Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Σταθεροποιητικά τα κέρδη (€141,1 εκ.) στο Q1

Στα 141,1 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη του ΟΤΕ στο α΄ τρίμηνο, έναντι 140,9 εκατ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών προέβλεπαν άνοδο των κερδών κατά 4,3%. Οι πρώτες αντιδράσεις.

ΟΤΕ: Σταθεροποιητικά τα κέρδη (€141,1 εκ.) στο Q1
Στα 141,1 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη του ΟΤΕ στο α΄ τρίμηνο του 2008, έναντι 140,9 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ τα ενοποιημένα έσοδα του Οργανισμού σημείωσαν άνοδο 1,9%, διαμορφούμενα στα 1,537 δισ. ευρώ.

Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του euro2day.gr και του Thomson Financial News, προέβλεπαν ότι τα κέρδη του ΟΤΕ στο α΄ τρίμηνο θα ανέλθουν στα 147 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 4,3%.

Τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου επηρεάστηκαν από τα αυξημένα χρηματοοικονομικά έξοδα λόγω δανεισμού στον οποίο προχώρησε ο όμιλος με σκοπό τη χρηματοδότηση της εξαγοράς των μειοψηφιών της COSMOTE.

Εξαιρουμένων των επιδράσεων των προγραμμάτων πρόωρης αποχώρησης, τα καθαρά κέρδη του ομίλου, μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας για το α΄ τρίμηνο του 2008 ανέρχονται σε 172,4 εκατ. ευρώ έναντι 157,7 εκατ. της αντίστοιχης περιόδου του 2007, σημειώνοντας αύξηση 9,3%.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου ΟΤΕ α΄ τριμήνου 2008, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ, κ. Παναγής Βουρλούμης, δήλωσε: "Το 2008 ξεκίνησε σε στέρεες βάσεις, με όλες τις δραστηριότητες του ομίλου να παρουσιάζουν ισχυρά λειτουργικά περιθώρια κέρδους, παρά τον έντονο ανταγωνισμό, τις αντιξοότητες στις αγορές όπου δραστηριοποιούμαστε και το ρυθμιστικό περιβάλλον.

Σε μεγάλο βαθμό αυτό είναι αποτέλεσμα της αυστηρής πειθαρχίας στον τομέα των εξόδων, τόσο στις ταχύτατα αναπτυσσόμενες όσο και στις ώριμες δραστηριότητές μας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στον τομέα της σταθερής τηλεφωνίας, στην Ελλάδα και στη Ρουμανία, είναι πλέον εμφανή τα οφέλη των πρόσφατων προγραμμάτων πρόωρης αποχώρησης και των προσπαθειών για συγκράτηση του κόστους, ενώ συνεχίζουμε την προώθηση νέων υπηρεσιών.

Στην κινητή τηλεφωνία, κερδίζουμε μερίδιο αγοράς σε όλες τις αγορές όπου δραστηριοποιούμαστε, διατηρώντας υπό έλεγχο το κόστος απόκτησης νέων πελατών, λόγω και της καλύτερης αξιοποίησης του δικτύου διανομής μας. Οι πρωτοβουλίες που αναλάβαμε ώστε να μετατρέψουμε τον ΟΤΕ σε έναν ακόμα πιο αποτελεσματικό όμιλο έχουν αρχίσει να αποδίδουν. Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε και να εδραιώσουμε τη στενότερη αυτή συνεργασία μας καθ' όλο το 2008, ώστε να ενισχύσουμε τη θέση μας και να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε τις επιδόσεις μας σε όλες τις αγορές όπου δραστηριοποιούμαστε.

Πιστεύουμε ότι η παρουσία της Deutsche Telekom ως στρατηγικού εταίρου θα επιταχύνει αυτή τη διαδικασία και θα δημιουργήσει συνέργιες προς όφελος όλων των μετόχων".

---ΚΥΚΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΟΜΙΛΟΥ

Ο κύκλος εργασιών του ομίλου ανήλθε στα 1.537,5 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 1,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2007, γεγονός που οφείλεται κυρίως:
• στην αύξηση κατά 13,2% των εσόδων από την κινητή τηλεφωνία,
• στην αύξηση κατά 11,5% των εσόδων από τη διεθνή τηλεφωνία, η οποία αντιστάθμισε ανάλογη μείωση στα έσοδα από τη σταθερή τηλεφωνία εσωτερικού,
• στην αύξηση κατά 24,1% στα έσοδα από τις μισθώσεις κυκλωμάτων - data,
• στα αυξημένα έσοδα από παροχή υπηρεσιών,
• στη μείωση των εσόδων από τηλεφωνικούς καταλόγους, λόγω της πώλησης της θυγατρικής εταιρίας Infote τον Δεκέμβριο του 2007.

---ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΕΞΟΔΑ ΟΜΙΛΟΥ

Τα λειτουργικά έξοδα του ομίλου ανήλθαν στα 1.298 εκατ. ευρώ και παρουσίασαν αύξηση κατά 4,0% σε σχέση με τοα΄ τρίμηνο του 2007, η οποία οφείλεται κυρίως:
• στο κόστος προγραμμάτων πρόωρης αποχώρησης στον ΟΤΕ και στη RomΤelecom που ανήλθε συνολικά σε 41,8 εκατ. ευρώ έναντι 22,1 εκατ. που ήταν το κόστος την ίδια περίοδο του 2007,
• στις αυξημένες αποσβέσεις λόγω του επενδυτικού προγράμματος ιδιαίτερα στις εταιρίες εξωτερικού,
• στην αύξηση των λοιπών λειτουργικών εξόδων.
Αφαιρουμένων των αποσβέσεων και των προγραμμάτων πρόωρης αποχώρησης, τα λειτουργικά έξοδα ανέρχονται σε 961,9 εκατ. ευρώ έναντι 946,9 εκατ. της περυσινής περιόδου. παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,6%.

---ΚΑΘΑΡΑ ΚΕΡΔΗ ΟΜΙΛΟΥ

Τα αποτελέσματα του ομίλου, μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας, ανήλθαν σε κέρδη ύψους 141,1 εκατ. ευρώ και κυμαίνονται στα ίδια περίπου επίπεδα με τα αντίστοιχα της προηγούμενης χρήσης, που ανήλθαν σε 140,9 εκατ.

Τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου επηρεάστηκαν από τα αυξημένα χρηματοοικονομικά έξοδα λόγω δανεισμού στον οποίο προχώρησε ο όμιλος με σκοπό τη χρηματοδότηση της εξαγοράς των μειοψηφιών της COSMOTE.

Εξαιρουμένων των επιδράσεων των προγραμμάτων πρόωρης αποχώρησης, τα καθαρά κέρδη του ομίλου, μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας για το α΄ τρίμηνο του 2008, ανέρχονται σε 172,4 εκατ. ευρώ έναντι 157,7 εκατ. της αντίστοιχης περιόδου του 2007, σημειώνοντας αύξηση 9,3%.

---ΟΜΙΛΟΣ COSMOTE

To α΄ τρίμηνο του 2008 ο όμιλος COSMOTE ενίσχυσε το μερίδιο αγοράς του σε κάθε χώρα όπου διαθέτει παρουσία, με όλες τις εταιρίες κινητής του να καταγράφουν βελτίωση του περιθωρίου EBITDA. Οι δυνατές αυτές επιδόσεις επιτεύχθηκαν παρά τη μείωση των τελών διασύνδεσης στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία, καθώς και την είσοδο νέων ανταγωνιστριών στην πΓΔΜ και, προς τα τέλη του τρίμηνου, στην Αλβανία και στη Ρουμανία.

Η βελτίωση σε όλα τα επίπεδα και όλες τις αγορές είναι το αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης δυναμικής συνεισφοράς της ΓΕΡΜΑΝΟΣ στις νέες συνδέσεις, των επιτυχημένων εμπορικών πολιτικών σε κάθε χώρα, καθώς και των λειτουργικών βελτιώσεων που σημειώθηκαν μέσα από την έμφαση που δόθηκε σε πηγές εσόδων EBITDA και στη μείωση του κόστους.

