Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΡΑΕ: ”Πράσινο φως” σε ΔΕΗ για Λαύριο

Με τον όρο ότι η ΔΕΗ θα αποσύρει ίση ισχύ παλαιών μονάδων με αυτή που θα εγκαταστήσει στο Λαύριο, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) σύμφωνα με πληροφορίες, γνωμοδότησε θετικά για την κατασκευή της μονάδας φυσικού αερίου ισχύος 360- 400MW.

ΡΑΕ: ”Πράσινο φως” σε ΔΕΗ για Λαύριο
του Σταμάτη Ζησίμου

Με τον όρο ότι η ΔΕΗ θα αποσύρει ίση ισχύ παλαιών μονάδων με αυτή που θα εγκαταστήσει στο Λαύριο, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) σύμφωνα με πληροφορίες, γνωμοδότησε θετικά για την κατασκευή της μονάδας φυσικού αερίου ισχύος 360 - 400MW.



Την ίδια στιγμή, κατά τις ίδιες πληροφορίες, η διοίκηση της ΔΕΗ φέρεται εξαιρετικά προβληματισμένη για το αν θα πρέπει να προχωρήσει στην ανάθεση κατασκευής της μονάδας, αφού διαφωνεί με την απόσυρση παλαιών μονάδων, τουλάχιστον σ’ αυτή τη φάση. Ωστόσο, η οριστική απόφαση είναι στα χέρια του υπουργού Ανάπτυξης ο οποίος θα κληθεί να αποφασίσει για το αν θα πρέπει να αποσυρθεί ίδια ισχύς από παλαιές μονάδας.

Στο μεταξύ η ΔΕΗ έχει ήδη προκηρύξει διαγωνισμό για την ανάθεση της κατασκευής της μονάδας και η διαδικασία βρίσκεται στην τεχνική αξιολόγηση. Οι εταιρίες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την κατασκευή της μονάδας, είναι η Alstom, ο ΑΚΤΩΡΑΣ μαζί με την ΑΕΓΕΚ (με τεχνολογία της Siemens), η αυστριακή VATECH και η ΜΕΤΚΑ - General Electric.

Επιφυλακτική ωστόσο είναι η διοίκηση της ΔΕΗ για τη συμμετοχή στην τελική φάση του διαγωνισμού της ρουμανικής κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση δύο εταιριών διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της Danat και Dobroega.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ δεν αποσύρει το ενδιαφέρον της για την εξαγορά του 51% των δύο αυτών επιχειρήσεων, ωστόσο ζητεί από την ρουμανική κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει το ρυθμιστικό πλαίσιο της αγοράς ενέργειας, αλλά και να απαντήσει στο ποιος θα κατέχει το management.

Στελέχη της ΔΕΗ στα οποία πρόσφατα δόθηκε η δυνατότητα πρόσβασης στα Data Rooms των δύο εταιριών, δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την κακή κατάσταση των δικτύων διανομής, αλλά και για το γεγονός ότι το περίπου 60% των πελατών των δύο εταιριών δεν πληρώνει τους λογαριασμούς...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v