσιο, που κατέχει ποσοστό 74% στον ΟΛΠ, να προχωρήσει σε πώληση περαιτέρω ποσοστού του οργανισμού στο μέλλον.

"Θεωρώ ότι όταν η μετοχή πάρει την πραγματική αξία της ο βασικός μέτοχος θα έχει τη δυνατότητα και να διατηρήσει το 51% και να διαθέσει το υπόλοιπο. Δεν έχει κανένα λόγο να έχει το 74%. Αυτό, όμως, θα το εκτιμήσει το υπουργείο (Οικονομικών)", πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v