Νέες διευκρινίσεις ΟΛΠ μετά από παρέμβαση ΕΚ

Στην επικαιρότητα παραμένει το θέμα του ΟΛΠ, καθώς -μετά από παρέμβαση της ΕΚ- ο Οργανισμός δημοσιεύει αποσπάσματα της Διακήρυξης του Διαγωνισμού και συγκριτικό πίνακα των δύο προσφορών

Νέες διευκρινίσεις ΟΛΠ μετά από παρέμβαση ΕΚ
Την παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προκέλεσε ο θόρυβος που προκλήθηκε αναφορικά με τη διάσταση απόψεων που εμφανίζεται δημοσίως μεταξύ ΟΛΠ και Cosco για τα ακριβή τιμήματα που υποβλήθηκαν στο διαγωνισμό.

Η Κεφαλαιαγορά απέστειλε επιστολή προς τη διοίκηση του ΟΛΠ, η οποία με τη σειρά της απαντά εμμένοντας στις αρχικές της ανακοινώσεις, δίνει στη δημοσιότητα αποσπάσματα της Διακήρυξης του Διαγωνισμού, όπως επίσης και συγκριτικό πίνακα των δύο προσφορών.

Σημειώνεται ότι με βάση τα όσα αναφέρει ο οργανισμός, η διαφορά με την Cosco στα εγγυημένα ανταλλάγματα έγκειται στο γεγονός ότι ο στις ανακοινώσεις της, η κινεζική εταιρία αναφέρεται στο αντάλλαγμα ύψους 498,015 εκατ. ευρώ, ενώ ο ΟΛΠ συνυπολογίζει στα εγγυημένα ανταλλάγματα, προκαταβολή ύψους 50 εκατ. ευρώ, ενοίκιο που συνδέεται με το μήκος των θέσεων πλεύρισης πλοίων (82,51 εκατ. ευρώ) και ενοίκιο που συνδέεται με την έκταση των προβλητών του Ν. ΣΈΜΠΟ (32,224 εκατ. ευρώ). Τα ποσά αυτά αποτελούν εγγυημένα ανταλλάγματα για τον ΟΛΠ, ξεκαθαρίζει ο οργανισμός. (σ.σ. Ο αναλυτικός πίνακας δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό").

Σημειώνεται ότι η σύγχυση δημιουργήθηκε μετά την ανακοίνωση της Cosco στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, την οποία ανέδειξε το euro2day.gr, όπου έδινε την Καθαρή Παρούσα Αξία του τιμήματος για το διαγωνισμό παραχώρησης των Προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ του ΣΕΜΠΟ του ΟΛΠ στα 500 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που οι εκτιμήσεις των αναλυτών για το τίμημα αναφέρονταν σε υψηλότερα μεγέθη. Η απόκλιση στα τιμήματα οδήγησε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε σχετική παρέμβαση, ως όφειλε, και τον Οργανισμό σε δημοσιοποίηση των επίμαχων στοιχείων του διαγωνισμού. 


*** Η νέα ανακοίνωση του ΟΛΠ


Σε απάντηση ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σημειώνουμε τα εξής:

1. Σύμφωνα με την Διακήρυξη (παρ. 129): «Το ποσό του προσφερομένου ανταλλάγματος που θα αξιολογηθεί από την Επιτροπή Διαγωνισμού για την κατάταξη των Οικονομικών Προσφορών κατά πλειοδοσία, είναι αυτό που προκύπτει ως Καθαρή Παρούσα Αξία (Net Present Value) του συνόλου της χρηματορροής του Εγγυημένου Ανταλλάγματος για τα  τριάντα πέντε (35) έτη με συμβατικό συμφωνημένο και ενιαίο για όλους τους  Διαγωνιζομένους συντελεστή προεξόφλησης = 9%, εκφρασμένο σε € και  στρογγυλοποιημένο κατά μια ακέραιη μονάδα (1€).»

2. Στις παραγράφους 125-128 της Διακήρυξης αναφέρεται:

«Ο ανάδοχος θα είναι υποχρεωμένος με την υπογραφή της σύμβασης να καταβάλει ως εφάπαξ τίμημα ποσό ίσο με €50.000.000. Επιπλέον:  Το οικονομικό αντάλλαγμα της σύμβασης παραχώρησης του παρόντος Διαγωνισμού ορίζεται  ως ποσοστό (%) επί των ενοποιημένων εσόδων της εκμετάλλευσης του Ν.ΣΕΜΠΟ, όπως  αυτά θα προκύπτουν σε ετήσια βάση (οικονομική χρήση). Επιπλέον, θα δίδεται Ετήσιο  ενοίκιο Ι και ετήσιο Ενοίκιο ΙΙ όπως αυτά ορίζονται κατωτέρω.

