Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha: Στα 205 εκατ. τα καθαρά κέρδη στο Q1

Αύξηση των αναπροσαρμοσμένων καθαρών κερδών κατά 18% εμφάνισε η Alpha Bank στο Q1, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών. Σημαντική ενίσχυση από ΝΑ. Ευρώπη. Tι ειπώθηκε στην τηλεδιάσκεψη.

Alpha: Στα 205 εκατ. τα καθαρά κέρδη στο Q1
Αύξηση των αναπροσαρμοσμένων καθαρών κερδών της κατά 18%, στα 205 εκατ. ευρώ, εμφάνισε η Alpha Bank στο α΄ τρίμηνο, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών.

Οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση των προσαρμοσμένων καθαρών κερδών της Alpha Bank κατά 13%, στα 197 εκατ. ευρώ, με αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους κατά 19,6%, στα 433 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες προβλεπόταν ότι θα ενισχυθούν κατά 8%, στα 116 εκατ. ευρώ.  

Σημειώνεται ότι τα μεγέθη είναι αναπροσαρμοσμένα, καθώς δεν συμπεριλαμβάνονται στην ετήσια ποσοστιαία μεταβολή τα έκτακτα κέρδη 81,8 εκατ. ευρώ που ενέγραψε η τράπεζα στο α΄ τρίμηνο του 2007 από την πώληση της Alpha Ασφαλιστικής στην AXA. 

Τα κέρδη ανά μετοχή της τράπεζας αυξήθηκαν κατά 17,5% στο 0,5 ευρώ, με την απόδοση ιδίων κεφαλαίων να διαμορφώνεται στο 24,5%. 

Τα καθαρά έσοδα από τόκους ενισχύθηκαν κατά 22%, στα 442 εκατ. ευρώ, ενώ το περιθώριο διευρύνθηκε κατά 30 μονάδες βάσης. Το καθαρό έσοδο τόκων μετά από ζημίες απομειώσεως αυξήθηκε κατά 24,9% και ανήλθε στα 374,4 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα από προμήθειες ενισχύθηκαν κατά 7,3%, υπό την επίδραση της ισχυρής αυξήσεως των εσόδων πιστωτικών καρτών κατά 27,5%, των εσόδων χορηγήσεων κατά 22,7% που αντισταθμίστηκαν από τη συνυφασμένη με τις εξελίξεις στο ευρύτερο χρηματοοικονομικό περιβάλλον πτωτική πορεία των εσόδων κεφαλαιαγορών κατά 14,9%.

Τα αποτελέσματα χρηματοοικονομικών πράξεων διαμορφώθηκαν σε 17,1 εκατ. ευρώ και τα λοιπά έσοδα σε 16,7 εκατ.

Τα κεφάλαια πελατείας ανήλθαν σε 46,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,3 δισ. ευρώ αφορά σε
προσέλκυση νέων καταθέσεων το πρώτο τρίμηνο.

Τα κέρδη προ φόρων από τη νοτιοανατολική Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 74%, στα 42,9 εκατ. ευρώ, με αύξηση δανείων και καταθέσεων κατά 80% και 34% αντίστοιχα. 

Σε συνέχεια της μεταπτώσεως στα πρότυπα της Βασιλείας ΙΙ, η κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας διατηρείται υψηλή, με τον δείκτη κεφαλαίων πρώτης διαβαθμίσεως στο 9% και τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 11,5%. 

Ο δείκτης κόστους προς έσοδα διαμορφώθηκε στο 44,6%, παρά την επιταχυνόμενη επέκταση στη νοτιοανατολική Ευρώπη. 

Η ποιότητα του χαρτοφυλακίου διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, με τον δείκτη καθυστερήσεων να βρίσκεται στο 3,7%.

