Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Αύξηση τιμολογίων ζητά ο Τ. Αθανασόπουλος

Την πλήρη απελευθέρωση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας εισηγείται ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Π. Αθανασόπουλος.

ΔΕΗ: Αύξηση τιμολογίων ζητά ο Τ. Αθανασόπουλος
Την πλήρη απελευθέρωση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας εισηγείται ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Π. Αθανασόπουλος.

Σε ομιλία του πριν από λίγο σε στελέχη της Επιχείρησης στην Πτολεμαΐδα ο κ. Αθανασόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι τα τιμολόγια θα πρέπει να προσαρμόζονται με βάση τις μεταβολές του κόστους ενέργειας, προκειμένου να αρθούν οι στρεβλώσεις της αγοράς και επιπλέον χρειάζεται να διαμορφώνονται έτσι ώστε να δημιουργούν κίνητρα για την πραγματοποίηση των μεγάλων ηλεκτροπαραγωγικών επενδύσεων.

Ουσιαστικά η ΔΕΗ επιδιώκει να μετακυλίει σταθερά στην κατανάλωση όχι μόνο τις επενδυτικές δαπάνες της αλλά και το κόστος ενέργειας.

Επιχειρηματολογώντας για την ενίσχυση της θέσης του αυτής, ο κ. Αθανασόπουλος επικαλέστηκε τη μείωση κατά περίπου 27% της κερδοφορίας της Επιχείρησης στο πρώτο τρίμηνο, γεγονός που απέδωσε κατά ένα μέρος στην άνοδο των καυσίμων, η οποία όπως υποστήριξε απορρόφησε τις αυξήσεις στα τιμολόγια τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ο κ. Αθανασόπουλος επανέφερε και το θέμα της εφαρμογής ρήτρας καυσίμων για τους ρύπους, εκφράζοντας την άποψη ότι ο εξορθολογισμός της χρήσης ενέργειας είναι ευθύνη των τελικών καταναλωτών.

Παρά το γεγονός ότι για το θέμα αυτό τουλάχιστον σε αυτή τη φάση δεν υποβάλλεται επίσημο αίτημα στη ΡΑΕ, εντούτοις ο πρόεδρος της ΔΕΗ φαίνεται ότι επιδιώκει να το διατηρήσει "ζεστό", προσδοκώντας πιθανόν ότι κάποια στιγμή θα προωθηθεί, αν και η ΡΑΕ εξαρχής έδειξε απροθυμία να εξετάσει ένα τέτοιο αίτημα.

Εξάλλου, ο κ. Αθανασόπουλος αναφέρθηκε και στην ανάγκη νομικού διαχωρισμού των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ, επισημαίνοντας ότι η Επιχείρηση είναι η μόνη από τις 20 μεγαλύτερες ηλεκτρικές επιχειρήσεις που δεν ικανοποιεί τις απαιτήσεις της Ε.Ε. για νομικό διαχωρισμό.

Για το θέμα αυτό η ΔΕΗ αναμένει την ολοκλήρωση και της δεύτερης μελέτης που έχει αναθέσει προκειμένου να προβεί σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v