Ο όμιλος προσέλκυσε 940.000 νέους συνδρομητές κατά τη διάρκεια του τριμήνου, με την πελατειακή του βάση να διαμορφώνεται σε 16,5 εκατ. περίπου, αυξημένη κατά 35% σε σχέση με πέρυσι και 6% σε σχέση με το τέλος του 2007. Η ανάπτυξη αυτή ήταν ιδιαίτερα σημαντική στη Ρουμανία, κατά 622.000 συνδρομητές, ενώ σημαντική ήταν η συνεισφορά και της Ελλάδας, παρά την ωριμότητα της αγοράς.

Η ΓΕΡΜΑΝΟΣ συνεισέφερε το 68% των καθαρών νέων συνδέσεων του ομίλου (εκτός Αλβανίας), από 52% το α΄ τρίμηνο του 2007, αυξάνοντας έτσι σταθερά τη συνεισφορά της στην προσέλκυση νέων συνδρομητών για τον όμιλο.

Τα ενοποιημένα έσοδα αυξήθηκαν κατά 8,7% το α΄ τρίμηνο και το ενοποιημένο περιθώριο ΕΒΙΤDA αυξήθηκε κατά 11,5% με το περιθώριο ΕΒΙΤDA για τον όμιλο να βελτιώνεται κατά 0,8 ποσοστιαία μονάδα.

Ελλάδα - COSMOTE

Η COSMOTE διατήρησε τις δυνατές επιδόσεις της, καταφέρνοντας να αποσπάσει πάνω από το 75% των καθαρών νέων συνδέσεων στη αγορά, τόσο στην καρτοκινητή όσο και στις συνδέσεις συμβολαίου, αυξάνοντας έτσι το μερίδιο αγοράς της σε περισσότερο από 39%. Κατά τη διάρκεια του α΄ τριμήνου η COSMOTE Ελλάδος πρόσθεσε 260.000 συνδρομητές, εκ των οποίων το 93% προήλθε από τη ΓΕΡΜΑΝΟΣ.

Κατά τη διάρκεια του α΄ τριμήνου, η COSMOTE πρόσθεσε 24.609 καθαρές νέες συνδέσεις συμβολαίου και 235.259 καθαρές νέες συνδέσεις καρτοκινητής, με την πελατειακή βάση της στο τέλος του τριμήνου να διαμορφώνεται στα 6,53 εκατ., αυξημένη κατά 20% σε σχέση με το τέλος Μαρτίου 2007.

Η κίνηση φωνής (εξερχόμενη και εισερχόμενη) κατά τη διάρκεια του τριμήνου συνέχισε την ανοδική της πορεία, σημειώνοντας αύξηση 38,8%. Το σύνολο των λεπτών της εξερχόμενης κίνησης αυξήθηκε κατά 48,5% το α΄ τρίμηνο του 2008. Ως αποτέλεσμα, τα έσοδα από την εξερχόμενη κίνηση φωνής αυξήθηκαν κατά 12% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2007.

Η COSMOTE συνέχισε την ανοδική της πορεία σε επίπεδο εσόδων, με κύριο μοχλό τις υπηρεσίες φωνής. Η εταιρία ενισχύει σταθερά το μερίδιό της σε πελάτες, κίνηση δικτύου και έσοδα, χάρη στη στρατηγική της η οποία εστιάζει στο εκτενές ποιοτικό δίκτυο πωλήσεων, στο τεχνολογικά προηγμένο δίκτυο 2ης και 3ης γενιάς καθώς και στην ανάπτυξη καινοτόμων ανταγωνιστικών προτάσεων επικοινωνίας.

Σε ένα περιβάλλον οξυμένου ανταγωνισμού, η COSMOTE κατόρθωσε να αυξήσει τα έσοδά της κατά 8,8% το α΄ τρίμηνο του 2008. Τα συνολικά έσοδα από υπηρεσίες (εξαιρουμένων των πωλήσεων συσκευών και άλλων μη τηλεπικοινωνιακών εσόδων) αυξήθηκαν κατά 9,8%. Αυτό είναι το τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο ανάπτυξης των εσόδων με ρυθμό άνω του 7%, με επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης στο α΄ τρίμηνο του 2008, σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2007.

