Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

MIG: Εκτός ΣΕΒ ο μεγαλύτερος όμιλος της χώρας

Κίνηση-έκπληξη της MIG φέρνει στην επιφάνεια παρασκήνιο δυσαρέσκειας στους κόλπους του επιχειρηματικού κόσμου για τη "μη ρεαλιστική"  πολιτική του ΣΕΒ, σε μια κρίσιμη καμπή για την ελληνική οικονομία και όχι μόνο.

MIG: Εκτός ΣΕΒ ο μεγαλύτερος όμιλος της χώρας
Κεραυνός εν αιθρία είναι για όσους δεν γνωρίζουν τις υπόγειες διεργασίες που αναπτύσσονται στο εσωτερικό του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών η επίσημη αναγγελία αποχώρησης όλων των επιχειρήσεων που ελέγχει η MIG, δηλαδή του μεγαλύτερου επιχειρηματικού ομίλου της χώρας.

Στη λακωνικότατη ανακοίνωση που εξέδωσε ο όμιλος της Marfin Investment Group αναφέρεται μόνο ότι «η Marfin Investment Group (MIG), ο μεγαλύτερος ελληνικός επιχειρηματικός όμιλος, αποφάσισε να συστήσει στις εταιρίες που βρίσκονται υπό τον έλεγχό της και είναι μέλη του ΣΕΒ να αποχωρήσουν άμεσα από την εργοδοτική αυτή οργάνωση», χωρίς οποιαδήποτε αιτιολογία.

Στο ίδιο μήκος κύματος, πηγές προσκείμενες στον όμιλο αρνήθηκαν να παράσχουν περαιτέρω διευκρινίσεις, σημειώνοντας ότι όπως είναι προφανές από την ίδια την ενέργεια αυτή ο όμιλος διαφωνεί με την κατάσταση που επικρατεί στο βασικότερο επιχειρηματικό όργανο της χώρας.

Εντούτοις, μία ερμηνεία αυτής της κίνησης προκύπτει από το γεγονός ότι η αποχώρηση της MIG έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία είναι γνωστό ότι:

-Μεγάλο μέρος του επιχειρηματικού κόσμου ανησυχεί ιδιαίτερα θεωρώντας ότι διανύουμε μια ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή για την ελληνική οικονομία και κατ' επέκταση για την ελληνική κοινωνία.

Και τούτο, σε συνάρτηση και με τις ανησυχητικές εξελίξεις που καταγράφονται στο διεθνές οικονομικό σκηνικό της "παγκοσμιοποίησης".

-Οι ίδιοι παράγοντες, τόσο σε ιδιωτικές συνομιλίες όσο και ανεπίσημα μέσα στους κόλπους του ΣΕΒ, εκφράζουν την άποψη ότι ο σύνδεσμος δεν ανταποκρίνεται στο ύψος των περιστάσεων, κυρίως διότι δεν έχει, ενώ θα έπρεπε να έχει, συγκεκριμένη και ρεαλιστική "ατζέντα" για τα καυτά προβλήματα που προκύπτουν.

Αντιθέτως προσθέτουν, ο ΣΕΒ δείχνει να αναλώνεται σε μια γενικόλογη πολιτικολογία, που είναι αόριστη και ταιριάζει περισσότερο σε πολιτικό κόμμα, παρά σε όργανο των επιχειρήσεων της χώρας.

-Αρκετοί εκ των παραπάνω προσθέτουν και μία ακόμη διάσταση: Τη σύγκρουση συμφερόντων και τη διάθλαση στις επιδιώξεις που προκύπτει από την εξαιρετικά μεγάλη διεύρυνση των μελών του το τελευταίο διάστημα.

Οι ίδιοι αναφέρουν ως παράδειγμα ότι "έχουμε φτάσει να εκπροσωπούνται στον ΣΕΒ ακόμη και αντιπροσωπείες μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων". Τα κυρίαρχα συμφέροντα όμως αυτών των "μελών", σημειώνουν, βρίσκονται, όπως είναι επόμενο, μακράν της ελληνικής πραγματικότητας.

*** Δηλώσεις Μαλαματίνα - Θεοδωρόπουλου στη Γ.Σ της Vivartia
 
Ο κ. Ν. Μαλαματίνας, Πρόεδρος της Vivartia και διευθύνων σύμβουλος της MIG, αναφερόμενος στην αποχώρηση των εταιριών του ομίλου της MIG από τον ΣΕΒ - η οποία ανακοινώθηκε λίγη ώρα πριν από τη ΓΣ της Viviartia - σημείωσε ότι οι δράσεις του ΣΕΒ δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην Ελλάδα.

Χαρακτηριστική είναι η επισήμανση του Ντ. Μαλαματίνα ότι "η παραμονή του ομίλου στο ΣΕΒ δεν εξασφάλιζε κανένα όφελος", προσθέτοντας πως "σε όλο το διάστημα που βαλλόταν η MIG για τον OΤΕ, ο ΣΕΒ δεν προέβη σε καμιά κίνηση υποστήριξης". 

Τέλος ανέφερε ότι η αποχώρηση δεν ήταν απόφαση της τελευταίας στιγμής αλλά η σκέψη υπήρχε τους τελευταίους μήνες.

Στο θέμα της αποχώρησης του ομίλου MIG από τον Σύνδεσμο αναφέρθηκε και ο CEO της Vivartia, Σ. Θεοδωρόπουλος, σημειώνοντας πως κατά την MIG ο ΣΕΒ θα πρέπει να προασπίζει τα δικαιώματα των ελληνικών επιχειρήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v