Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΠΕ: Χρηματοδότηση 185 εκατ. ευρώ

Χρηματοδότηση ύψους 185 εκατ. ευρώ εξασφάλισε η Vatech Hydro, στην οποία έχει ανατεθεί η κατασκευή της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, ισχύος 390 MW, στη Θεσσαλονίκη για τα ΕΛΠΕ, ενώ την ίδια στιγμή η διοίκηση των ΕΛΠΕ αναζητεί ”στρατηγικό συνέταιρο” για τη λειτουργία της μονάδας.

ΕΛΠΕ: Χρηματοδότηση 185 εκατ. ευρώ
Πιο κοντά στην κατασκευή της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, ισχύος 390 MW, στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται τα ΕΛΠΕ, αφού πρόσφατα η αυστριακή Vatech Hydro, στην οποία έχει ανατεθεί το έργο, εξασφάλισε από τη γαλλική Societe Generale και άλλες τρεις αυστριακές τράπεζες χρηματοδότηση ύψους 185 εκατ. ευρώ.

Ήδη, η Ενεργειακή Θεσσαλονίκης (θυγατρική των ΕΛ.ΠΕ που έχει συσταθεί για την κατασκευή και τη λειτουργία της μονάδας) έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες εκσκαφής για την ανέγερση της συγκεκριμένης μονάδας, η εμπορική λειτουργία της οποίας εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει στα μέσα του 2005.

Την ίδια στιγμή, η διοίκηση των ΕΛΠΕ αναζητεί ”στρατηγικό εταίρο” για τη λειτουργία της εν λόγω μονάδας, καθώς η βελγική Trackebel που είχε αρχικά επιλεγεί αποχώρησε.

Παρά το γεγονός ότι πριν από μερικούς μήνες είχε επισήμως ανακοινωθεί ότι η αναζήτηση του νέου συνεταίρου θα γινόταν μέσω διεθνούς διαγωνισμού, εν τούτοις ως τώρα δεν έχει προκηρυχθεί σχετικός διαγωνισμός.

Πάντως, η διοίκηση του ομίλου επιθυμεί ο στρατηγικός συνεταίρος να είναι και παραγωγός φυσικού αερίου.

Να σημειωθεί πως κατά την επίσκεψη του υπουργού Ανάπτυξης στη Μόσχα τον περασμένο Μάιο και στην εκεί συνάντησή του με τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας, Ιγκόρ Γιουσούφοφ, συζητήθηκε και το ενδεχόμενο συμμετοχής ρωσικών εταιριών ως στρατηγικών συνεταίρων στην εν λόγω μονάδα.

Σταμάτης Ζησίμου

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v