Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δύο προτάσεις για λιθάνθρακα εξετάζουν τα Τίρανα

Μεταξύ της ιταλικής Enel και της σύμπραξης ΔΕΗ και RWE έχει να επιλέξει η αλβανική κυβέρνηση για τη δημιουργία λιθανθρακικής μονάδας στη γειτονική χώρα.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Δύο προτάσεις για λιθάνθρακα εξετάζουν τα Τίρανα
Μεταξύ της ιταλικής Enel και της σύμπραξης ΔΕΗ και RWE έχει να επιλέξει η αλβανική κυβέρνηση για τη δημιουργία λιθανθρακικής μονάδας στη γειτονική χώρα.

Η διοίκηση της ΔΕΗ προσδοκά με αξιώσεις να πάρει το προβάδισμα στην «κούρσα» αυτή και, σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, αυτό επιβεβαιώθηκε κατά την επίσκεψη του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Επιχείρησης κ. Π. Αθανασόπουλου, που συναντήθηκε τόσο με τον πρόεδρο της χώρας κ. Μπερίσα όσο και με τον υπουργό Ενέργειας και Οικονομικών κ. Ρούλι.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι ήδη η ΔΕΗ έχει εντοπίσει χώρο εγκατάστασης στο Πόρτο Ρομάνο για την επένδυση που προωθεί με την RWE.

Στο μεταξύ, αύριο συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ στο Αλιβέρι, με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος.

Στην περιοχή, η ΔΕΗ σχεδιάζει τη δημιουργία νέας μονάδας φυσικού αερίου και με την κίνησή της αυτή επιδιώκει να δώσει έμφαση σε επενδύσεις με περιβαλλοντικά οφέλη.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο Αλιβέρι η Επιχείρηση προγραμματίζει και την εγκατάσταση λιθανθρακικής μονάδας σε συνεργασία με την ΑΓΕΤ Ηρακλής.

---Η ανακοίνωση της ΔΕΗ

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας κ. Σαλί Μπερίσα, συναντήθηκε χθες Τρίτη, 3 Ιουνίου, με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Α.Ε., κ. Τάκη Αθανασόπουλο, τον διευθυντή Ν.Α. Ευρώπης και Μέσης Ανατολής της εταιρίας Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ κ. Μιχαήλ Σιγάλα και ομάδα συνεργατών τους.

Στη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάσθηκε στον κ. Μπερίσα το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της γερμανικής εταιρίας RWE και της ΔΕΗ για τη δυνατότητα ανάπτυξης μιας λιθανθρακικής μονάδας στην Αλβανία.

Ο πρωθυπουργός κ. Μπερίσα επιβεβαίωσε την υποστήριξη της κυβέρνησης της Αλβανίας για επενδύσεις στον Τομέα της Ενέργειας και ειδικά όσες αφορούν στην εφαρμογή των Βέλτιστων Διαθέσιμων Τεχνολογιών.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ακολούθησε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας της Αλβανίας κ. Γκεντς Ρούλι. Ο υπουργός υπογράμμισε τη σημασία δημιουργίας μιας νέας θερμικής μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Αλβανία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v