Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Καμία επίπτωση στα κεφάλαια λόγω Τουρκίας

Καμία σοβαρή ή άξια λόγου επίπτωση στα ίδια ή όποια άλλα κεφάλαια και μεγέθη της Εθνικής δεν έχει επιφέρει η υποτίμηση της τουρκικής λίρας κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, επισημαίνεται από αρμόδια στελέχη της τράπεζας

  • του Γιώργου Μαντέλα
ΕΤΕ: Καμία επίπτωση στα κεφάλαια λόγω Τουρκίας
Καμία σοβαρή ή άξια λόγου επίπτωση στα ίδια ή όποια άλλα κεφάλαια και μεγέθη της Εθνικής δεν έχει επιφέρει η υποτίμηση της τουρκικής λίρας κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, επισημαίνεται από αρμόδια στελέχη της τράπεζας, τα οποία απαντούν κατ' αυτόν τον τρόπο στις αιτιάσεις που απήυθυνε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Χ .Βερελής.

Κατ' αρχήν, όπως σημειώνουν, τίποτα από όλα όσα αναφέρει δεν επιχειρήθηκε να κρατηθεί μυστικό από την τράπεζα, καθώς ειπώθηκαν στην ενημέρωση που έγινε στους ξένους αναλυτές την ημέρα της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του ομίλου για το α' τρίμηνο του 2008.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα αυτό καθ' αυτό, διευκρινίζουν ότι η υποτίμηση κατά 17% που σημειώθηκε στην τουρκική λίρα στο πρώτο τρίμηνο, "μεταφραζόμενη" σε ευρώ, έχει σαν αποτέλεσμα να μειώνεται κατά αντίστοιχο ποσοστό και η καθαρή θέση της Finansbank.

Το ίδιο, όμως, αυτομάτως γίνεται και με το ενεργητικό, οπότε και η κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας μειώνεται αντιστοίχως. Κατά συνέπεια, η συνολική εικόνα των μεγεθών παραμένει ανεπηρέαστη.

Για την ακρίβεια, σε επίπεδο μητρικής τράπεζας, η επιρροή αυτή στα ίδια κεφάλαια είναι της τάξης του 0,4%, όπως έχει μετρηθεί. Από την Εθνική υπενθυμίζεται τέλος ότι κατά τη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου του 2008 η τουρκική λίρα ανατιμήθηκε κατά 10%, οπότε ακόμα κι αυτή η επίπτωση εξαλείφεται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v