Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H ΔΕΗ εορτάζει την Ευρωπαϊκή Ημέρα του Ανέμου

Η ΔΕΗ και η θυγατρική της ΔΕΗ Ανανεώσιμες συμμετέχουν ενεργά στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας του Ανέμου, την Κυριακή 15 Ιουνίου, στο πλαίσιο της κοινής προσπάθειας των χωρών της Ευρώπης να αναπτύξουν την αιολική ενέργεια.

H ΔΕΗ εορτάζει την Ευρωπαϊκή Ημέρα του Ανέμου
Η ΔΕΗ και η θυγατρική της ΔΕΗ Ανανεώσιμες συμμετέχουν ενεργά στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας του Ανέμου, την Κυριακή 15 Ιουνίου, στο πλαίσιο της κοινής προσπάθειας των χωρών της Ευρώπης να αναπτύξουν την αιολική ενέργεια, η οποία μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα ενίσχυσης της ενεργειακής ανεξαρτησίας, αύξησης της προσφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και αντιμετώπισης του φαινομένου του θερμοκηπίου.

H Ημέρα του Ανέμου, που με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αιολική Ενέργεια (EWEA) τείνει να καθιερωθεί ως μία ευρωπαϊκή γιορτή για την Αιολική Ενέργεια, είναι γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό όχι μόνο για τις Εταιρείες, τους Φορείς και τους Οργανισμούς που εμπλέκονται με τον ένα ή άλλο τρόπο με τη συγκεκριμένη μορφή ενέργειας, αλλά και για τους απλούς πολίτες που βιώνουν την οικονομική και περιβαλλοντική διάσταση της σημερινής ενεργειακής πραγματικότητας.

Η Aιολική Eνέργεια σήμερα καλύπτει το 3,7% του συνόλου της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που καθιστά την Ευρώπη πρώτη ήπειρο παγκοσμίως σε παραγωγή Αιολικής Ενέργειας.

Τεχνολογικά ώριμη, οικονομικά ανταγωνιστική και παράλληλα φιλική προς το περιβάλλον, η Αιολική Ενέργεια συμβάλλει στην ενεργειακή επάρκεια, τον περιορισμό των εισαγωγών ενέργειας, την απεξάρτηση από τα συμβατικά πανάκριβα καύσιμα, στην εξοικονόμηση φυσικών πόρων, περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και τον περιορισμό των αποβλήτων.

Η ΔΕΗ είναι η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα και μια από τις πρώτες στην Ευρώπη που δραστηριοποιήθηκε στο χώρο της Αιολικής Ενέργειας τόσο σε ερευνητικό επίπεδο, σε συνεργασία με ελληνικά και ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά ιδρύματα και εταιρείες, όσο και σε πρακτικό-οικονομικό επίπεδο για την ορθολογική κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των ελληνικών νησιών.

Συγκεκριμένα : 

* Από το τέλος της 10ετίας του 70 η ΔΕΗ άρχισε να μελετά με επιστημονικό και αξιόπιστο τρόπο το Αιολικό δυναμικό της χώρας μας και να συγκεντρώνει πολύτιμα δεδομένα τα οποία αξιοποίησε τόσο η ίδια σε μεταγενέστερες εφαρμογές όσο και οι πρώτες ιδιωτικές εταιρείες που αναπτύχθηκαν αργότερα στον Τομέα της Αιολικής Ενέργειας. 

* Το 1983 εγκατέστησε και λειτούργησε στην Κύθνο το πρώτο Αιολικό Πάρκο της Ευρώπης. 

* Η ΔΕΗ, παρακολουθώντας συνεχώς τις εξελίξεις στην τεχνολογία των Ανεμογεννητριών προχώρησε το 1989 στην πρώτη στην Ευρώπη ανακατασκευή Αιολικού Πάρκου με αντικατάσταση και παράλληλη αύξηση της ισχύος των εγκατεστημένων Ανεμογεννητριών του ΑΠ Κύθνου. 

* Το 2000 λειτούργησε το πρωτοποριακό, σε παγκόσμιο επίπεδο, Υβριδικό Σύστημα της Κύθνου που επέτρεψε για μικρό χρονικό διάστημα την μέχρι και 100% κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του νησιού από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. 

* Στις αρχές της 10ετίας του 1990 λειτουργούσαν 18 Αιολικά Πάρκα σε 12 νησιά συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 25MW, καλύπτοντας σημαντικό μέρος των ενεργειακών τους αναγκών.
Σημαντική ήταν η συμβολή της ΔΕΗ Α.Ε. στην ομαλή απορρόφηση της Αιολικής Ενέργειας των πρώτων ιδιωτικών Αιολικών Πάρκων, γεγονός που συνέβαλε στο να εμπεδωθεί ένα σταθερό επιχειρηματικό κλίμα που ευνόησε την ενίσχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για την Αιολική Ενέργεια.

Σήμερα ο όμιλος ΔΕΗ δραστηριοποιείται στο χώρο της Αιολικής Ενέργειας (και των ΑΠΕ γενικότερα) μέσω της κατά 100% θυγατρικής της εταιρείας ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες αναπτύσσεται δυναμικά στον κλάδο της Αιολικής Ενέργειας, μέσω ιδίων έργων και συνεργασιών με μεγάλους οίκους και εταιρείες της Ελλάδος και του εξωτερικού, με στόχο την κατάκτηση του 20% της εγχώριας αγοράς ΑΠΕ μέχρι το 2012.

Πέραν των 44 MW εγκατεστημένης ισχύος σε Αιολικά Πάρκα, άλλα 32 MW είναι στη φάση της υλοποίησης ενώ βρίσκονται σε διάφορα στάδια της αδειοδοτικής διαδικασίας Αιολικά Πάρκα σημαντικής ισχύος.

Επίσης, έχει αρχίσει στη Βοιωτία η κατασκευή 38 MW στο πλαίσιο της πρώτης φάσης της συνεργασίας με την EDF Energies Nouvelles, η οποία περιλαμβάνει την ανάπτυξη Αιολικών Πάρκων συνολικής ισχύος 122 MW.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v