Ο κ. Γιάννης Κωστόπουλος, πρόεδρος της τράπεζας, σε ανακοίνωσή του, τόνισε: "Στο πρώτο τρίμηνο του 2008, παρά την αστάθεια στις διεθνείς χρηματαγορές, η προσήλωσή μας στην ανάπτυξη των εργασιών μας με μέτρο ως προς την ανάληψη κινδύνων απέδωσε για μία ακόμη φορά σημαντικά οφέλη για τους μετόχους μας.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι η θέση μας στην αγορά και η συνετή πολιτική μας στη διαχείριση των κινδύνων συνθέτουν το καθοριστικό συγκριτικό πλεονέκτημα στην παρούσα ευμετάβλητη διεθνή συγκυρία".

Ο κ. Δημήτρης Μαντζούνης, διευθύνων σύμβουλος της Alpha, σημείωσε: "Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2008 η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων μας ανήλθε στο 25%, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική της κερδοφορίας μας, παρά τις επικρατούσες συνθήκες στην αγορά.

Η εξαιρετική αυτή επίδοση βασίστηκε αφενός στη δυναμική αύξηση του καθαρού εσόδου τόκων ως αποτέλεσμα της ενεργούς διαχειρίσεως των στοιχείων του ενεργητικού μας και στη βελτίωση της παραγωγικότητας του δικτύου, κυρίως στη νοτιοανατολική Ευρώπη, αφετέρου στη συνετή πιστωτική μας πολιτική.

Μία ακόμη σημαντική εξέλιξη αποτελεί η είσοδός μας στην Ουκρανία μέσω της εξαγοράς του 90% της Astra Bank, την οποία αποσκοπούμε να καθιερώσουμε στην αγορά ως τραπεζικό οργανισμό εθνικής εμβέλειας μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Τα επιτεύγματα αυτά είναι απολύτως εναρμονισμένα με τους στόχους του επιχειρησιακού μας σχεδίου Agenda 2010, τους οποίους εκτιμούμε απόλυτα επιτεύξιμους μακροπρόθεσμα αλλά και μεσοπρόθεσμα".

---Τι ειπώθηκε στην τηλεδιάσκεψη


Ρευστότητα της τάξεως των 2 δισ. ευρώ έχει αντλήσει από τις αγορές η Alpha Bank από την αρχή του τρέχοντος έτους σύμφωνα με δηλώσεις του CFO του ομίλου, Μ. Γιαννόπουλου, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης.

Ο κ. Γιαννόπουλος χαρακτήρισε ισχυρά τα αποτελέσματα του ομίλου τονίζοντας ταυτόχρονα το δύσκολο χρηματοοικονομικό περιβάλλον και την παγκόσμια κρίση, αλλά και τη πειθαρχία που επέδειξε η τράπεζα στον τομέα των δαπανών.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Alpha, Μ. Μασουράκης, σε μια εκτενή αναφορά για τα μακροοοικονομικά δεδομένα των οικονομιών της ΝΑ Ευρώπης και των προοπτικών τους, εκτίμησε ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα κυμανθεί περί το 3,6% το τρέχον έτος και θα παρουσιάσει σημάδια ανάκαμψής τα προσεχή έτη.

Υπογράμμισε ότι οι εξαγωγές της ελληνικής οικονομίας παρουσιάζουν υψηλότερη διαφοροποίηση από παλαιότερα, ενώ τονίζοντας τη σημασία της ναυτιλίας στο κομμάτι του ισοζυγίου των τρεχουσών συναλλαγών.

Η διοίκηση της τράπεζας τόνισε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μια αύξηση κεφαλαίου το τρέχον έτος, ενώ δήλωσε ότι τα επίπεδα του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (Tier I) βρίσκονται σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ύψος των προβλέψεων (provisions) διευκρίνισε ότι υπήρξε μια μικρή επανάκτηση επισφαλών απαιτήσεων (recoveries) στο κομμάτι των επιχειρηματικών δανείων, ενώ οι απεργίες στις τράπεζες επηρέασαν τη διαδικασία «ελέγχου» των προβληματικών δανείων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v