Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το επόμενο βήμα της Info-Quest

Η μετοχή διαπραγματεύεται λίγο πάνω από το μισό της λογιστικής αξίας της, καθώς η αγορά αναμένει πώς θα εξελιχτούν οι υποσχόμενες, νέες επενδύσεις του ομίλου σε τομείς όπως οι ΑΠΕ. Το πρόγραμμα αντεπίθεσης.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Το επόμενο βήμα της Info-Quest
Η μετοχή διαπραγματεύεται λίγο πάνω από το μισό της λογιστικής αξίας της, καθώς η αγορά αναμένει πώς θα εξελιχτούν οι υποσχόμενες, νέες επενδύσεις του ομίλου, οι οποίες ωστόσο επί του παρόντος είναι ζημιογόνες.

Πώς εξηγείται το γεγονός ότι η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της Info-Quest στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ανέρχεται γύρω στα 118 εκατ. ευρώ, όταν τα ίδια κεφάλαια του ομίλου είναι κατά 95% υψηλότερα;» (230 εκατ. στις 31/12/2007) ρωτήθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης κ. Θ. Φέσσας. «Φαίνεται ότι η αγορά αναμένει τα αποτελέσματα των νέων επενδύσεών μας», απάντησε ο βασικός μέτοχος του ομίλου.

Η αλήθεια είναι ότι η Info-Quest, μετά την ιδιαίτερα κερδοφόρα πώληση της Q-Telecom, ξεκίνησε μία σειρά από νέες υποσχόμενες δραστηριότητες, αρκετές εκ των οποίων όμως επί του παρόντος είναι ζημιογόνες.

Για παράδειγμα, οι τοποθετήσεις στον χώρο των αιολικών και των φωτοβολταϊκών πάρκων, όπου τα πρώτα έσοδα μάλλον θα αρχίσουν να έρχονται -όσο φυσικά μπορεί να προχωρήσει κάποιος σε τέτοιες προβλέψεις στην Ελλάδα- είτε μέσα στο 2009 είτε ακόμη και το 2010.

Το πιθανότερο σενάριο, μάλιστα, είναι ότι πρώτα αναμένεται να ξεκινήσουν τα φωτοβολταϊκά πάρκα και στη συνέχεια τα αιολικά, παρά το γεγονός ότι για ορισμένα εκ των τελευταίων έχει ήδη ληφθεί η σχετική άδεια παραγωγής. Μια άλλη νέα -και επίσης ζημιογόνα επί του παρόντος- δραστηριότητα είναι αυτή του τομέα της εθνικής άμυνας, όπου στόχος του ομίλου είναι να εκμεταλλευτεί τα αντισταθμιστικά οφέλη που προσφέρονται στην παραγωγή από ελληνικές επιχειρήσεις.

Τα έκτακτα έξοδα

Ένα άλλο σημείο που θα πρέπει να επισημανθεί είναι η ύπαρξη σημαντικών μη επαναλαμβανόμενων ζημιών, τόσο το 2007 όσο και φέτος. Ειδικότερα για φέτος έχουμε: 

- Κάποιο υπόλοιπο απωλειών από τη θυγατρική Unitel στις ΗΠΑ, της οποίας το κλείσιμο έχει δρομολογηθεί. 

- Μια αρνητική συναλλαγματική διαφορά που κατά το πρώτο τρίμηνο υπερέβη ελαφρά τις 500.000 ευρώ. 

- Τις έκτακτες δαπάνες από τη διακοπή ορισμένων μη αποδοτικών λειτουργιών της θυγατρικής εταιρείας Unisystems. 

- Προς εκκαθάριση επίσης βρίσκεται η θυγατρική Ιονική Επίνοια, ενώ τη διακοπή των δραστηριοτήτων της δρομολογεί η εταιρεία την οποία διαθέτει η Info-Quest στην Αλβανία.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, και παρά την ισχυρή κερδοφορία την οποία αναμένεται να εμφανίσουν οι θυγατρικές Unisystems και ACS, τα φετινά κέρδη εκτιμάται ότι δεν ενδέχεται να φτάσουν σε τόσο υψηλά επίπεδα ώστε το P/E της μετοχής να συγκαταλέγεται στα ελκυστικότερα της αγοράς.

Το πρόγραμμα «αντεπίθεσης»

Μετά και τις φετινές κινήσεις αναδιάρθρωσης, ο όμιλος Info-Quest θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον του στη διανομή προϊόντων πληροφορικής, στην παροχή ειδών και λύσεων πληροφορικής, στις ταχυμεταφορές και στην ενέργεια.

