Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απρόσμενη εξέλιξη για Σκαραμαγκά

Η αιφνιδιαστική μεταβολή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της γερμανικής HDW (πουλήθηκε στην αμερικανική One Equity Partners), ενδέχεται να μεταβάλει άρδην τη συμφωνία για τη μεταβίβαση σε αυτήν των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Τα Ναυπηγεία δεν αποκλείεται να περάσουν σε εταιρία του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένου και του Υπουργείου Αμυνας.

Απρόσμενη εξέλιξη για Σκαραμαγκά
Νέα, απρόσμενα αρνητική εξέλιξη παίρνει η υπόθεση της ιδιωτικοποίησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, αφού το γερμανικό ναυπηγείο HDW, που έχει ανακηρυχθεί πλειοδότης του διαγωνισμού και έχει υπογράψει προσύμφωνο από τις 11 Οκτώβρη για την εξαγορά, τη Δευτέρα πουλήθηκε (το 75% μείον μία μετοχή) στην αμερικανική επενδυτική εταιρία One Equity Partners.

Η εξέλιξη αυτή έπεσε σαν βόμβα στους κόλπους της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία είχε αναγγείλει ότι η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης αναμένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα, προκαλώντας αμηχανία, αφού πλέον τίθεται εν αμφιβόλω η περάτωση της ιδιωτικοποίησης στη γερμανική κοινοπραξία HDW/FS.

Με το άκουσμα της πληροφορίας, παράγοντες της ΕΤΒΑ επιχείρησαν να επικοινωνήσουν με τους Γερμανούς, για να πληροφορηθούν για τις εξελίξεις, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό.

Εξάλλου, αύριο Τρίτη, πραγματοποιείται έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου να εκτιμηθεί η εξέλιξη και να καθοριστεί το τι θα πράξει η κυβέρνηση καθώς η HDW περνά σε νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς, του οποίου δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί οι στρατηγικές προθέσεις.

Η εξέλιξη αυτή εξηγεί πλέον πού οφειλόταν η κωλυσιεργία των Γερμανών το τελευταίο πεντάμηνο, οι οποίοι, ενώ είχαν υπογράψει προσύμφωνο εξαγοράς, από τις κινήσεις τους ουσιαστικά καταδεικνυόταν ότι δεν υπήρχε ουσιαστικό ενδιαφέρον για την απόκτηση του ναυπηγείου.

Τώρα, το πιο πιθανό σενάριο είναι η μεταφορά του Σκαραμαγκά σε φορέα του Δημοσίου, όπως είχε γράψει στις 25 Φεβρουαρίου το Euro2day.gr, με πιθανότερο νέο ιδιοκτήτη το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, κάτι το οποίο εδώ και περίπου ένα μήνα βρίσκεται στα κυβερνητικά σχέδια.

Αργότερα, είτε μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί είτε να παραμείνει πολεμικό ναυπηγείο, κάτι για το οποίο δεν υπάρχει πρόβλημα από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σημειώνεται ότι η One Equity Partners, είναι μια διεθνής επενδυτική μονάδα της Bank One Corp, της έκτης μεγαλύτερης τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία, όπως δήλωσε, δεν προτίθεται να ασκήσει οποιαδήποτε επιρροή στις δραστηριότητες της HDW.

Δήλωσε επίσης πως δεν πρόκειται να ζητήσει την καταβολή μερίσματος τα επόμενα πέντε χρόνια. Η συμφωνία χρειάζεται να λάβει την έγκριση των ομοσπονδιακών αρχών της Γερμανίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v