Συμφωνία ΔΟΛ με West Deutsche Allgemein (update)

Συμφωνία με τη γερμανική εταιρία Westdeutsche Allgemein ανακοίνωσε στο Χ.Α. ο ΔΟΛ. Μεταξύ άλλων, στη συμφωνία αναφέρεται ότι εξετάζεται η δημιουργία εταιρίας συμμετοχών στην οποία θα ανήκει το 61% του ΔΟΛ και θα συμμετέχει ο κ. Χρ. Λαμπράκης με 51% και η γερμανική εταιρία με 49%.

Συμφωνία ΔΟΛ με West Deutsche Allgemein (update)
Με επιστολή του στο Χ.Α. ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη ενημερώνει πως επήλθε συμφωνία με τη γερμανική εταιρία Westdeutsche Allgemein, με έδρα το Essen.

Σύμφωνα με αυτήν θα διερευνηθούν οι δυνατότητες συνεργασίας των δύο ομίλων και οι προοπτικές κοινών βημάτων που θα ενισχύσουν περαιτέρω τη θέση του ΔΟΛ.

Μεταξύ άλλων, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας εταιρίας συμμετοχών, στην οποία θα ανήκει το 61% του ΔΟΛ και θα συμμετέχει με 51% ο κ. Χρ. Λαμπράκης και με 49% η γερμανική εταιρία.

Αναλυτικά, η πλήρης ανακοίνωση του ΔΟΛ προς το Χ.Α. έχει ως εξής:

”Οι βασικοί μέτοχοι του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (Οικογένεια Λαμπράκη), κύριοι μετοχών που αντιπροσωπεύουν συνολικώς 65,5% του συνολικού μετοχικού του κεφαλαίου, υπέγραψαν σήμερα επιστολή προθέσεων με τον γερμανικό εκδοτικό οίκο Deutsche Allgemein Zeitungsverlag GmbH & Co Zeitschriftenu.Beteilingungs-KG (”WAZ-ZB), που εδρεύει στο Εσεν της Γερμανίας, προκειμένου, στο πλαίσιο της (νέας) αναμορφούμενης ευρωπαϊκής (και διεθνούς) επικοινωνιακής αγοράς, να μελετηθούν οι δυνατότητες ανάπτυξης διεθνών συνεργασιών που θα κατοχυρώνουν και θα ενισχύουν τη θέση του ΔΟΛ ως του πρώτου εκδοτικού οργανισμού της Ελλάδος.

Η μελέτη και πρόθεση συνεργασίας του ΔΟΛ με τον γερμανικό οργανισμό WAZ, το ισχυρότερο και οικονομικώς υγιέστερο εκδοτικό συγκρότημα της Γερμανίας, δεν θίγει την ανεξαρτησία ούτε την αυτοτέλεια του ΔΟΛ, ούτε πρόκειται περί απλής εμπορικής συναλλαγής με πώληση μετοχών.

Διατηρώντας την πλειοψηφία (που ανήκει στον κ. Χρήστο Δ. Λαμπράκη), ο ΔΟΛ μελετά μαζί με τη WAZ τις προοπτικές συμμετοχής των δύο εταιρειών για πολλαπλό αναπτυξιακό σχεδιασμό, κοινού επιχειρηματικού συμφέροντος.

Τόσο η Ανατολική Μεσόγειος όσο και η συνεχώς διευρυνόμενη Ευρωπαϊκή Ενωση υπαγορεύουν νέες αναπτυξιακές, κοινωνικές και επιχειρηματικές προσεγγίσεις διακρατικού χαρακτήρα.

Εφόσον η πρόθεση συνεργασίας μεταξύ των δύο αυτών εκδοτικών οργανισμών (που ο καθένας είναι πρώτος στην περιοχή του) ευοδωθεί, διαγράφονται προοπτικές ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, με κάθε οργανισμό να διατηρεί την αυτοτέλεια και την ανεξαρτησία του.

Θα εξετασθεί η δυνατότητα συστάσεως από τους βασικούς μετόχους του ΔΟΛ και τη WAZ-ZB, εταιρεία συμμετοχών, στην οποία θα ανήκει το 61% περίπου του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΟΛ και θα συμμετέχουν κατά 51% ο κ. Χρήστος Δ. Λαμπράκης και κατά 49% ο γερμανικός οίκος.

Η επιστολή προθέσεων και η κατάρτιση οριστικής συμφωνίας τελούν, μεταξύ των άλλων, υπό την προϋπόθεση επιβεβαιώσεως νομικών, οικονομικών και λοιπών στοιχείων.

Μόλις οριστικοποιηθούν τα στοιχεία των περαιτέρω συνεννοήσεων μεταξύ των μερών και καταρτισθούν οι σχετικές συμφωνίες, οι βασικοί μέτοχοι του ΔΟΛ θα προβούν στις αναγκαίες και λεπτομερέστερες ανακοινώσεις”.

H Westdeutsche Allgemaine Zeitung (WAZ) είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εκδοτικός οργανισμός εφημερίδων στη Γερμανία, έχοντας συμμετοχή σε 25 εφημερίδες και 50 περιοδικά σε έξι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.

Η Westdeutsche Allgemaine Zeitung δημιουργήθηκε το 1948 από τον Erich Brost, σε συνεργασία με τον Jacob Funke. Ο όμιλος ”μεγάλωσε” μέσω εξαγορών μικρότερων τοπικών εφημερίδων στη Δυτική Γερμανία, καθώς και με στρατηγικές επενδύσεις (συχνά σε συνεργασία με την Bertelsmann), όπως το μερίδιο στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL.

Στη Γερμανία, ο όμιλος περιλαμβάνει τις Westdeutsche Allgemeine Zeitung, Neue Ruhr Zeitung, Westfalische Rundschau (με ποσοστό 87%), Westfalenpost, Neue Rhein Zeitung, Thuringische Landeszeitung, Thuringer Allgemeine Zeitung και Ostthuringische Zeitung.

Στην Αυστρία, η παρουσία της WAZ περιλαμβάνει το 49% στην MediaPrint, ενώ στη Βουλγαρία ελέγχει την εφημερίδα Trud καθώς και την 168 Hours. Στη Γιουγκοσλάβία κατέχει μερίδιο συμμετοχής ύψους 48% στην Politika, ενώ στα Σκόπια και στην Κροατία, ελέγχει τις Nova Makedonija και Globus Group αντίστοιχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v