Τα έσοδα από εξερχόμενη κίνηση υπηρεσιών δεδομένων, στις οποίες περιλαμβάνονται τα γραπτά μηνύματα SMS, τα μηνύματα πολυμέσων MMS, το i-mode®, καθώς και άλλες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, συμμετέχουν κατά περίπου 8% στο σύνολο των τηλεπικοινωνιακών εσόδων σε σύγκριση με περίπου 7,3% στο δ΄ τρίμηνο του 2007. Τον Απρίλιο του 2008 η COSMOTE έγινε ο πρώτος πάροχος ο οποίος παρουσίασε υπηρεσίες HSDPA με ταχύτητα 7,2 Mbps στην ελληνική αγορά, κίνηση που υποστηρίχτηκε από μεγάλη διαφημιστική εκστρατεία.

Η COSMOTE συνεχίζει να δίνει έμφαση στην περαιτέρω αξιοποίηση της αγοράς δεδομένων στην Ελλάδα τα επόμενα τρίμηνα, βασιζόμενη στο σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που διαθέτει στην κάλυψη 3G και HSDPA.

Τα έσοδα από την περιαγωγή των επισκεπτών για το τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 42% μέσω της σημαντικά αυξημένης κίνησης χάρη σε νέες συμφωνίες με παρόχους. Ωστόσο, το πρώτο τρίμηνο δεν θα πρέπει να θεωρείται ενδεικτικό για τις τάσεις σε επίπεδο έτους, καθώς συνήθως αντιπροσωπεύει μόλις το 5% των ετήσιων εσόδων από περιαγωγή.

Το EBITDA στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 11% το α΄ τρίμηνο του 2008, με το περιθώριο EBITDA να παρουσιάζει βελτίωση και να διαμορφώνεται στο 41,4% από 40,5% το α΄ τρίμηνο του 2007. Η βελτίωση αυτή επιτεύχθηκε παρά τα χαμηλότερα τέλη διασύνδεσης και τις δυνατές επιδόσεις σε επίπεδο νέων συνδρομητών και αντανακλά την εντατική προσπάθεια για τη συγκράτηση του κόστους.

---ΓΕΡΜΑΝΟΣ

Η ΓΕΡΜΑΝΟΣ παραμένει κύριος μοχλός προσέλκυσης νέων πελατών για την COSMOTE, ειδικά στην Ελλάδα και στη Ρουμανία, συνεισφέροντας καταλυτικά στην ενίσχυση του μεριδίου αγοράς και των εσόδων της εταιρίας.

Συνολικά κατά το α΄ τρίμηνο της χρονιάς η ΓΕΡΜΑΝΟΣ συνεισέφερε περίπου 618 χιλιάδες νέες συνδέσεις σε επίπεδο ομίλου COSMOTE, σε σύγκριση με 524 χιλιάδες το α΄ τρίμηνο του 2007, προσελκύοντας το 68% των νέων συνδέσεων σε όλες τις χώρες (εκτός Αλβανίας) για το τρίμηνο.

Το 93% των καθαρών νέων συνδέσεων του α΄ τριμήνου στην Ελλάδα προέρχεται από τη ΓΕΡΜΑΝΟΣ, σε σχέση με 87% το 2007 και 63% το 2006. Αντίστοιχα, στη Ρουμανία η συμβολή της ΓΕΡΜΑΝΟΣ στις νέες συνδέσεις ενισχύθηκε από 58% το 2007 σε 61%. Σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2007, το α΄ τρίμηνο του 2008 οι καθαρές νέες συνδέσεις μέσω της ΓΕΡΜΑΝΟΣ συνέχισαν την ανοδική τους πορεία, παρουσιάζοντας ενίσχυση κατά 19% στην Ελλάδα και 21% στη Ρουμανία, όπου, χαρακτηριστικά οι καθαρές νέες συνδέσεις συμβολαίου μέσω του δικτύου αυξήθηκαν κατά 70% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του περασμένου έτους.

Τα έσοδα της ΓΕΡΜΑΝΟΣ ανήλθαν σε 240,7 εκατ. ευρώ. Τα λειτουργικά κέρδη της εταιρίας ανήλθαν σε 2,5 εκατ. ευρώ. Με στόχο τη βελτιστοποίηση της λειτουργικής και οικονομικής δομής του ομίλου, η ΓΕΡΜΑΝΟΣ θα συνεχίσει με ακόμη μεγαλύτερη έμφαση να εστιάζει σε λειτουργικούς στόχους για προσέλκυση πελατών, συνεισφέροντας ουσιαστικά στην ανάπτυξη του ομίλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v