Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωπαϊκή Πίστη: Ξεκινά φέτος στη Ρουμανία

Την επέκταση της δραστηριοποίησής της στις αγορές του εξωτερικού αναμένεται να ξεκινήσει από φέτος η Ευρωπαϊκή Πίστη στην αγορά της Ρουμανίας, σε συνεργασία με την Πειραιώς. Ενδιαφέρον για την ΑΤΕ Ασφαλιστική.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Ευρωπαϊκή Πίστη: Ξεκινά φέτος στη Ρουμανία
Την επέκταση της δραστηριοποίησής της στις αγορές του εξωτερικού αναμένεται να ξεκινήσει από φέτος η Ευρωπαϊκή Πίστη στην αγορά της Ρουμανίας, σε συνεργασία με τον Όμιλο Πειραιώς.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Πίστη έχει επιλέξει να μην ιδρύσει θυγατρικές εταιρίες στις χώρες των Βαλκανίων, αλλά να πουλάει προϊόντα bancassurance μέσω των καταστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς στις συγκεκριμένες χώρες, με πρώτη την Ρουμανία (το εκεί μερίδιο της τράπεζας κυμαίνεται γύρω στο 5%).

Σε ότι αφορά την φετινή πορεία της στο εσωτερικό, η Ευρωπαϊκή Πίστη έχει θέσει ως στόχο μια παραγωγή της τάξεως των 95-100 εκατ. ευρώ, στόχος ο οποίος φαίνεται να υλοποιείται κατά γράμμα, τουλάχιστον με βάση την πορεία του πρώτου τετραμήνου, η οποία ανακοινώθηκε χθες επισήμως.

Συγκεκριμένα, η παραγωγή σημείωσε άνοδο κατά 28,5%, με τον κλάδο ζωής να αυξάνεται κατά 8,3% και τους γενικούς κλάδους κατά 33,3%.

Ο στόχος όμως που είναι αμφίβολο αν θα επιτευχθεί είναι αυτός των κερδών, καθώς η αρχική εκτίμηση της εισηγμένης εταιρίας για φετινή επίδοση 6 εκατ. ευρώ (+50% σε σχέση με πέρυσι) είχε βασιστεί σε πολύ καλύτερα σενάρια χρηματιστηριακής αγοράς από τα τρέχοντα.

Ήδη, κατά το πρώτο τρίμηνο (όπως και πέρυσι) υπήρξαν απώλειες χαρτοφυλακίου οι οποίες μείωσαν απ’ ευθείας τα ίδια κεφάλαια, χωρίς να περάσουν μέσα από την κατάσταση αποτελεσμάτων χρήσεως.

Τα επόμενα βήματα

Πέρα από τη βαλκανική επέκταση, στόχος της Ευρωπαϊκής Πίστης είναι η σταδιακή εκμετάλλευση συνεργιών λόγω της στρατηγικής της συνεργασίας με τον Όμιλο Πειραιώς.

Μέχρι σήμερα (πρώτο τετράμηνο) μόλις το 4,9% της παραγωγής προέρχεται από τον συγκεκριμένο τραπεζικό Όμιλο.

Παράλληλα, συνεχή διαδικασία έχει αποκτήσει η πρόσκτηση νέων δικτύων, ενώ η παραγωγή της Ευρωπαϊκής Πίστης θα ενισχυθεί κατά περίπου 14 εκατ. ευρώ από την απορρόφηση του χαρτοφυλακίου της ασφαλιστικής εταιρίας Ωρίζων.

Έναντι αυτής της απορρόφησης, θα γίνει αύξηση κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση σε είδος και οι νέες μετοχές θα δοθούν στο βασικό μέτοχο της Ωρίζων, ο οποίος μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας θα αποκτήσει το 9% των μετοχών της Ευρωπαϊκής Πίστης (κατέχει επιπλέον ένα 2% από αγορές του μέσα από τη χρηματιστηριακή αγορά).

Η Τράπεζα Πειραιώς θα ελέγχει μετά την επικείμενη αύξηση κεφαλαίου γύρω στο 27%, ενώ τον πρώτο λόγο θα συνεχίσει να έχει η ομάδα των «παλαιών μετόχων» Τσόκας-Γεωργακόπουλος-Κωνσταντινίδης.

Ίσως… για ΑΤΕ Ασφαλιστική

«Ας προκηρυχθεί ο διαγωνισμός και τότε θα δούμε. Αρχή μας είναι να μην αποκλείουμε τίποτε, ωστόσο αναμφίβολα η ΑΤΕ Ασφαλιστική είναι μεγάλη για τα μεγέθη μας και αν επιχειρούσαμε την εξαγορά της, αυτό θα γινόταν με τη συνεργασία του Ομίλου Πειραιώς και μετά από μια αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών».

Αυτά δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Πίστης κ. Χρήστος Γεωργακόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο η εταιρία του θα ενδιαφερόταν να εξαγοράσει την ΑΤΕ Ασφαλιστική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v