Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Κρίνεται το μέλλον της Cosmofon

Επιστολή στην Deutsche Telekom, όπου ξεκαθαρίζουν ότι υφίσταται θέμα ανταγωνισμού, απέστειλαν οι Αρχές της πΓΔΜ, καθώς Cosmofon και Τ-Mobile ελέγχουν το 92% της αγοράς της χώρας. Τι προβλέπει η συμφωνία ΟΤΕ - D.T.

  • του Ηλία Ντράλλου
ΟΤΕ: Κρίνεται το μέλλον της Cosmofon
Επιστολή στην Deutsche Telekom, όπου ξεκαθαρίζουν ότι υφίσταται θέμα ανταγωνισμού, απέστειλαν οι Αρχές της πΓΔΜ, καθώς η Cosmofon, θυγατρική της Cosmote στα Σκόπια, και η T-Mobile της Deutsche Telekom ελέγχουν συνδυαστικά το 92% της αγοράς κινητής τηλεφωνίας της χώρας.   

Ειδικότερα, η επιτροπή ανταγωνισμού της FYROM γνωστοποίησε στα στελέχη της Deutsche Telekom ότι με την είσοδό της στον ΟΤΕ αυτομάτως αποκτά υψηλό ποσοστό μεριδίου στη σκοπιανή αγορά, αφού σημαντική θέση στην τηλεπικοινωνιακή αγορά κατέχει η γερμανικών συμφερόντων θυγατρική εταιρία κινητής τηλεφωνίας T-Mobile με 61% μεριδίου αγοράς. Το αντίστοιχο ποσοστό της Cosmofon ανέρχεται στο 31%.

Οι δύο εταιρίες κινητής τηλεφωνίας ελέγχουν μαζί σχεδόν το 92% της σκοπιανής αγοράς, γεγονός που οδήγησε την αρμόδια επιτροπή να διαμηνύσει στους εκπροσώπους του γερμανικού τηλεπικοινωνιακού κολοσσού ότι η ταυτόχρονη λειτουργία τους καταστρατηγεί τη νομοθεσία περί ελεύθερου ανταγωνισμού, προϊδεάζοντάς τους για τις μελλοντικές εξελίξεις.

Παράγοντες της αγοράς προβλέπουν ότι η Deutsche Telekom θα αναγκαστεί να παραμείνει με μία εταιρία στη γείτονα χώρα. Σε αυτήν την περίπτωση μία από τις δύο είτε θα κλείσει είτε θα πωληθεί και στην προκειμένη περίπτωση την επισφαλέστερη θέση έχει η θυγατρική του ΟΤΕ, διότι η T-Mobile ηγείται της τηλεπικοινωνιακής αγοράς στη FYROM.

Να σημειωθεί ότι βάσει της συμφωνίας μεταξύ Deutsche Telekom και ελληνικού δημοσίου οι θυγατρικές της Cosmote στην πΓΔΜ και στο Μαυροβούνιο εξαιρούνται από τα θέματα στα οποία η ελληνική κυβέρνηση έχει δικαίωμα αρνησικυρίας και επομένως η γερμανική διοίκηση έχει δικαίωμα να διαχειριστεί εν λευκώ τις θυγατρικές εταιρίες στις εν λόγω χώρες.

Άλλωστε, για την Deutsche Telekom η συμφωνία ανάληψης του μάνατζμεντ του ΟΤΕ σημαίνει πρόσβαση σε αγορές που εποφθαλμιούσε καιρό, όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία, διευρύνοντας τις δραστηριότητές της στην κεντρική και στη ανατολική Ευρώπη από τη Βαλτική έως τη Μεσόγειο.

Οι ταχύτατα αναπτυσσόμενες οικονομίες των Βαλκανίων αποτελούν το κίνητρο για τον γερμανικό κολοσσό, που βλέπει το μερίδιο αγοράς του και την κερδοφορία του να συρρικνώνονται σταδιακά με την απελευθέρωση της εγχώριας αγοράς του και δεν προτίθεται να παραχωρήσει μερίδιο αγοράς στους ανταγωνιστές του στα Βαλκάνια.

Στο πλαίσιο αυτό ο ΟΤΕ θα λάβει μεγαλύτερη οικονομική στήριξη των επενδύσεών του στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια και πιθανές συνέργιες σε επίπεδο κόστους, ειδικά στον τομέα των προμηθειών από την Deutsche Telekom.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v