Ως ενοποιημένα έσοδα νοείται το άθροισμα των εσόδων που προκύπτει από το σύνολο των εκάστοτε ασκουμένων δραστηριοτήτων και αμειβομένων υπηρεσιών που παρέχονται από τον Ανάδοχο σύμφωνα με την περιγραφή στο Καταστατικό της ΑΕΑΣ.

Ποσοστό κατ’ ελάχιστο 70% του ανταλλάγματος που θα προσδιορίζεται σε ετήσια βάση από το χρηματοοικονομικό μοντέλο που θα υποβάλει ο διαγωνιζόμενος με την Οικονομική Προσφορά του, σύμφωνα με το Παράρτημα 6 της παρούσας,. καθορίζεται ως το Εγγυημένο Αντάλλαγμα το οποίο δεσμεύεται και εγγυάται να καταβάλει ετήσια στην ΟΛΠ ΑΕ,  ανεξάρτητα από την πραγματική μελλοντική διαμόρφωση των εσόδων της εκμετάλλευσής ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε. του.

Το χρηματοοικονομικό μοντέλο θα αναλύει τα έσοδα ξεχωριστά για τις Προβλήτες ΙΙ και
ΙΙΙ.

Ως Ετήσιο Ενοίκιο I – ορίζεται το ετήσιο ενοίκιο που θα καταβάλλεται από τον Ανάδοχο στην ΟΛΠ ΑΕ και θα συνδέεται με το μήκος των θέσεων πλεύρισης πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Η αρχική τιμή θα υπολογιστεί βάσει του υφιστάμενου μήκους πλεύρισης του Προβλήτα ΙΙ (περίπου 2000 μ.) και θα αυξηθεί, όταν η επέκταση του Προβλήτα ΙΙΙ γίνει διαθέσιμη προς εκμετάλλευση.

Ορίζεται ποσό ανά μέτρο ανά έτος σε χίλια οκτακόσια (1,800) Ευρώ. Το Ετήσιο Ενοίκιο Ι σε Ευρώ θα αναπροσαρμόζεται ετησίως με ποσοστό δύο τοις εκατό (2%) επιπλέον του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (2%+ΔΤΚ). Σε περίπτωση αρνητικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή το ποσοστό αναπροσαρμογής θα είναι 2%.

Ως Ετήσιο Ενοίκιο II – πρόκειται για ετήσιο ενοίκιο που θα καταβάλλεται από τον Ανάδοχο
στην ΟΛΠ ΑΕ και θα συνδέεται με την έκταση των προβλητών του Ν.ΣΕΜΠΟ που είναι
διαθέσιμοι για τη λειτουργία του.

Η αρχική τιμή του ενοικίου θα υπολογιστεί βάσει της  παρούσας διαθέσιμης έκτασης του Προβλήτα ΙΙ (περίπου 400.000 τμ) και θα αυξηθεί όταν η  επέκταση του Προβλήτα ΙΙΙ γίνει διαθέσιμη προς εκμετάλλευση.

Ορίζεται ποσό ανά τετραγωνικό μέτρο έκτασης του τερματικού σταθμού ανά έτος σε τέσσερα (4,00) Ευρώ. Το Ετήσιο Ενοίκιο ΙΙ σε Ευρώ θα αναπροσαρμόζεται ετησίως με ποσοστό δύο τοις εκατό (2%) επιπλέον του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (2%+ΔΤΚ). Σε περίπτωση αρνητικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή το ποσοστό αναπροσαρμογής θα είναι 2%»

3. Η από 4 Ιουνίου 2008 ανακοίνωση της Cosco Pacific Limited προς το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ αναφέρεται στην καθαρή παρούσα αξία του Εγγυημένου Ανταλλάγματος όπως ανωτέρω και στο οποίο βασίζεται η κατάταξη των οικονομικών προσφορών των υποψηφίων. Στην από 3 Ιουνίου 2008 ανακοίνωση της ΟΛΠ ΑΕ δίδεται η καθαρή παρούσα αξία με συντελεστή προεξόφλησης 9% του Εγγυημένου Ανταλλάγματος, των ετήσιων ενοικίων (Ι & ΙΙ) και της αρχικής καταβολής που επίσης αποτελούν εγγυημένο για τον ΟΛΠ αντάλλαγμα. Το αυτό ισχύει και για την προσφορά του ετέρου διεκδικητή (Hutchison – Alapis) Επισυνάπτεται προς διευκόλυνσή σας συγκριτικός πίνακας των οικονομικών προσφορών που συνέταξε και υπέβαλε η Επιτροπή Διαγωνισμού με το σχετικό πρακτικό.

* Ο συγκριτικός πίνακας προσφορών δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v