Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Πιθανές διακοπές ρεύματος το σαββατοκύριακο

Ενδεχόμενο διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος το σαββατοκύριακο καθώς δύο θερμικές μονάδες της ΔΕΗ προβλέπεται να τεθούν εκτός λειτουργίας λόγω της κατάληψης των ταινιοδρόμων λιγνίτη στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
ΔΕΗ: Πιθανές διακοπές ρεύματος το σαββατοκύριακο
Το ενδεχόμενο να υπάρξουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος μέσα στο σαββατοκύριακο είναι ορατό καθώς δύο θερμικές μονάδες της ΔΕΗ προβλέπεται να τεθούν εκτός λειτουργίας σήμερα και αύριο λόγω της συνεχιζόμενης κατάληψης των ταινιοδρόμων λιγνίτη και τέφρας στον μεγαλύτερο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της χώρας, στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου από κατοίκους της περιοχής.

Η ΔΕΗ με επιστολή της στη ΡΑΕ ζητά να χαρακτηρίζονται ανά περίπτωση μη διαθέσιμες υδροηλεκτρικές μονάδες της που χρησιμοποιούνται σε αντιστάθμισμα της έλλειψης ισχύος.

Η ΔΕΗ συγκεκριμένα ζητά να τεθούν εκτός λειτουργίας πάνω από 40 εκατ. KW από υδροηλεκτρικά.

Το πρόβλημα σύμφωνα με τη ΔΕΗ έγκειται στο γεγονός ότι η έλλειψη ισχύος λόγω της συνεχιζόμενης κατάληψης γίνεται με τη χρήση αποθεμάτων των ταμιευτήρων, τα οποία ωστόσο έχουν μειωθεί από 1.900 GWh σε 1.858 GWh, επίπεδο το οποίο θεωρείται ήδη ανεπαρκές για την κάλυψη των αναγκών της Επιχείρησης. Προκειμένου συνεπώς να μην επιδεινωθεί περαιτέρω η κατάσταση και να μην καταστεί αναστρέψιμη η ΔΕΗ ζητά από τη ΡΑΕ να της επιτραπεί να θέσει εκτός λειτουργίας υδροηλεκτρικές μονάδες της.

Εξαιτίας της συνεχιζόμενης κατάληψης για 20ή μέρα στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου από κατοίκους που διαμαρτύρονται, όπως υποστηρίζουν, ότι δεν τηρήθηκε η δέσμευση της ΔΕΗ για πρόσληψη εργατών από τις γύρω κοινότητες, τα αποθέματα λιγνίτη έχουν μειωθεί σε 400.000 τόνους, μέγεθος που δύναται να τροφοδοτήσει μονάδες της ΔΕΗ σε πλήρη ανάπτυξη μόνο για πέντε συνεχόμενες ημέρες.

Επιπλέον, ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου έχει κατακλυστεί από ιπτάμενη τέφρα 120.000 τονων καθώς έχει σταματήσει η αποκομιδή της παραγόμενης τέφρας. Εξαιτίας της κατάστασης αυτής οι μονάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου φορτίζονται στα ελάχιστα φορτία και προγραμματίζεται να τεθούν εκτός λειτουργίας σταδιακά κατά τις επόμενες ημέρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v