Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΜΥΤΙΛ: Εξαγορά 4 αιολικών πάρκων στην Εύβοια

Ο όμιλος Μυτιληναίου ανακοινώνει την εξαγορά του χαρτοφυλακίου της Dong Energy το οποίο αποτελείται από 4 ενεργειακές εταιρίες που κατέχουν τέσσερα αιολικά πάρκα στην Εύβοια, εγκατεστημένης ισχύος 18,6 MW.

ΜΥΤΙΛ: Εξαγορά 4 αιολικών πάρκων στην Εύβοια
Ο όμιλος Μυτιληναίου, στο πλαίσιο υλοποίησης του κοινού στρατηγικού στόχου με την Endesa Hellas για δυναμική επέκταση στον τομέα της ελληνικής αγοράς ενέργειας, ανακοινώνει την εξαγορά του χαρτοφυλακίου της Dong Energy A.S. στην Ελλάδα, το οποίο αποτελείται από τις εταιρίες Ενεργειακή Ε2 Αιολική Α.Ε. και Ενεργειακή Ε2 Αιολικά Πάρκα Καρυστίας ΕΠΕ.

Οι ανωτέρω εταιρίες κατέχουν 4 αιολικά πάρκα σε λειτουργία εγκατεστημένης ισχύος 18,6 MW, διαμορφώνοντας την εγκατεστημένη βάση ανανεώσιμων της κοινής εταιρίας ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ - ΕΝDESA σε 45 ΜW σε λειτουργία και σε 798,25 ΜW σε διάφορα στάδια ανάπτυξης.

Συνυπολογίζοντας την καθαρή δανειακή θέση των εταιριών, οπώς αυτή διαμορφώθηκε στις 31/12/2007, το καθαρό ποσό που θα καταβληθεί για την ανωτέρω εξαγορά ανέρχεται σε 27 εκατ. ευρώ. Τα αιολικά πάρκα λειτουργούν χρησιμοποιώντας τουρμπίνες τεχνολογίας NORDEX κι έχουν αρχίσει την εμπορική τους λειτουργία από το τέλος του 2002 - αρχές 2003.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών για το 2007 διαμορφώθηκε στα 4,1 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη πρό φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 3 εκατ. Η παραπάνω εξαγορά τελεί υπό την αίρεση της τελικής έγκρισης των αρμόδιων εποπτικών αρχών.

Η εξαγορά αυτή σηματοδοτεί την περαιτέρω ενίσχυση του χαρτοφυλακίου που διαθέτει η Endesa Hellas στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με νέα έργα εγκατεστημένα σε περιοχές υψηλών προοπτικών για την Αιολική Ενέργεια, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση των μετόχων της να καταστεί ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος παραγωγός ενέργειας στην Ελλάδα.

Τα ανωτέρω αιολικά πάρκα αναμένεται να αποτελέσουν μέρος του ενεργειακού χαρτοφυλακίου της Endesa Hellas με την ολοκλήρωση της διαδικασίας εισφοράς των λοιπών ενεργειακών περιουσιακών στοιχείων από τον όμιλο Μυτιληναίου στην Endesa Hellas.

Σχολιάζοντας την εξαγορά, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Μυτιληναίου και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Endesa Hellas, κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, δήλωσε: "Η εξαγορά αυτή είναι ένα ακόμα βήμα για τη δημιουργία ενός σημαντικού χαρτοφυλακίου ανανεώσιμων και θερμικών μονάδων, στη νέα απελευθερωμένη ελληνική αγορά αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Κάνουμε ένα ακόμα βήμα ώστε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των μετόχων μας, κατακτώντας ηγετικό ρόλο στον τομέα της ενέργειας στη χώρα μας".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v