Η Info-Quest κατέχει ηγετικό μερίδιο στην αγορά της διανομής προϊόντων πληροφορικής, η οποία αναπτύσσεται με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 5% - 7%, πλην όμως στη συγκεκριμένη αγορά τα περιθώρια κέρδους εδώ και χρόνια παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Για τον λόγο αυτόν, πολιτική του ομίλου είναι να διευρύνει τα περιθώρια κέρδους του, είτε μέσω του Διαδικτύου (www.you.gr) είτε μέσα από την αλυσίδα των καταστημάτων λιανικής U, τα οποία αναπτύσσονται με τη μορφή του franchising. To δίκτυο των καταστημάτων αυτών ξεκίνησε από την επαρχία και «έρχεται» στην Αθήνα, με στόχο στο τέλος του έτους ο αριθμός τους να «σκαρφαλώσει» στα 100.

Η αγορά των ειδών και λύσεων πληροφορικής αναπτύσσεται και αυτή με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 10%, ενώ θετικά επιδρούν οι επενδύσεις των μεγάλων τραπεζών και των λοιπών ελληνικών ομίλων, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας, καθώς επίσης και το γεγονός ότι η προσαρμογή στο Δ΄ ΚΠΣ φαίνεται πολύ ομαλότερη σε σχέση με όσα συνέβησαν στο προηγούμενο «πακέτο».

Στη συγκεκριμένη αγορά η Info-Quest δραστηριοποιείται μέσω της θυγατρικής Unisystems, η οποία έχει παρουσία και στις βαλκανικές χώρες, ακολουθώντας σε πρώτη φάση τους Έλληνες πελάτες της. Προτεραιότητα τώρα για τη Unisystems είναι να εκμεταλλευτεί τις συνέργιες και τις οικονομίες κλίμακας που προκύπτουν από την περυσινή ένταξή της στον όμιλο Info-Quest.

Μεγάλα σχέδια

Στο μέτωπο της ενέργειας τα σχέδια είναι μεγαλεπήβολα, ωστόσο όλα δείχνουν ότι θα χρειαστούν κάποια χρόνια μέχρι να αρχίσουν να αποδίδουν.

Η σύμπραξη μάλιστα με τον όμιλο Δαυίδ - Λεβέντη στη συγκεκριμένη δραστηριότητα αποβλέπει και στην από κοινού ιδιαίτερα μεγάλη χρηματοδότηση των σχεδίων αυτών, το ύψος των οποίων ανέρχεται σε μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, ακόμη και στην περίπτωση που εγκριθούν μόνο οι μισές αιτήσεις αδειών οι οποίες έχουν υποβληθεί από τον όμιλο.

Η ACS, τέλος, αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς στον κλάδο των ταχυμεταφορών, βελτιώνοντας τις πωλήσεις και τα κέρδη. Οι δύο μελλοντικές προκλήσεις είναι η διεκδίκηση της απόκτησης του 50% συν μίας μετοχής της ΕΛΤΑ Ταχυμεταφορές καθώς και η δραστηριοποίηση στον χώρο των ταχυδρομικών υπηρεσιών, όταν ο κλάδος απελευθερωθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση (αναμένεται γύρω στο 2011). Θα μιλάμε δηλαδή τότε για ένα «ιδιωτικό ΕΛΤΑ», με την είσοδο της ACS σε μία αγορά που είναι πολλαπλάσια σε μέγεθος από την υπάρχουσα.

Η εξαγορά της Unisystems

Για την απόκτηση του 100% της Unisystems δόθηκαν πέρυσι 74 εκατ. ευρώ. Έναντι του ποσού αυτού, η Info-Quest απέκτησε ακίνητα τρέχουσας αξίας γύρω στα 30 εκατ. ευρώ (ένα εξ αυτών πουλήθηκε και θα ακολουθήσουν και άλλα), ταμείο 7 εκατ. ευρώ και καθαρές απαιτήσεις της τάξης των 5 - 6 εκατ. ευρώ.

Έναντι του υπόλοιπου ποσού ουσιαστικά αποκτήθηκε η Unisystems, η οποία με τη σειρά της απορρόφησε το κομμάτι των έργων πληροφορικής που διέθετε η Info-Quest.

*Αναδημοσίευση από το φύλλο 532 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 30/5 - 3/6/2008.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v